Huhtikuussa 2024 Tervakoskella ja Turengissa nähdään Aurinkoinen ja Kaupunkirotat -esitys, jossa lasten teatteri-, musiikki-, tanssi- ja kuvataide kytkeytyvät yhteen.

Janakkalassa käynnistyi keväällä 2023 kumppanuuspöytä –työskentely lasten ja nuorten monitaiteellisen esityksen suunnittelemiseksi. Kumppanuuspöytä on kehittänyt yhteistyötä, jolla saadaan yhdessä aikaan jotain suurempaa ja lapset ja nuoret pääsevät osaksi monitaiteellista tuotantoa. Eri taiteenalat esittelevät omia mahdollisuuksiaan ja vahvuuksiaan tehden samalla ylpeästi Janakkalan taideharrastuksen muotoja tunnetuksi. Kumppanuuspöytä mahdollisti lisäksi mm. äänentoiston ja muun esitystekniikan sekä muiden materiaalien hankintaa ja maskeerauksen opastusta.

Kumppanuuspöydän työskentelyssä on ollut mukana Janakkalan TeatteriSeurue, Sibelius-opisto, Vanajaveden opiston Janakkalan kuvataide- ja tanssiryhmät sekä Janakkalan kunnan kulttuuripalvelut.

Ajatus monitaiteellisesta esityksestä lähti Janakkalan Teatteriseurueen, eli JaTSin Tervakosken ryhmien ohjaajalta ja tarinan käsikirjoittajalta Sari Pyyhtiältä. ”On mahtavaa, kun Janakkalassa lapset pystyvät harrastamaan monipuolisesti myös taideharrastusten parissa. Olen vuosien varrella monesti miettinyt, että olisi hienoa saada nämä lapset ja nuoret mukaan työstämään yhteistä esitystä. Kaikilla olisi mahdollisuus päästä hetkeksi pois omista lokeroistaan ja tutustua lähemmin eri taidemuotoihin ja -harrastajiin sekä kokemaan yhteistyön voiman. Ajatuksen tasolta oli vihdoin helppo lähteä liikkeelle kumppanuuspöydän puitteissa. Yhteistyö muiden taideopettajien kanssa on ollut erittäin antoisaa ja jatkuu toivottavasti myös tulevaisuudessa.” Pyyhtiä kommentoi. Produktiossa mukana ovat Tervakosken ryhmien 7–18- vuotiaat näyttelijät.

Sibelius-opisto on aina ollut innokkaasti mukana erilaisissa yhteistyöproduktioissa ja tällä kertaa mukaan pääsevät Janakkalan toimipisteen nuoret muusikot. ”Taiteidenvälinen toiminta tuo oppilaille uusia ulottuvuuksia omaan harrastukseen ja lisää osallisuuden kokemuksia.” Tuula Manninen Sibelius-opistolta kertoo.

Vanajaveden Opiston Turengin 7-9-vuotiaita tanssinharrastajia opettaa tanssinopettaja Nina Lassinen. “Tanssi on esittävän taiteen muoto, joten on aina ilo kun harrastajat pääsevät esittelemään taitojaan ja oppimaansa. Eikä esiintymismahdollisuuksia ole koskaan liikaa, joten lähdimme totta kai innolla mukaan tähän yhteisproduktioon.” Lassinen iloitsee.

”Kuvataidekoululaisten vastuulla oli lavasteiden ja julisteiden suunnittelu ja valmistaminen. Lavasteiden teko on ollut vähän erilainen projekti, suuren taustakankaan maalaaminen on varmasti kokemus, joka jää mieleen.” Kertoo suunnittelijaopettaja Laura Valo Vanajaveden Opiston lasten ja nuorten kuvataidekoulusta.

Lapsi maalaa harmaan rotan kuvaa paperille.
Kuva: Tarja Rantanen

Janakkalan TeatteriSeurueessa lapset ja nuoret pääsevät tutustumaan teatterin maailmaan. Tavoitteena on antaa harrastajille mahdollisuus luovaan työskentelyyn omien taitojen ja osaamisen puitteissa. Teatteriharrastus on kaikille avoin ja ryhmiä löytyy 6-vuotiaista ylöspäin Turengissa ja Tervakoskella. https://www.jats.eu/ 

Sibelius-opisto on Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa toimiva musiikkioppilaitos. Oppilaita opistossa on noin 1300 ja opetusta annetaan viikoittain yli 950 tuntia. https://sibeliusopisto.fi/musiikki/ 

Vanajaveden Opisto järjestää monipuolista esittävän tanssin opetusta ja tanssiliikuntaa ammattitaitoisten opettajien johdolla Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa. Tanssi kuuluu kaikille ikään tai sukupuoleen katsomatta. https://www.kktavastia.fi/vanajaveden-opisto/kurssit/tanssi-11/ 

Vanajaveden Opiston lasten ja nuorten kuvataidekoulu antaa taiteen perusopetusta yleisen oppimäärän mukaan. Opetuspisteitä on Turengissa, Tervakoskella, Hattulassa, Lammilla, Hauholla ja Iittalassa. Oppilaita on noin 200. https://www.kktavastia.fi/vanajaveden-opisto/kurssit/kuvataide-15/lasten-kuvataidekoulu-laku-20/ 

Aurinkoinen ja Kaupunkirotat on tarina Aurinkoisesta, joka lähtee kaupunkiin etsimään serkkuaan. Kaupungissa Aurinkoinen pääsee osaksi uutta rottalaumaa, jossa on monta kiinnostavaa persoonaa. Kaikki eivät kuitenkaan uudesta tulokkaasta jaksa innostua ja jossain vaiheessa Aurinkoisen onkin mietittävä, mikä hänelle oikeastaan on tärkeää. Tarinan teemoja ovat ystävyys, erilaisuus, ennakkoluulot sekä hyväksyminen, ja se on suunnattu kaiken ikäisille.

Esitykset:
Tervakoskella su 7.4.2024 klo 13 ja 15.
Kino Tervakoski, Seuranaukio 3.
Liput 5/10 e  

Turengissa su 14.4.2024 klo 13 ja 15.
Koulukeskus Välkky, Koulutie 2.
Liput 5/10 e   

Aurinkoinen ja kaupunkirotat -esityksen juliste, jossa aurinkoinen seikkailee kujalla kaupungissa ja roska-astiasta kurkkaa toinen rotta.

Aloitusgallerian kuvat: Kirsi Jokelainen, Nina Lassinen, Sari Pyyhtiä
Julisteet: Nuoret taiteilijat Peppiina ja Ester

Aurinkoinen ja kaupunkirotat -esityksen juliste. Aurinkoinen kauniissa mekossaan ihmettelee elämää kaupungin kujalla roskalaatikoiden ja kaupunkirottien ympäröimänä.