Turengin kupeessa sijaitsevasta Rastilasta on kivenheitto niin Turengin taajamaan kuin Helsinki-Tampere moottoritielle. Vieressä kulkee upeat ulkoilumahdollisuudet tarjoava harju. Rastilan keskipisteenä on kylässä
sijaitseva kylätupa, missä kyläyhdistys pitää kokouksia ja järjestää muita tapahtumia. Kylätupaa vuokrataan myös ulkopuolisille juhlien yms. tapahtumien järjestämiseen.

Historia

Rastilan kylä on aiemmin kuulunut Vanajan ja Kilpiälä Janakkalan kuntaan, mutta vuoden 1967 alueliitoksen myötä Rastilastakin tuli osa Janakkalaa. Kylistä on merkintöjä jo 1500-luvulta saakka. Merkkinä muinaisesta asutuksesta on esimerkiksi Raimansuokalliolla sijaitseva uhrikivi.

Maatilat ovat olleet samojen sukujen hallinnassa 1800-luvulta lukien aina vuoteen 1968, jolloin muun muassa Lemolan ja Laurilan tilat kaupan myötä siirtyivät Turengin Sokeritehtaan omistukseen. Janakkalan kunta osti Sokeritehtaan maat omistukseensa 1990-luvulla ja kunta kaavoitti Rastikankaan teollisuusalueen, jonne on 2000-luvulla tullut teollisuutta sekä iso logistiikkakeskus.

Rastilan ja Kilpiälän kyläyhdistys on perustettu 1989. Kyläyhdistyksellä on ollut hallinnassaan Rastilan-Kilpiälän Kylätupa jo lähes 20 vuotta.

Vuokrattavat tilat

Rastilan kylätupa,
Lemolantie 20, 1200 Turenki.
Vuokrauksen hoitaja p. 045 138 1416.

Kyätupaa vuokrataan erilaisten juhlien ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lisäksi kyläyhdistyksellä on muun muassa astiasto n. 60 henkilölle, pöytäliinoja ja karaokelaitteet juhlien järjestäjille.

Harrastusmahdollisuudet

Lenkkeily harjumaisemissa, hiihto, laskettelu, maastopyöräily, koiraharrastukset ja ratsastus.

Muuta mielenkiintoista

  • Raimansuo on Suurisuon ohella toinen Janakkalassa oleva luonnontilainen ja rauhoitettu suokokonaisuus. Suo jää Janakkalan ja Hämeenlinnan puolella olevien pitkittäisharjumaastojen väliin, ja sen vieressä on kauniit lammet Likolampi ja Sälilampi. Suon läpi kulkee polku ja pitkospuut, maasto on paikoitellen hyvin kosteaa. Pitempää reittiä kaipaava retkeilijä voi vaeltaa suolle Kalpalinnan ja Annakkatornin harjumaastojen kautta ja jatkaa suolta Hämeenlinnaan.
  • Kalpalinna on herännyt uuteen kukoistukseen ja palvelee harjumaastossa liikkujia ympäri vuoden.
  • JANKK-Areena Oy, Janakkalan Koirakerhon koiraharrastushalli. Hallia ja kenttiä vuokrataan mm. yksittäisiin harjoituksiin, vakiovuoroihin sekä agility-, toko- ja rally-tokokilpailuihin.