Iloinen lapsi piirtää kankaaseen kaavaa askartelutyöpajassa Laurinmäen museolla.

Janakkalan kulttuurikasvatussuunnitelma, Kulttuuripolku, kattaa esiopetuksen ja peruskoululaiset sekä varhaiskasvatuksen. Kulttuuripolussa tutustutaan laajasti eri taiteenaloihin. Tavoitteena on luoda janakkalalaisille lapsille ja nuorille erilaisista kulttuurielämyksistä polku, jonka varrella lapsi kasvaessaan tutustuu paikalliseen lähikulttuuriin, pääsee itse kokeilemaan erilaisia taiteentekemisen ja ilmaisun tapoja sekä rohkenee ennakkoluulottomasti luoda uutta. Kulttuurikasvatus tukee vuorovaikutusta, luovuutta, yhteistyötä sekä lapsen ja nuoren omaehtoista tekemistä. Nämä edistävät arjenhallinta- ja oppimistaitoja kaikissa ikäryhmissä. Jokainen polun etapeista tukee opetussuunnitelman tavoitteita ja tarjoaa sisältöjä niin laaja-alaisiin kuin oppiainekohtaisiin tavoitteisiin. Kulttuuripolku toteuttaa lapsen oikeutta taiteeseen ja kulttuuriin.

Suunnitelmaan sisältyy kulttuurikohdevierailuita, erilaisia kulttuurin ja taiteen työpajoja sekä menetelmiä. Sisällöt tarjoavat menetelmiä ohjaajan ja opettajan työhön sekä ideoita monialaisten oppimiskokonaisuuksien rakentamiseen. Kulttuuripolun tuottaa Janakkalan kulttuuritoimi yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARXin ja paikallisten taidelaitoksien kanssa. Velvoittavista sisällöistä syntyvät kustannukset, kuten pääsyliput ja kuljetukset katetaan seudullisen lastenkulttuurin vuosittaisesta rahoituksesta. Rahoitus koostuu kunnan omarahoitusosuudesta ja Opetus- ja kulttuuriministeriön tuesta.

Kulttuuripolun ohjelma 2023-24

Tästä löydät kulttuuripolkujen tulostettavat PDF -tiedostot ja niiden alla lyhyet kuvaukset Kulttuuripolun sisällöistä saavutettavassa muodossa:

Varhaiskasvatus

1-2 -vuotiaat: Kukkuu! -laukku

Kukkuu-laukku on varhaiskasvatuksen pienten ryhmille suunnattu taidesisältö, jossa riittää ihmeteltävää värien ja muotojen parissa. Moniaistiseen tutkimiseen kannustava laukku muuntautuu leikkimatoksi ja leikkimaton taskuista löytyy mm. värien ja tunteiden opetteluun sopivia käsinukkeja ja kirjoja. Ohjevihko tarjoaa paljon hyviä vinkkejä taidekasvatukselliseen työskentelyyn pienten kanssa. Kukkuu-laukun on suunnitellut taidekasvattaja Sarina Pulkka.

3-6 -vuotiaat: Naperokino

Keväällä 2024 tarjolla on 1-2 koulu- ja naperokinoviikkoa kunnan omassa KINO – Tervakoski -elokuvateatterissa. Kulttuuripolku tarjoaa näytökset ja kuljetukset tarvittaessa, yksi näytös/ryhmä.

3-vuotiaat: Bom dia -kansainvälisyyskasvatusmateriaali

Bom Dia! Matka maailman ympäri” -omatoimiprojektintarkoituksena on lapsiryhmien tutustuttaminen maailman maihin, maanosiin ja vieraisiin kulttuureihin taide- ja liikuntakasvatuksen keinoin. Materiaalin avulla toteutetaan leikki-ikäisille lapsille heidän ikä- ja kehitystasoaan vastaavaa kansainvälisyyskasvatusta.

Kahdeksan toiminnallisen maailmanmatkaajatuokion aikana tutustutaan Suomeen, Yhdysvaltoihin, Brasiliaan, Australiaan, Kiinaan, Italiaan ja Venäjään sekä Afrikan maanosaan. Materiaali sisältää kutakin tuokiota varten omat musiikkilevynsä ja ohjeensa. Materiaalin on koostanut musiikinopettaja Anna Syväsalmi.

4-5 -vuotiaat: Metsänväkeä etsimässä -omatoimimateriaali

Metsänväkeä etsimässä -omatoimipajassa ryhmä tutkii yhdessä lähiluontoa: pintoja, muotoja ja metsänväen kotikoloja. Työpajassa otetaan kuvia ja opetellaan metsässä liikkumisen taitoja. Lapset valmistavat luontopensselit, joilla toteutetaan luontoaiheiset teokset. Pajan kesto on noin kaksi tuntia. Kokonaisuuden on suunnitellut taidekasvattaja Tiina Aalto.

4-5 -vuotiaat: Muurikki ja Metsän Väki -satuseikkailu

Uulun toiminnallisen satuseikkailun kautta opitaan miten paimenet ovat vanhaan aikaan suojanneet karjaansa.  Tarinan ohessa tutustutaan suomalaisiin perinnesoittimiin ja kansanmusiikkiin. Jokainen osallistuja pääsee konsertin aikana itse kokeilemaan jotain perinnesoitinta eri äänimaisemien vaihtuessa ja tarinan edetessä.

6-vuotiaat: Museovierailu – Laurinmäen kevätretki

6-vuotiaat vierailevat Laurinmäen torpparimuseolla toukokuussa 2024. Retki on keväinen sukellus paikallishistoriaan ja mahdollisuus on tutustua ohjatun museokierroksen lisäksi luontopolkuihin ja/tai Pyhän Laurin kirkon ympäristöön.

Alakoulut

1. luokka: Soitinhupia -työpaja

Miten saat kastelukannun, vesipyssyn tai simpukan soimaan? Työpajan keskiössä ovat luonnon- ja kierrätysmateriaaleista valmistetut kiehtovat ja hullunkuriset soittimet. Pajassa rakennetaan myös yhden tai pari yksinkertaista soitinta, mm. wc- tai talouspaperin hylsystä tehdyn helistimen tai muovipullotrumpetin. Soittimiin perehtymisen ja niiden kokeilun lisäksi työpajassa pohditaan mitenvoimme toimia ympäristön ja kestävän kulutuksen hyväksi.

2. luokka: Ympäristötaide omatoimipaja

Kakkosluokkalaisten Aistien metsäretki -omatoimimateriaali tutustuttaa lähimetsään kaikkia aisteja käyttäen. Aistien metsäretkellä pohditaan alueen monimuotoisuutta sekä tutustutaan jokamiehenoikeuksiin.

3. luokka: Suuri kuoroprojekti

Suuri kuoroprojekti on kolmasluokkalaisten ainutlaatuinen matka Sibeliuksen kuoromusiikkiin. Kolmasluokkalaiset pääsevät osaksi suurta kuoroa, joka esiintyy kevään yhteiskonsertissa kapellimestarin johdolla ja orkesterin säestämänä. Kuoronjohtaja Ismo Savimäki harjoituttaa lapsia kuorolauluun omalla koululla lukuvuoden aikana.

4. luokka: Impropaketti -omatoimimateriaali

Vuoden uutuusmateriaali johdattaa heittäytymään improvisaatioteatterin pariin. Omatoimisisällössä on ohjeet opettajalle ja erilaisia harjoituksia, jotka johdattavat matalalla kynnyksellä improvisaation pariin. Materiaali antaa työvälineitä tutustumiseen ja ryhmäytymiseen, luovuuteen ja keskittymiseen, yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen sekä tarinoiden ja tunteiden käsittelyyn. Lystitakuu!

5. luokka: Mediakasvatuspaja

ARXin taidekasvattaja Viljami Tabellin ohjaamissa työpajoissa oppilaat pääsevät tekemään vinkkausvideoita nuoremmilleen. Vitoset miettivät, mitä tärkeitä turva- ja hyvinvointitaitoja älylaitteilla toimittaessa tarvitaan. Mietintöjen perusteella tuotetaan ytimekkäitä vinkkivideoita eka- ja tokaluokkalaisille. Tavoitteena on terävöittää hyviä käyttäytymismalleja älylaitteilla ja ymmärtää oma rooli myös roolimallina ja esimerkkinä nuoremmilleen. Pajan sisältö saattaa vaihdella vuosittain.

6. luokka: Oppilaat konsertin tuottajina

Alakoulujen vanhimpina 6-luokkalaiset tuottavat kevään 2024 konsertti joka kouluun –kiertueen konsertit tai halutessanne jonkin muun koulun juhlista. Konserttikeskuksen materiaalien avulla tutustutaan tapahtuman tekemiseen ja erilaisiin tehtäviin mitä se pitää sisällään. Koulukonserttiin saadaan uusi näkökulma kun oppilaat eivät pelkästään koe, vaan osallistuvat konsertin tuottamiseen.

Yhteiset sisällöt: Konsertti joka kouluun –kiertue ja Koulukino –näytökset tarjolla Tervakosken KINO –teatterissa keväällä 2024.

Yläkoulut

7. luokka: Räikee -katutaidepajat

ARXin taidekasvattaja Viljami Tabell on keväällä poissa ja 7-luokkalaisten mediapajat hänen kanssaan vaihtuvat uuteen sisältöön. Työpajakokonaisuudessa ARXin tekninen tuottaja ja HÄX nuorisokulttuurivastaava Juuso Suuronen kertoo katu/graffititaiteesta ja kuinka sitä tehdään fiksusti lain puitteissa. Räikee –katutaidefestivaali ulottuu tänä vuonna Hämeenlinnan lisäksi myös Janakkalaan ja työpajan toisessa osuudessa 7-luokkalaiset pääsevät myös kokeilemaan maalaamista käytännössä.

8. luokka: Taidetestaajat

Taidetestaajat jatkaa lukuvuonna 2023-24 kahden taidevierailun mallilla. Koulut saivat ilmoittautuessaan valita, lähtevätkö toiselle vierailulle pääkaupunkiseudulle, vai tekevätkö molemmat vierailut omalla lähialueella. Kanta-Hämeen kohteet ensi kaudella ovat Hämeenlinnan Taidemuseon Camilla Vuorenmaan Joustava sydän -näyttely, johon draamallisia elementtejä on tuomassa Kuninkaallinen nukketeatteri sekä murhamysteeri Sherlok Holmes ja murhan punainen lanka Hämeenlinnan teatterissa. Koulut, jotka valitsivat kaksi lähialuevierailua, menevät molempiin näihin kohteisiin. Koulut, joiden toinen valinta oli matka pääkaupunkiseudulle, oman maakunnan kohde on näistä toinen ja valtakunnallinen toinen.

9. luokka: Knock Out

Uutuusnäytelmä nuorista, joiden on vaikea astua monimutkaiseen, vaativaan yhteiskuntaan. Joista lapsuuden ja aikuisuuden välinen kynnys tuntuu liian korkealta. Heistä jotka ovat vaarassa syrjäytyä. Ali ja Jimi ovat juuri sellaisia nuoria. He seisovat kynnyksellä ja horjuvat. Heidän ainoat intohimonsa ovat nyrkkeily ja musiikki. Niistä he saavat helpotusta, siellä orastavat heidän hauraat unelmansa. Knock Out – sykkivä esitys, joka tarjoaa livemusiikkia, huumoria ja ennen kaikkea toivoa. Vierailut toteutetaan sovitusti 3.10. Esitykseen voivat osallistua myös lukion 1. luokkalaiset. Näytelmän ja sen teemojen työstämiseksi annetaan lisämateriaalia.

Yhteiset sisällöt: Konsertti joka kouluun –kiertue ja Koulukino –näytökset tarjolla Tervakosken KINO –teatterissa keväällä 2024.