Pellon puintia

Viljelijätukien tarkoituksena on turvata tuotannon kannattavuus, jatkuvuus ja huoltovarmuus. Viljelijätukia rahoitetaan EU:n maataloustukirahastosta, EU:n maaseuturahastosta ja kansallisista varoista.
Maataloustukia haetaan sähköisesti Viljelijän verkkoasiointipalvelu Vipussa.

EU:n yhteinen maatalouspolitiikka 2023-2027

EU:n yhteisen maatalouspolitiikan toteutus kaudelle 2023-2027 on käynnistynyt vaiheittain 1.1.2023. Politiikan toteutuksessa korostuvat erityisesti ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen sopeutuminen, eläinten hyvinvointi sekä uusien viljelijöiden saaminen alalle. Viljelijöiden tulotason ylläpitäminen, maaseudun kehittäminen ja riskienhallinnan kehittäminen ovat myös uudistuksen painopisteitä.

Suomen CAP-suunnitelma kattaa maatalouden suorat tuet, maaseudun kehittämisen hanketuet, ja osittain maatalouden markkinatuet. CAP-suunnitelmassa kuvataan maatalous- ja maaseutupolitiikan tavoitteet ja toimenpiteet niiden saavuttamiseksi.

CAP-suunnitelman sisällöstä päättää Suomessa valtioneuvosto ja EU:ssa Suomen suunnitelman hyväksyy komissio.

Täältä löydät ajankohtaista tietoa CAP-suunnitelmasta: Maa- ja metsätalousministeriö

Vipu-verkkopalvelu ja Vipu-mobiili

Vipu on viljelijöiden verkkoasiointipalvelu. Vipu-palvelussa voit asioida sähköisesti sekä tarkastella oman maatilasi tukihakemustietoja ja karttakuvia. Voit selailla maatilasi tietoja ja hyödyntää karttatoimintoja myös tukihaun ulkopuolella.

Vipu-mobiili on viljelijän ja hallinnon väliseen tiedonvaihtoon toteutettu sovellus älypuhelimeen. Sovelluksen ensimmäisessä versiossa näytetään viljelijälle tiedot maksetuista tuista tiettynä vuonna samaan tapaan kuin Vipussa. Tämän lisäksi valvonnassa olleet tilat voivat vastata sovelluksen avulla selvityspyyntöihin, joita tarkastaja on mahdollisesti määrännyt kasvulohkolle. Vastaaminen liitetään kuva kasvulohkolta oikeasta suunnasta.
Vain tilan ensisijaiset viljelijät pääsevät alkuvaiheessa käyttämään Vipu-mobiilia. Sovelluksen kehittäminen jatkuu toiminto kerrallaan. Ota sovellus käyttöön!

Täältä löydät ajantasaiset tiedot ja ohjeet Vipu-palvelusta

Täältä löydät ajantasaiset tiedot Vipu-mobiilista

Muutokset tilan toiminnassa

Muistathan ilmoittaa muutoksista. Ilmoitukset tukiin vaikuttavista muutoksista tilalla on tehtävä 15 työpäivän kuluessa maataloustoimistoon.

• tilakaupat, sukupolvenvaihdokset
• tilinumero- ja osoitemuutokset
• muutokset tilan osallisissa
• ilmoitus koko tilan hallinnan siirrosta
• asiointioikeuksien muutos sähköisiin palveluihin
• ympäristökorvauksen sitoumuksen siirto esim. jatkajalle
• rekisteröityminen rehuntuotannon alkutuotannon toimijaksi
• muutokset eläintenpitäjärekisteriin

Muutostilanteita on monenlaisia, helpointa on useasti soittaa ja kysyä miten muutoksessa toimitaan!

Hyödyllisiä linkkejä