Kuva liinalammin talviuintipaikasta

Liinalammin talviuintipaikka

Liinalammintie 3, Turenki

Laiturilla on lämpömatto ja avantoon johtaa portaat. Uimarannan pukuhuoneet ovat käytössä rannekkeella, joka on henkilökohtainen, eikä sitä saa luovuttaa eteenpäin. Rannekkeen saa lunastettua Palvelutoimisto Lyylistä kunnantalolta.

Talviuintikausi 14.8.2023 – 26.5.2024

 • Pukukoppeihin pääsee päivittäin klo 5:30 – 22:00 henkilökohtaisella rannekkeella ilman pin-koodia. Tiloista tulee poistua klo 22:15 mennessä.
 • Avantouintimaksu 2023-2024 on á 20,90€ (sis. alv 10%) ja uusista rannekkeista peritään panttimaksu á 17,00€ (alv 0).
 • Maksu suoritetaan Palvelutoimisto Lyyliin kunnantalolle (aukioloajat löytyvät tämän sivun alalaidasta)

Ranneke sisältää kulkuoikeuden Liinalammen pukutiloihin ja on voimassa avantouintikauden 14.8.-26.05. Pantin saa takaisin, jos asiakas palauttaa rannekkeen ehjänä ja käyttökelpoisena viimeistään 6kk käyttöoikeuden päättymisen jälkeen. Eli ranneketta ei ole tarpeen palauttaa, mikäli avantouintia jatkaa seuraavalla kaudella. Ennen seuraavaa kautta rannekkeelle aktivoidaan kausimaksun kautta kulkuoikeus. Kausimaksu suoritetaan palvelutoimisto Lyyliin.

Avantouintikauden ulkopuolella pukuhuoneiden ovet on ohjelmoitu auki tiettyyn kellonaikaan uimakauden ajaksi. Kellonajoista löytyy tietoa TÄÄLTÄ

Noudatathan seuraavia ohjeita:

 • Vaihda vaatteet ripeästi ja vältä tarpeetonta oleskelua tiloissa
 • Älä tule tiloihin sairaana tai flunssaoireisena
 • Pukutiloihin ei saa jättää pyyhkeitä, vaatteita tms.

Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliitto on koonnut hyvät turvallisuusohjeet talviuintiin:

Kylmään veteen pulahtaessa kannattaa muistaa perusturvallisuussäännöt sekä asianmukaiset varusteet.

 1. Välineiksi riittää uima-asu ja siirtymistä varten tossut. Urheiluliikkeistä voi hankkia myös lajiin tarkoitetut neopreenitossut- ja hanskat. Päähineen käyttö on suositeltavaa.
 2. Ota aina kaveri mukaan uintireissulle.
 3. Lämmittele lihakset ennen uintia liikunnalla. Hiihto tai sauvakävely ovat tähän hyviä lajeja.
 4. Kylmä vesi vaikuttaa eri tavalla eri ihmisiin, joten jokaisen on hyvä opetella itselleen sopiva aika kylmässä vedessä pulikointiin ja käyntikertojen määrä.
 5. Ensimmäisellä kerralla on suositeltavaa vain kastautua kylmässä vedessä. Kylmyys aiheuttaa vaaratonta, mutta inhottavan tuntuista hengen salpautumista. Siihen tottuu ajan myötä ja aikaa voi tällöin pidentää.
 6. Avannon ja saunan välinen lämpötilaero on suuri. Se aiheuttaa sydämelle kovan rasituksen ja verenpaineen vaihtelu voi aiheuttaa huimaavan tunteen.
 7. Kylmä vesi kangistaa nopeasti, joten lihasten toimintaa kannattaa tarkkailla jatkuvasti.
 8. Kylmään veteen ei tule hypätä pääedellä. Päätä ei ole suositeltavaa edes kastella, koska se lisää alilämpöisyyden riskiä.
 9. Uinnin jälkeen lämmittele maltilliseen tahtiin, pue lämpimästi päälle ja nauti tarvittaessa lämmintä juomaa.
 10. Noudata talviuintipaikan ohjeita.
 11. Hyvässä talvuintipaikassa on avannon lisäksi lämmin pukusuoja.
 12. Avantoon/ kylmään veteen ei tule mennä alkoholin vaikutuksen alaisena, flunssaisena, kuumeisena tai muuten sairaana. Talviuinnin aloittamisesta tulee keskustella lääkärin kanssa, jos kärsii sydän- ja verisuonisairauksista
 13. Mieti jo etukäteen, kuinka paikalle hälytetään apua. Hätätilanteen sattuessa, soita heti hätänumeroon 112.
 14. Kylmässä vedessä uiminen kiihdyttää aineenvaihduntaa ja aiheuttaa helposti nestehukan. Uimisen jälkeen kannattaa juoda rauhallisesti 2,5 desilitraa vettä jokaista avannossa vietettyä minuuttia kohden.

HUOMIO! 

Myös lapset voivat käydä uimassa kylmässä vedessä, mutta heitä tulee valvoa valppaasti. Kylmän veden aiheuttama sokkitila voi saada hätääntyneen lapsen, miksei aikuisenkin, unohtamaan uimataitonsa.

Liinalammen avantouintipaikan rannekkeet

Palvelutoimisto Lyyli
Juttilantie 1, 14200 Turenki

ma-pe klo 8-15

 

Tervakosken Suruttoman avantouintipaikka

Alasjärventie, Tervakoski

Tervakoskella Suruton ry:n ylläpitää avantouintipaikkaa ja saunaa.

Koneellisesti aukipidetty ja valaistu avanto, lämmin pukutila ja suihku. Avannon käyttö kausimaksulla. Saunassa on lauantaisin naisten ja miesten saunavuorot, joihin ilmoittaudutaan ennakkoon.