Sateenkaarihyllyt Janakkalan kirjastoihin

Miksi?

Sateenkaarihyllyn tavoitteena on parantaa halutun aineiston löydettävyyttä, edistää avoimuutta ja vahvistaa kirjaston roolia syrjintää vastustavana, kaikille avoimena paikkana. Hyllyn viesti on positiivinen. Se välittää tietoa ja tarinoita erilaisuudesta, tarjoaa samaistumisen kohteita ja mahdollisuuden ymmärtää.

HLBTIQ-nuorten itsemurhariski on kansainvälisten selvitysten perusteella huomattavasti suurempi kuin heteronuorten keskuudessa. Tieto ja tarinat ovat tärkeitä seksuaalisuuttaan ja sukupuoltaan pohtiville ja syrjintää kokeville. Kirjallisuus voi olla ovi, joka johdattaa samanlaisiin elämäntilanteisiin, faktatietoihin, tarjoaa lohtua, iloa, yhteenkuuluvuutta ja positiivista esikuvaa. Kaapista tuloa pohtivan tiedontarve ja samaistumiskohteiden etsintä voi olla kiivasta. Kirjaston merkitys voi olla suuri ja positiivinen. Vähemmistöön kuulumattomille aineistot voivat toimia ikkunana toisenlaiseen todellisuuteen. Tieto lisää usein empatiaa ja ymmärrystä.

Kallion kirjasto perusti sateenkaarihyllyn ensimmäisenä kirjastona Suomessa vuonna 2015.

Missä?

Sekä Tervakosken kirjastosta että pääkirjaston nuorten aikuisten osastolta löytyy sateenkaarihyllyt. Sateenkaarihyllyyn kuuluvat kirjat tunnistat kirjan selän sateenkaari-tarrasta sekä kirjan tarran “sat” (=sateenkaari) -merkistä. Lisäksi sateenkaarihyllyssä on Seta ry:n esitteitä HLBTIQ-teemoista.

Sateenkaarihyllyn kirjoja pääset katsomaan Vanamo-verkkokirjastosta tästä linkistä.

Lisätietoa, tukea ja neuvontaa aiheesta Seta ry:n sivuilta tästä linkistä.