Vähikkälän seuratalo, punaiseksi maalattu vanha ja komea hirsitalo.

Vähikkälä

Vähikkälä on osa kulttuurihistoriallisesti merkittävää perinnemaisemaa ja kylän halki kulkeva Kirkkoportintie on ollut käytössä jo keskiajalla. Vähikkälässä on noin 400 asukasta ja kesäasuntojakin noin 300, joista monet ovat käytössä ympäri vuoden.

Kylän sykkivä ydin on toiminnassa oleva ja alkuperäisessä rakennuksessa toimiva yli 138-vuotias hirsirakenteinen kyläkoulu (valmistui 1882). Koulutoiminnan säilyttäminen kylässä on saanut kylän asukkaat toimimaan tiiviissä yhteistyössä vuosikymmenten ajan. Nyt Vähikkälän kylässä on tehty määrätietoista kylän ja kylän koulun kehittämistyötä tiivisti vuodesta 2014 alkaen kylän aktiivisten toimijoiden vaihtuessa nuorempaan sukupolveen. Koulun ja kylän välinen yhteistyö on tuonut koululaisille uudenlaisia oppimiskokemuksia ja yhteisiä koulupäiviä
kyläläisten kanssa.

Kesällä kylän yhteisenä kokoontumispaikkana toimii Suvipuoti, elintarvikekioski ja kahvila, jonne tullaan kahville yli kuntarajojen, pidemmänkin matkan päästä.

Yhteistyö kylän eri toimijoiden välillä on mahdollistanut toiminnan suuntaamisen onnistuneesti kylän elävöittämiseen. Tavoitteena on ollut Seuratalon tuominen lähemmäksi kyläläisiä ja Seuratalolla tapahtuvan toiminnan kehittäminen.

Vähikkälän väljämä

Kyläyhdistys Vähikkälän väljämä on toiminut aktiivisesti kyläkoulun säilymisen puolesta. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää asukkaiden yhteistoimintaa, parantaa kylän elinmahdollisuuksia ja viihtyvyyttä.

Vuokrattavat tilat

 • Vähikkälän Seuratalo
  Vähikkäläntie 674
  seuratalo@vahikkala.fi
 • Eräkolmio
  Etelä-Janakkalan erätoverit ry:n metsästysmaja
  Majaisäntä Aarre Tauru p. 040 515 0590

Harrastusmahdollisuudet

 • Palokunta- ja nuorisotoiminta: Vähikkälän ja Sauvalan VPK
  vpk@vahikkala.fi
 • Valajärvi
  Kalastus, purjehdus, surffailu kesällä. Talvella hiihtoladut ja luistinrata järven ympäri mikäli jääolosuhteet sen sallivat.

Muuta mielenkiintoista