Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliitto on koonnut hyviä vinkkejä, miten lapsesta saadaan veden ystävä. Janakkalan kunnan liikuntapalvelut on koonnut tälle sivulle niitä.

Kodin kylpy- ja suihkuvinkit

Useimmat lapset ovat luonnostaan kiinnostuneita vedestä ja leikkivät mielellään sen äärellä. Vesi on parhaimmillaan ihana elementti, josta koko perhe voi nauttia, kunhan muistaa ottaa turvallisuuden huomioon.

Aikuisena pitää muistaa antaa aikaa ja hyväksyä lapsen tapa tutustua veteen, lapsi oppii pikkuhiljaa uusia taitoja ja luottaa sinuun. Etenemisen tulee aina tapahtua lapsen ehdoilla. Joillakin lapsilla veteen tottelu ja eri taitojen oppiminen vie aikaa ja lapset ovat erilaisia. Muista jutella ja hymyillä paljon, jotta lapsesi on helpompi voittaa vettä kohtaan tuntemansa epäluulo.

Älä jätä lasta yksin

Lasta ei saa jättää yksin kylpyyn hetkeksikään. Pienen vauvan kanssa on vauvasta pidettävä matalassakin kylpyvedessä koko ajan kiinni varmoilla, mutta kevyillä otteilla. Ethän myöskään jätä sisarusta vahtimaan kylpevää lasta ilman aikuisen läsnäoloa. Aikuinen vastaa kylpyhetken turvallisuudesta ja valitsee lelut kylpy- ja suihkuleikkeihin, valvoo lasten leikkiä ja leikkivälineiden käyttöä keskeytyksettä.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto on koonnut 18 vinkkiä kodin kylpy- ja suihkuhetkiin. Poimi teille sopivat vinkit ja vietä ihania kylpyhetkiä rakkaittesi kanssa. Lataa opas tästä linkistä.

Tutustuminen uimahalliin ja veteen totuttautuminen lapsen kanssa

Uimahalli on ympäristönä lasta inspiroiva ja innostava, mutta uima-altaan syvyys, veden kohinat, veden roiskeet ja muut ihmiset voivat jännittää ensimmäisillä kerroilla.  Tutustumista uimahalliin ja siellä toimimiseen on hyvä tehdä rauhassa.

Katso Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton video, jolla annetaan vinkkejä ensimmäiseen uimahalli käyntiin sekä tutustutaan vedessä liikkumiseen, kasvojen ja korvien totuttamiseen veteen, kastautumiseen ja hengityksen kontrollointiin kastautuessa.

https://https://www.youtube.com/watch?v=mKAGk4wYzbw
Video: Veteen totuttautuminen

Lapsesta veden ystävä-sivusto

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto on koonnut sivustolleen käytännönläheisiä vinkkejä ja videoita, miten voit yhteisten kylpyhetkien lomassa totuttaa lasta ensin olemaan luontevasti vedessä ja edetä pikkuhiljaa kohti uimataidon oppimista. Tutustu sivustoon tästä linkistä. Mukavia yhteisiä hetkiä veden parissa!