Laurinmäen joulunavaustapahtumassa paljon ihmisiä.

Tarinmaan seutu (Tarinmaan, Pappilankylän, Räikälän, Hakoisten, Kernaalan, Monikkalan, Nuolialan, Iso-Hiiden, Tuulensuun ja Koveron alueet) on rauhallinen maalaisympäristö lähempänä kaikkea kuin luulisikaan. Tarinmaalla keskiaika ja nykyaika kohtaavat saumattomasti Pyhän Laurin kirkon ja Laurinmäen torpparimuseon alueen toimiessa seudun keskipisteenä. Tarinmaan kyläkoulussa lapset opiskelevat luokkahuoneen lisäksi vaihtoehtoisessa ympäristössä upean luonnon helmassa.

Pyhän Laurin kirkko on olennaisessa roolissa seurakunnan toiminnassa mutta siellä kuullaan vuosittain myös lukuisia upeita konsertteja. Kirkossa on poikkeuksellisen hienot urut, jotka on rakentanut tervakoskelainen urkurakentamo Martti Porthan.

Kirkon eteläpuolella sijaitsee Laurinmäen museoalue, jolle on siirretty joukko janakkalalaisia rakennuksia. Museoalueelta lähtee myös luontopolku, joka kuljettaa kulkijaa vaihtelevan maaston läpi myös historiallisille paikoille. Räikälän kestikievaritilan mailla on kaksi uhrikiveä sekä ikivanha Pyhän Laurin uhrilähde, jota käytettiin todennäköisesti taaran palvontaan ennen kristinuskon tuloa. Räikälän itäpuolella sijaitsevalla Määkynmäellä on venäläisten rakennuttamia maalinnoituslaitteita ensimmäisen maailmansodan ajoilta.

Tarinmaan kyläkummi

Tarinmaan kyläkummitoiminnan yhteyshenkilö on Riikka Gröhn p: 0401703628 s-posti: grohn.riikka@gmail.com

Vuokrattavat tilat

 • Janakkalan seurakunnan leirikeskus Rantalahti
  Rantalahdentie 41.
  Juhlasali 100 ruokailijalle ja majoitustilat 54 henkilölle. Rantalahti tarjoaa erinomaiset tilat ja ympäristön mm. tyky-ja virkistyspäiville, leireille ja leirikouluille sekä erilaisille kokouksille ja juhlille.
 • Rantalahden Torppa
  p. 044 765 6967
  Tilaa 25 henkilölle ja majoitustilat 8 henkilölle.
  Torppa tarjoaa erinomaiset puitteet rauhoittumiseen ja hiljentymiseen.
 • Tuottajain Pirtti
  Pirtintie 40.
  Veera Ollikkala
  0505248442
  veera.ollikkala@gmail.com
 • Tarinmaan VPK:n talo
  Hakoistentie 279.
  Kauko Palo p. 050 084 0151
  Juhla-ja kokoontumistila upeassa hirsisessä alkuperäisasussaa lähellä Pyhän Laurin kirkkoa, sali 125 m2 + näyttämö, salin pöytiin mahtuu noin 120 henkilöä.
  Tarinmaan VPK on perustettu 1927. Vuonna 1932 rakennettiin seuratalo ja sitä varten  perustettiin VPK:n kannatusyhdistys huolehtimaan kiinteistöstä. Alkuaikoina  iltamatoiminta oli vilkasta ja 1950-luvulla talo tuli monille tutuksi myös tanssipaikkana. Talo pysyi hyvässä kunnossa, vaikka talon käyttö väheni 60-luvulta alkaen. Vuosituhannen lopussa opetusministeriöltä saatujen avustusten ja talkootyön ansiosta talo sai uuden ulkovuorauksen, sisä-wc:t ja muuta ehostusta. Juhlasali on alkuperäisessä asussaan. Kirkon läheisyyden vuoksi talo soveltuu hyvin häiden ym. perhejuhlien pitoon. Salin pääasiallinen lämmitys kamiinoilla, mikä rajoittaa sydäntalven käyttöä.
 • Keltainen talo
  Hakoistentie 373.
  Laurinmäen kahvilarakennusta voi vuokrata myös yksityistilaisuuksiin.

Koulun ja kyläyhdistyksen yhteistyö on tiivistä ja joustavaa mahdollistaen myös yhteisten tapahtumien järjestämisen.
Aktiivinen kyläyhdistys kehittää alueella monipuolista toimintaa kuten esim. liikuntaa, ympäristötalkoita ja kirpputoreja sekä osallistuu Laurinmäen tapahtumiin.

Tarinmaan seudun kyläyhdistys

Harrastusmahdollisuudet

Ulkoilureitit, kulttuuripainotteiset ulkoilureitit, uimaranta, melontareitti, hiihtoladut, kyläyhdistystoiminta.

Muuta mielenkiintoista