Heijastus teos ja Taiken erityisavustus Turengin koulu- ja monitoimikeskukselle

Janakkalan kunta tilaa kuvataiteilija Hanna Vihriälältä Heijastus taideteoksen toteutettavaksi Turengin koulu- ja monitoimikeskukseen. Heti luonnoskatselmuksen jälkeen saapui myönteinen päätös Taiteen edistämiskeskuksen Prosentti rakennuskustannuksista taiteeseen – erityisavustuksesta.

Taideteoksen tilausprosessi on ollut kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa taiteilija on valmistanut luonnoksen taideteoksesta. Varsinaisen (1:1) taideteoksen tilaamisesta päätti moniammatillinen työryhmä toukokuun lopussa teoksen luonnoskatselmuksessa. Taidehankeen työryhmään kuului rakennuttaja, sivistys- ja nuorisotoimen edustajat, nuorisovaltuuston edustaja, arkkitehti, kulttuurituottaja ja julkisen taiteen asiantuntija. Koulun oppilaat, nuoret ja henkilökunta ovat osallistuneet taideteoksen hankintaprosessiin.

Valmistuneen luonnoksen visuaalisena lähtökohtana on toiminut havainto veden pintaan heijastuvasta puusta. Taiteilijalle ajatus kehittyi vanhasta Hiidenjokea esittävästä valokuvasta, jossa tumma puu peilautuu vaalean joen pintaan. Hanna Vihriälä kommentoi: ”Kuvan tunnelma on rauhallinen, lähes pysähtynyt. Voi kuvitella, että jossain kohdassa valkoinen vesi ja taivas yhdistyvät toisiinsa. Valokuvan ohella ajatuksiani suuntasi keskustelu, jota käytiin Onni Ojan Tiedon Puu -seinämaalauksen vaikeaksi osoittautuneen säilyttämisen johdosta. Minua kosketti paljon se haikeus, joka tuntui yhdistävän ihmisiä mahdollisesti katoamassa olevan teoksen johdosta. Ajattelin, että haluaisin yhdistää teokseeni sekä Hiidenjoki kuvan tyynen, rauhallisen tunnelman että ajatuksen katoavasta teoksesta.”

Tulevassa taideteoksessa vesi ja sen heijastumat rakentuvat erikokoisista ja -sävyisistä helmistä sekä isommista läpikuultavista kuplista. Teos kiinnittyy rakennuksen aulan kattoon ja on katseltavissa vapaasti ilmatilassa eri kerroksilta. Teoksen materiaalit, vaijerit ja helmet, muodostavat aulaan erilaisia heijastuksia, ja sitä kautta teoksen luoma tila jatkuu myös sen fyysisten mittojen ulkopuolelle.

Hanna Vihriälä kuvailee, että teoksen pinta on väreilevä, ja teosta alapuolelta katsoessa puu erottuu hetkellisesti, paikoin tarkempana, osittain abstraktina muotona. Kattoa kohti, ylöspäin kasvaessa, puun muoto häviää ja liukenee ”veteen”. Katsomissuunnasta tai -kohdasta riippuen, teoksen voi nähdä pilven kaltaisena, ehkä enemmän osana taivasta kuin vettä.

Janakkalan kunta saa hankkeeseen 45 000€  Taiteen edistämiskeskuksen Prosentti rakennuskustannuksista taiteeseen – erityisavustusta. Prosenttitaiteen erityisavustus nostaa osaltaan julkisen taiteen arvostusta ja Janakkalan teoksen merkittävyyden kokemusta kansalisessa mittakaavassa. Samoin luonnollisesti koko hankintaprosessin onnistunut lopputulos, eli uniikki, tilaa kauniisti korostava ja sen käyttäjien rakastama teos.

Taideteos valmistuu kouluun arviolta toukokuun lopulla 2023 rakennusurakan päättyessä.

Havainnekuva: Sweco Architects Oy

Kuvan käsittely ja muokkaus;
Mako Niemelä

Teostiedot;
Luonnoskuva Heijastus 2022
Ruostumaton teräsvaijeri, akryylihelmet

Lisätiedot: Kulttuurituottaja Anna-Milla Vainio, 03 680 1280, anna-milla.vainio@janakkala.fi