Janakkala-stipendi Linda Suolahdelle

Viulisti, Musiikin Maisteri ja Kokonainen festivaalin taiteellinen johtaja Linda Suolahti saa kolmatta kertaa jaettavan Janakkala-stipendin. Stipendin suuruus on 1000 €. Stipendin saaja julkistettiin kunnanvaltuuston kokouksessa 22.4.2020. Vallitsevan koronatilanteen vuoksi stipendin luovutusjuhlallisuudet siirtyvät turvallisempaan ajankohtaan.

Janakkalalainen Linda Suolahti toimii monipuolisena viulistina Suomessa ja ulkomailla. Hän on työskennellyt vakituisena jäsenenä 2.konserttimestarin paikalla Lapin kamariorkesterissa, jossa hän toimi 1.konserttimestarina kaudella 2018-2019. Linda on tunnettu myös Kokonainen festivaalin perustajana ja taiteellisena johtajana. Vuonna 2020 Kokonainen festivaali on suunnitteilla järjestää 5.-9.8.2020 ja mukana olisi useampia konserttipaikkoja Janakkalassa.

Linda Suolahti valmistui musiikin kandidaatiksi erinomaisin arvosanoin vuonna 2014. Vuosina 2014-2016 hän täydensi opintojaan Lontoossa Royal College of Musicissa prof. Jan Repkon luokalla Emma Rose Memorial –säätiön stipendiaattina. Maisteriksi Linda valmistui 2019 Minna Pensolan luokalta Sibelius-Akatemiasta.

Kamarimuusikkona ja solistisissa tehtävissä usein esiintyvä Linda on soittanut Lapin kamariorkesterin ja Hämeenlinnan kaupunginorkesterin solistina samalla liidaten orkesteria. Hän on esiintynyt Sibelius-Akatemian barokkiensemblen solistina Reinhard Goebelin johdolla, Lapin kamariorkesterin solistina Tomas Djupsjöbackan, John Storgårdsin ja Ari Angervon johdolla sekä Helsinki Sinfonietan solistina Eero Lehtimäen johdolla. Tammikuussa 2019 hän edusti Rovaniemen kaupunkia esiintyen konserttimestarina ja solistina Kiinassa.

Taiteilijana Linda Suolahti on esiintynyt mm. ClasClas -festivaalilla (Espanja), Hvitträskin kamarimusiikissa, Kuhmon kamarimusiikissa, Janakkalan musiikkipäivillä, Nurmeksen musiikkiakatemiassa, Sysmän Suvisoitossa, Fiskarsin kesässä, Naantalin musiikkijuhlilla ja Heinäveden musiikkipäivillä. Vuodet 2008-2014 hän soitti perustamassaan Core -jousikvartetissa, joka saavutti ensimmäisen sijan valtakunnallisessa Erkki Melartin -kilpailussa 2010.

Linda on työskennellyt konserttimestarina, äänenjohtajana myös Keski-Pohjamaan Kamariorkesterissa, National Arts Centre Orchestrassa Kanadassa, Harbin Symphony Orchestrassa Kiinassa, Kansallisoopperan orkesterissa, Chamber Orchestra of Europen yhteistyöprojektissa Englannissa sekä useaan eri otteeseen Sibelius-Akatemian orkesteriproduktioissa. Hän vierailee usein Radion Sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin ja Deutsche Kammerphilharmonie Bremenin ja Mahler Chamber Orchestran riveissä.

“Linda Suolahti on Suomen nuoremman polven
muusikkokentän energisimpiä, luovimpia ja
monipuolisuudessaan kyvykkäimpiä edustajia.
Hänen uteliaisuutensa ja kauaskatseisuutensa
ideoijana, yhdistettynä terveeseen
kunnianhimoon, nälkään ja tietenkin taitoon
esittävänä taiteilijana, ovat niitä vahvoja ja
karismaattisia ominaisuuksia jotka hänen
musisoimisessaan ja tekemisissään aina
vaikuttavat ja vakuuttavat.” -John Storgårds

Stipendin saajaksi kysyttiin ehdotuksia myös kuntalaisilta. Suolahti oli näidenkin ehdotusten joukossa.

Janakkalan 150-v juhlavuonna 2016 perustettu Janakkala-stipendi jaetaan vuosittain janakkalalaiselle 18–30 -vuotiaalle nuorelle, joka on menestynyt urheilussa, kulttuurissa, taiteessa tai tieteessä. Jokainen stipendin saaja myös valokuvataan ja kuvat laitetaan esille Janakkalan pääkirjastoon. Ensimmäisen Janakkala-stipendin sai soutaja Robert Ven ja toisen Judoka Luukas Saha.