Ida Aalberg vanhassa, Suomalaisen Teatterin Maria Stuart -näytelmän julisteessa.

Ida Aalberg oli suomenkielisen teatterin ensimmäinen varsinainen tähti. Hän syntyi Janakkalan Leppäkoskella kartanon rengin, Antti Ahlbergin ja hänen vaimonsa Charlotta Lindroosin toiseksi vanhimpana lapsena. Antti Ahlberg siirtyi 1850-luvulla rakentamaan Helsinki-Hämeenlinna rautatietä ja hänet valittiin ratamestariksi, jolloin perhe muutti radan varrella sijaitsevaan omaan mökkiin.

Kun Ida oli 15-vuotias, Janakkalassa joululomaansa viettäneet ylioppilaat pyysivät häntä esiintymään heidän kanssaan huvinäytelmissä. Esitykset Leppäkosken Sipilän talon iltahuveissa onnistuivat hyvin. Niiden ansiosta Ida karkasi kotoaan ja matkusti Hämeenlinnaan, kun Suomalainen Teatteriin saapui sinne kiertueelle. Teatterin perustaja Kaarlo Bergbom valitsi hänet teatterin näyttelijäksi Idan täytettyä 17 vuotta.

Ida Aalbergin vakiinnutti asemansa suosittuna pääosien esittäjänä ja hänen taitonsa sekä komediennena että traagisten osien esittäjänä merkitsi paljon Suomalaisen Teatterin ohjelmistolle, jota voitiin laajentaa niin klassisen ohjelmiston kuin kotimaisten uutuuksienkin suuntaan. Aalberg erosi Suomalaisesta teatterista jo vuonna 1883, mutta taiteellinen työ jatkui siellä 1880-luvun lopulta lähtien etupäässä vierailijana. Kun teatteri muuttui Suomen Kansallisteatteriksi. Aalbergin vierailut olivat odotettuja tapahtumia Helsingissä.

Hän suuntasi työtarmoaan paljon ulkomaille. Hän teki opintomatkan Pariisiin vuosina 1883-1884 ja myös kolmen seuraavan vuoden aikana hän näytteli paljon ulkomailla. Hän esitti mm. vuonna1885 Tukholman Kuninkaallisessa teatterissa Shakespearen Hamletissa suomen kielellä Ofelia osan. Hän vieraili myös Norjassa ja Kööpenhaminassa.

Suomalainen teatterielämä kiinnosti Aalbergia yhä enemmän. Vuonna 1909 hänet kiinnitettiin Suomen Kansallisteatterin apulaisjohtajaksi. Ohjaajana Aalberg ei menestynyt ja hän esiintyikin näyttelijänä. Hänen sopimuksensa teatterin kanssa irtisanottiin ja se aiheutti aikansa kulttuuriskandaalin. Hän vietti 40-vuotistaiteilijajuhlaansa vuonna 1914. Aalberg kuoli äkillisesti vuonna 1915, kun hän oli virittelemässä uudelleen yhteistyötä Kansallisteatterin kanssa.

Lue lisää Ida Aalbergin elämänvaiheista

Lue lisää Idan voitokkaimmista rooleista

Mikä oli Ida Aalbergin menestyksen salaisuus?

Mikä oli Ida Aalbergin merkitys suomalaiselle näyttämötaiteelle ja Suomelle?