Puhdistusliinat voivat aiheuttaa tukoksia viemärissä

Koronavirustilanteen johdosta erilaisten paperien ja puuvillakuituisten hygieniatuotteiden käyttö on lisääntynyt runsaasti. Desinfiointiin tarkoitettuja liinoja ei kuitenkaan saa laittaa wc-pönttöön, koska sen seurauksena voi tulla viemäriin tukos.

Vesilaitos muistuttaa, että kun käsi- ja muusta hygieniasta tulee nyt huolehtia erityisen hyvin, desinfioivat puhdistusliinat, nenäliinat, yms. tulee käytön jälkeen laittaa sekajätteisiin, ei wc-pönttöön.

WC-pönttöön huuhdellut puhdistusliinat ja muut vastaavat hygieniatuotteet aiheuttavat helposti tukoksia viemäriputkissa ja jätevedenpumppaamoilla. Päinvastoin kuin vessapaperi, nämä tuotteet on suunniteltu niin, että ne eivät hajoaisi kastuessaan.

Kiinteistöissä viemäriputkiin muodostuvien tukosten avaamisesta koituu lasku ja vaivaa asukkaille. Jätevedenpumppaamoiden ja viemäriverkoston kunnossapidosta sekä tukosten poistamisesta huolehtii Vesilaitos, mutta tukoksista voi aiheutua ympäristön pilaantumista.

Vessanpönttöä ja viemäriä tulee käyttää vain siihen, mihin se on tarkoitettu, eli sinne saa laittaa wc-paperia ja ns. sitä itseään sekä pesuvesiä. Vessassa on hyvä olla roskapönttö, johon voi laittaa muut roskat. Koronavirustilanteen aikana nenäliinat tulee toistaiseksi laittaa sekajäteastiaan, ei biojätteeseen.