Hyvikkälän VPK:n syystapahtuma VPK-talon pihalla.

Kylätoiminta on muuttunut nopeasti viimeisten vuosien aikana. Maaseutuasuminen on kohonnut yhdeksi hyvän elämän peruspilariksi. Turvallisuus, asumisväljyys ja luonnon läheisyys ovat saaneet aikaan halun asua kylissä ja maaseudulla. Kyläyhdistys on useimmissa kylissä merkittävin vastuunkantaja ja toimija. Kylätoiminnassa tavoitteena on, että asukkaat yksilöinä ja kotitalouksina saavat konkreettista hyötyä kylätoiminnasta. Kylien on osallistuttava aktiivisesti palveluidensa turvaamiseen maaseudulla. Samalla he voivat kokea henkilökohtaista mielihyvää kuulumisesta kylätoimintaan. Kylätoiminta ei välttämättä selviä kaikista haasteista yksin. Hyvän virkeän kylän toteuttamisessa on tärkeää, että kylät tekisivät avointa yhteistyötä muiden kylien ja paikallistoimijoiden kanssa.

Tutustu kyliin ja kyläyhdistyksiin

Janakkalassa on suurimpien taajamien, Turengin ja Tervakosken lisäksi monta kylää ja monissa niistä toimii aktiivinen kyläyhdistys, joka järjestää kyläläisille ja kylillä kulkijoille monenlaista toimintaa. Monesta kylästä löytyy myös kylätalo juhliin ja tapahtumiin vuokrattavaksi. Kylien ja taajamien esittelyt.

Kylien toiminta- ja järjestötaloavustus

Kylien toiminta- ja järjestötaloavustus on vuosittain myönnettävä avustus kylätoiminnan tukemiseen.
Kylien toiminta-avustus on kaikille hakijoille myönnettävä kiinteä summa kylän perustoiminteisiin. Hakemuksessa tulee ilmetä mihin tarkoitukseen tai toimintaan avustusta haetaan.
Kylien järjestötaloavustusta myönnetään kylätoimintaa tukevien järjestötalojen peruskunnostuksen suunnittelu- ja työpalveluihin sekä materiaalihankintoihin. Avustus maksetaan jälkikäteen toteutuneiden toimenpiteiden ja kulujen mukaisesti.

Lisätietoa avustuksista ja niiden myönnöstä.

Kyläkummitoiminta

Janakkalan kunnassa on aloittanut vuonna 2022 ensimmäiset kyläkummit. Kyläkummi on linkki uuden asukkaan ja kylän välillä. Kyläkummille voi soittaa ja kysyä mieltä askarruttavista asioista, esimerkiksi mistä löytyvät parhaat hiihtoladut, miten pääsee mukaan kyläyhdistyksen toimintaan tai keneltä voisi kysyä polttopuita.

Lue lisää ja katso Janakkalassa toimivien kyläkummien yhteystiedot.

Hyödyllisiä linkkejä

Lisätietoja antaa

Kuotola Jenni

maaseutuasiamies
Maaseutupalvelut, Maaseutupalveluyksikkö Häme

Toimipaikka: Virastotalo, Harvialantie 7, Turenki, ajanvarauksella

Päätoimialueena Hattulan, Janakkalan ja Riihimäen alueet.
Eu-tukihakemusten vastaanotto, käsittely ja tukineuvonta. Eläintenpitäjäksi ja pitopaikkojen rekisteröinti.
Lisäksi petoeläinvahinkojen korvausasiat koko yksikön alueella.
Janakkalan kyläasiat sekä maaseudun kehittäminen.
Soittoaika: ma-pe 9-15

Harvialantie 7, 14200 Turenki