Janakkalassa alkoi luontokoulu

Janakkalassa käynnistyi tänä syksynä luontokoulutoiminta.

Kyseessä on kiertävä luontokoulu, jossa luontokoulun opettaja saapuu koululle tai sovittuun luontokohteeseen pitämään luontokoulutuntia. Luontokoulun opettajana toimii luokanopettaja ja ympäristökasvattaja Johanna Sahila, joka käyttää luontokouluun 12 tuntia viikostaan.

  • Pyrin pitämään kaikki tunnit ulkona. Jokaiselle vuosiluokalle on suunniteltu oma sisältö. Esimerkiksi pienempien kanssa tutkitaan ötököitä ja kuutosluokkalaisten kanssa voidaan jo pohtia ilmastonmuutoksen vaikutuksia luontoon, Sahila sanoo.

Luontokoulu pyörii ympäri vuoden, joten myös vuodenaika vaikuttaa tuntien sisältöön.

  • Luontokoulun tavoitteena on tarjota kaikille luontokokemuksia ja kehittää luontosuhdetta. Jokainen alakoulun oppilas pääsee vuoden aikana vähintään kerran luontotunnille.

Luokan oma opettaja tai ohjaaja on myös tunneilla mukana, mutta näiden ei tarvitse huolehtia lainkaan sisällöstä vaan he voivat olla itsekin mukana oppimassa uusia asioita ja saamassa vinkkejä.

  • Luontokoulu on muuta opetusta täydentävää, Sahila kertoo
Oppilaita tutkimassa luontokortteja.

Tiedetään, että luonnossa toimimisella on oppimista edistäviä, rentouttavia ja terveyttä edistäviä vaikutuksia. Suomalaisten kulttuuriperinnössä luonto ja metsä onkin ollut aina läsnä. On tärkeää tuoda myös tämä osa kulttuurista kaikkien lasten saataville.

  • Kun kaikki luokat on kierretty, tavoitteenani on vielä keväällä tarjota halukkaille luokille linturetkiä, linnut ovat oma lempparini, Sahila kertoo.