Kaksi kylmänkukkaa luonnossa.

Janakkalan tunnetuin kasvi on eittämättä rauhoitettu hämeenkylmänkukka. Kylmänkukka on Pohjoismaissa hyvin harvinainen itäinen arokasvi. Se kukkii aikaisin keväällä, jolloin sen siniset kukat erottuvat hyvin muusta kasvillisuudesta. Kylmänkukan suurin uhkatekijä nykyisin on metsien umpeen kasvaminen ja puuston aiheuttama varjostus. Tämän vuoksi kylmänkukan kasvupaikkoja hoidetaan tarvittaessa puustoa poistamalla

Linnamäki

Leppäkoskentie, Leppäkoski

Linnamäen kylmänkukkaesiintymälle pääsee parhaiten Leppäkoskentieltä, mistä löytyy autollekin P-paikka. Jyrkkään rinteeseen rakennetut portaat vievät katselutasanteelle. Liikkumista portaiden ja puisten tasanteiden ulkopuolella tulee välttää, koska maasto on helposti kuluvaa ja kasviesiintymä on kooltaan ja kylmänkukkamäärältään melko niukka. Laji on erittäin huono lisääntymään, joten kaikki kasviyksilöt ovat arvokkaita. Alueen metsää on harvennettu, jotta nuoren kasvatusmetsän liika varjostus ei vahingoittaisi esiintymää.

Pysäköinti:  Leppäkoskentien varressa ( n. nro 650 kohdalla) tilaa pysäköidä.

Katso alueen kartta

Tunturivuori

Myllytie, Turenki

Tunturivuorelle pääsee kaikilta laidoilta Myllytieltä, Ojalantieltä ja Sääjärventieltä vuosikymmenten saatossa muodostuneita polkuja pitkin. Tunturivuoren harjualueen kylmänkukkaesiintymä on Janakkalan laajin ja elinvoimaisin. Tunturivuoren esiintymä runsastui alueella tehtyjen hakkuiden seurauksena. Hakkuut tehdään kasvia vahingoittamatta ja hakkuutähteillä peittämättä. Tunturivuorella kulkee kivoja ulkoilupolkuja, korkeimmilta kohdilta on hienot näköalat.

Pysäköinti: Ei merkittyjä p-paikkoja.

Katso alueen kartta