Hämeen vuoden kylä on Mallinkainen ja paikallistoimija Satu Anttila Vähikkälästä

Hämeen Kylät ry on valinnut Hämeen Vuoden Kyläksi 2024 Mallinkaisen Janakkalasta. Hämeen Vuoden Kylä on aktiivinen kyläyhteisö, joka tunnettu laajalti kesäisestä motoristikahvilastaan. Esimerkillisen kylätoiminnan takana vaikuttaa Mallinkaisten kyläyhdistys. Mallinkainen tulee olemaan Kanta-Hämeen ehdokas valtakunnallisessa Vuoden Kylä -kisassa 2024.
Hämeen Kylät ry on valinnut myös Hämeen Paikallistoimijan 2024 – Satu Anttila Janakkalan Vähikkälästä. Anttila tulee olemaan Kanta-Hämeen ehdokas valtakunnallisessa Vuoden Paikallistoimija 2024 -kisassa.
Kunnianosoitukset julkaistaan 4.7.2024 klo 18 kyläläisille yllätyksenä Mallinkaisten koululla (Kouluraitti 1, 14200 Turenki), kylätalon piha-alueella, jossa on silloin kauden ensimmäinen motoristikahvila. Onnittelupuheen pitää Hämeen liitosta maakuntaxxxxn puheenjohtaja x x ja onnittelemaan tulevat myös Janakkalan kunnan edustajat.

Hämeen Vuoden Kylä 2024 – Mallinkainen


Mallinkainen on 170 asukkaan kyläyhteisö Janakkalan itäreunalla. Kylän lämminhenkisenä kohtaamispaikkana, kylätalona toimii Mallinkaisten Kyläkoulu, jossa toiminta painottuu tällä hetkellä liikuntaan. Motoristikahvila kokoaa kesäisin tuhansittain ihmisiä sinne ympäri Suomen.
Mallinkaisten Motoristikahvila tuo heinä-elokuun torstaisin sadoittain ihmisiä viihtymään kyläkoululle. Tunnelma on välitön ja iloinen. Väki nauttii letuista, makkaroista ja kyläyhdistyksen kahvilan annista ja ihastelee satojen moottoripyörien kirjoa. Mallinkaisten kyläyhdistys ylläpitää kahvilaa talkoovoimin jo seitsemättä vuotta. Talkooporukassa on mukana viitisenkymmentä kaikenikäistä vapaaehtoista, myös kesäasukkaita ja kylän ystäviä. Motoristikahvila tuo taloudellista turvaa kyläyhdistyksen toimintaan. Janakkalan kunta huomioi Mallinkaisten kyläyhdistyksen Vuoden 2023 positiivisimpana, juurikin motoristikahvion tuoman tunnettavuuden vuoksi.
Mallinkaisten Kyläkoulu toimii kodikkaana ja liikuntapainotteisena kylätalona ympäri vuoden. Kuntosalia ylläpidetään lähiseudun ihmisille ja pihalle on toteutettu leikki- ja liikuntapuisto. Liikuntaryhmiä on neljänä iltana yhteistyössä Vanajaveden Opiston ja kunnan kanssa. Kyläyhdistys omistaa yli 100-vuotiaan rakennuksen, jossa on myös vuokra-asuntoja ja juhla- ja kokoustila. Kyläkoulu mahdollistaa monenlaisen toiminnan omalla kylällä. Rakennuksia ja piha-aluetta on kunnostettu hankerahoituksella, lahjoituksin ja talkootyöllä. Taloa ja sen toimintaa kehitetään jatkuvasti, putkiremontti viimeisempänä, seuraavaksi on tulossa sydäniskuri. Omana toimintana on käsityöpiiri. Mallinkaisten Maalaismarkkinoita on kyläyhdistys myös järjestänyt jo kymmenen kertaa.
Kyläyhteisön viestintä hoituu ajanmukaisesti monella kanavalla, kylätiedote jaetaan kaikkiin postilaatikoihin, facebook ja instagram tavoittavat kylän ystävät laajemmin, lisäksi on whatsapp-ryhmät ja ilmoitustaulut.
Mallinkaisten yhteishenki näkyy positiivisena ja vaikuttavana toimintana tarjoten samalla mahdollisuuden kohdata maaseudun sydämessä.

Hämeen Paikallistoimija 2024

Satu Anttila on Vähikkälän kyläaktiivi, Vähikkälän koulun tuen sekä maa- ja kotitalousseuran kantava voima.
Satu on muuttanut kylälle noin 15 vuotta sitten ja lähtenyt heti mukaan kylätoimintaan lapsiperheiden asialla. Viimeistään koulun olemassaolon oikeutuksen puolesta työskentely toi yhteen muiden samaa sukupolvea edustavien kyläläisten kanssa. Sadulle kylä asukkaineen, koulu ja Seuratalo ovat sydämen asioita.
Satu on alusta alkaen tehnyt ilolla työtä kylän, sen asukkaiden ja Vähikkälän koulun sekä Seuratalon eteen. Pyyteettömästi ja työtä pelkäämättä. Hän on ottanut vetovastuuta muun muassa menestyksekkäistä Vähikkälän Heinäpäivistä. Satu pitää koululaisille ukulele-kerhoa ja organisoi Seuratalon asioita yhdessä miehensä Jarin kanssa. Satu on johdattanut Vähikkälän läpi Suomen älykkäin kylä -kilpailun finaalin ja hänen “syytään” on myös kylän osallistuminen kyläelokuvafestareille vuonna 2020. Viimeisimpiin Sadun ideoihin ja organisointeihin lukeutuu koulun joulumusikaali sekä 40 talkootunnin kasaaminen yhteen kyläläisiltä kylään muuttaville uusille perheille. Kulunutta vuotta on värittänyt vahvasti ensin oman koulun säilymisen eteen tehty työ ja loppumetreillä koko Janakkalan kouluverkon monipuolisuuden eteen puskeminen.
Satu luo toiminnallaan kylälle yhteishenkeä ja innostusta rohkaisten uusiakin kyläläisiä mukaan. Satu jaksaa kannustaa sekä ottaa huomioon ja mukaan toimintaan erilaiset ja eri-ikäiset ihmiset. Satu hoitaa asiat luotettavasti ja täsmällisesti. Minkä Satu aloittaa, tekee hän täysillä ja loppuun saakka kutenkaan tuomatta itseään esille. Satu on tekojen nainen ja koko kylän lämmin, mutta topakka ja aikaansaava, äitihahmo. Ilman Sadun periksiantamatonta tekemistä olisi moni asia kylällä jäänyt tekemättä.
Suomen Kylät ry valitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Kylän ja Vuoden Paikallistoimijan maakuntien ehdotuksista. Tavoitteena on tuoda esille aktiivisia kyliä, tuloksellista paikallistoimintaa ja saada hyviä esimerkkejä kylätoiminnasta ja yhteistyöstä. Hämeen Kylät ry on valinnut Hämeen Vuoden Kylän vuodesta 1997 lähtien.
Hämeen Vuoden Kylät löytyvät täältä.