Entisaikoina eivät Janakkalan asukkaat tunteneet sokeria, vaan saivat tyytyä mämmiin ja mahlaan. Vuonna 1950 viljeltiin Janakkalan pitäjässä sokerijuurikasta 479 hehtaarin alalla. Satoa saatiin lähes 10 000 000 kg ja siitä tehtiin noin 1 000 000 kg sokeria. TURENGIN SOKERITEHDAS OY

Sitaatti: Janakkala ennen ja nyt I, 1951

Turengin niin kuin muunkin Janakkalan kehittymiseen vaikutti olennaisesti maamme vanhin Helsingistä Hämeenlinnaan kulkenut rautatie, joka otettiin käyttöön vuonna 1862. Turengin komea, Suomen vanhimpiin kuuluva puinen asemarakennus rakennettiin silloisen pikkukylän kokoon nähden huomattavan suureksi, koska ajatuksena oli tehdä Turengista Pietarin radan risteysasema. Riihimäki sai kuitenkin risteysaseman, mutta Janakkala elintärkeän kulku- ja rahtiväylän. Junamatka Helsinkiin kesti aikanaan lähes viisi tuntia, nykyään reilun tunnin.

Rautatie lienee yksi syistä, joiden vuoksi Hämeen raakasokeritehdastoimikunta päätti rakentaa sokeritehtaansa Turenkiin. Paikkakunnalla oli myös runsaasti osaamista, sillä Antreasta muuttaneet siirtokarjalaiset toivat tullessaan niin sokerijuurikkaan viljelytaitonsa kuin kokemuksensa sokerin tuotannosta rajan taakse jääneessä tehtaassa. Sokeritehtaan koneiden käynnistäminen vuonna 1948 käynnisti myös Turengin kehittymisen yhdeksi Suomen voimakkaimmin teollistuneeksi maalaiskunnaksi. Taajama alkoi kasvaa tehtaan ympärille. Ajan tapaan tehdas rakennutti myös asuintaloja.

1960-luvulla sokeritehdas sai seuraa jäätelötehtaasta, kun Valio Meijerien Keskusosuusliike päätti jäätelökulutuksen huikeasti kasvaessa perustaa kolmen pieneksi jääneen tehtaansa sijaan yhden suurtehtaan. Jäätelöä valmistetaan Turengissa edelleen (Froneri Finland Oy), mutta sokerin tuotanto loppui 1998. Sen sijaan sokeritehtaan yhteyteen rakennettu konepaja toimii vieläkin. Sokeritehtaan rakennukset ovat edelleen teollisuuskäytössä.

Turengista tuli myös kunnan hallinnollinen keskus, kun nyt jo purettu Päivärinteen huvila ostettiin kunnantaloksi vuonna 1917. Siihen saakka kuntaa oli johdettu Tarinmaalta Hamppulan koulusta käsin. Nykyinen kunnantalo valmistui 1963.

Eri aikakausien kerrostumat ovat edelleen hyvin havaittavissa Turengissa. Päiväkävelyllä voi vaihtaa tunnelmasta toiseen ja eläytyä edesmenneiden janakkalalaisten elämään: kuvitella uteliaat katseet asemanseudun vanhoissa puutaloissa junan höyrytessä asemalle ja kuulla tehtaanpillin vihellykset teollisuusrakennusten hallitsemassa keskustassa ennen kuin jatkaa matkaa uudenkarheille omakotitaloalueille.