Ida Aalberg -museon viimeisessä museohuoneessa on kaunis, punainen rooliasun replika lasivitriinissä.

Ida Aalberg-museon perusnäyttely kunnioittaa Ida Aalbergin elämäntyötä sekä kansainvälistä uraa luoneena taiteilijana että Janakkalassa syntyneenä yksityishenkilönä. Näyttely korostaa museorakennuksena toimivan ratamestarin talon ainutkertaista historiaa ja rautateiden merkitystä sekä Ida Aalbergin lapsuudenkotina että Leppäkosken kylän kannalta.

Janakkalan Leppäkoskella koulun ja radan välissä sijaitseva entinen ratamestarin talo sisältyy sopimukseen valtakunnallisesti merkittävien asema-alueiden suojelusta. (YM, päätös 9.12.1998 diaarinumero 2/562/96). Ratamestarin talo on täydellinen harvinaisuus rautatierakennusten joukossa. Se on vanhimman radan ensimmäisen vaiheen aikana rakennettu ja siellä asui jo v.1862 silloinen ratamestari Antti Ahlberg. Hän oli tulevan suuren diivan, näyttelijä Ida Aalbergin isä. Talo oli Ahlbergien hallussa 1900-luvun alkuun asti.

Ratamestarin talossa on ollut Ida Aalberg-museo vuodesta 1976 alkaen. Aluksi museorakennus oli vuokralla Valtionrautateiltä ja museo käsitti vain 2 huonetta. Janakkalan kunta osti rakennuksen v. 2002 ja museonrakennus restauroitiin Museoviraston ohjeiden mukaisesti. Myös näyttely uudistettiin ja museo avattiin yleisölle kesällä 2005. Museona on nyt koko rakennus.

Lue lisää Ida Aalbergista »

Ida Aalbergin museon Facebook-sivut: www.facebook.com/idamuseo/

Tutustu Ida Aalberg museoon mobiilisti: eMuseo

Kulttuuri

Avoinna kesällä 2024 26.6-21.7. ke-su klo 11-17.

Pääsymaksut: Aikuiset 6 € HUOM! Vain käteismaksu. Alle 18-v. ilmaiseksi. Ryhmäopastukset sopimuksen mukaan aukiolojen ulkopuolella alk. 120 €.

Ida-museo Facebookissa: https://www.facebook.com/idamuseo

Leppäkoskenraitti 20, 12380 Leppäkoski