Janakkalassa on useita viehättäviä paikallismuseoita, joista suurin osa on avoinna kesäaikaan. Janakkalan kunta ylläpitää kahta museota. Laurinmäen torpparimuseo luonto- ja kulttuurialueineen sijaitsee Pyhän Laurin kirkon naapurissa ja Ida Aalberg -museo näyttelijän lapsuudenkodissa, vanhassa ratamestarintalossa Leppäkoskella.

Yksityisissä museoissakin riittää monipuolista tutustuttavaa! Napialan Wanhalla koululla toimii koulumuseo, jonka yhteyteen on avattu myös kauppamuseo. Hyvikkälän kylästä löytyy tunnelmallinen nostalgiabensis ja kauppamuseo, Vähikkälän kylästä taas todellinen erikoisuus; Tietokonemuseo pullollaan vanhoja laitteita ja tietojenkäsittelyn historiaa.

Tutustu Janakkalan Tietokonemuseon sivuihin tästä

Vanha kaupan vaaka.

Hyvikkälän kauppamuseo

Hyvikkälän kauppamuseo, Nostalgiabensis, kahvila ja tehtaanmyymälä sijaitsevat Hyvikkälän entisen koulun pihapiirissä. Museon komeasta kokoelmasta löytyy esineitä ja tuotteita 1900-luvun alusta 1970-luvulle asti.

Lue lisää
Nikkarityylinen vanha koulurakennus

Napialan Wanha Koulu

Yli 120-vuotiaassa, nikkarityylisessä koulurakennuksessa on kaksi yksityistä museota: kaksiluokkainen koulumuseo sekä Lindblomin vanha kauppa. Varsinaisia aukioloaikoja ei ole, mutta varaamalla vierailuajankohdan, pääsee mielenkiintoiselle matkalle muistoihin ja elämyksiin. Koulumuseossa voi tutustua laajaan, opastettuun koulukirja ja -tarvikevalikoimaan ja vanhassa kaupassa voi sukeltaa entisajan kaupan tunnelmaan.

Lue lisää
Ida Aalbergin museossa on näytteillä jäljennös Idan rooliasusta

Ida Aalberg -museo

Ida Aalberg-museo sijaitsee Janakkalassa Leppäkoskella koulun ja radan välissä. Museorakennuksena toimiva entinen ratamestarin talo sisältyy sopimukseen valtakunnallisesti merkittävien asema-alueiden suojelusta. Leppäkosken ratamestarin talo on täydellinen harvinaisuus rautatierakennusten joukossa. Se on vanhimman radan ensimmäisen vaiheen aikana rakennettu ja siellä asui jo v.1862 silloinen ratamestari Antti Ahlberg. Hän oli tulevan suuren diivan,…

Lue lisää
Kesäinen tapahtumapäivä Laurinmäen torpparimuseon pihapiirissä

Laurinmäen torpparimuseo

Janakkalan kirkonkylällä sijaitseva Laurinmäki on historian, kulttuurin ja luonnon ehtymätön aarreaitta. Alueelta löytyy niin rautakautisia muinaismuistoja, ensimmäisen maailmansodan aikaisia juoksuhautoja kuin torpparimuseonkin. Ulkomuseoalue rakennuksineen tarjoaa aikamatkan 1800-luvun loppupuolelle, torppariperheen arkeen. Laurinmäen luontopolku alkaa torpparimuseon alueelta ja kiertää monipuolisen reitin rehevässä puronvarsilehdossa ja kuusimetsässä; polku johtaa kulkijan kallioiselle Määkynmäelle, josta on…

Lue lisää