
Maataloustuet
Viljelijätukien tarkoituksena on turvata tuotannon kannattavuus, jatkuvuus ja huoltovarmuus. Viljelijätukia rahoitetaan EU:n maataloustukirahastosta, EU:n maaseuturahastosta ja kansallisista varoista.
Maataloustukia haetaan sähköisesti Viljelijän verkkoasiointipalvelu Vipussa.
Tuet uudistuvat vuonna 2023 (CAP27)
Euroopan unionin yhteisen maatalouspolitiikan uudistus on käynnissä. Maatalouspolitiikka uudistuu samalla myös kansallisesti. Suomessa kansallisia painotuksia ja toimenpiteitä valmistellaan maa- ja metsätalousministeriön johdolla. Ruokavirasto osallistuu valmistelutyöhön.
Tuleva rahoituskausi ulottuu vuoteen 2027 asti. Uusien ehtojen mukaisia tukia on mahdollista hakea vuodesta 2023 alkaen. Vuosina 2021–2022 noudatetaan nykyisiä ehtoja.
Lait ja asetukset valmistuvat alkuvuodesta 2023.
Ruokaviraston tietoa tukien uudistumisesta löydät täältä
Vipu-verkkopalvelu ja Vipu-mobiili
Vipu on viljelijöiden verkkoasiointipalvelu. Vipu-palvelussa voit asioida sähköisesti sekä tarkastella oman maatilasi tukihakemustietoja ja karttakuvia. Voit selailla maatilasi tietoja ja hyödyntää karttatoimintoja myös tukihaun ulkopuolella.
Vipu-mobiili on viljelijän ja hallinnon väliseen tiedonvaihtoon toteutettu sovellus älypuhelimeen. Sovelluksen ensimmäisessä versiossa näytetään viljelijälle tiedot maksetuista tuista tiettynä vuonna samaan tapaan kuin Vipussa. Tämän lisäksi valvonnassa olleet tilat voivat vastata sovelluksen avulla selvityspyyntöihin, joita tarkastaja on mahdollisesti määrännyt kasvulohkolle. Vastaaminen liitetään kuva kasvulohkolta oikeasta suunnasta.
Vain tilan ensisijaiset viljelijät pääsevät alkuvaiheessa käyttämään Vipu-mobiilia. Sovelluksen kehittäminen jatkuu toiminto kerrallaan. Ota sovellus käyttöön!
Täältä löydät ajantasaiset tiedot ja ohjeet Vipu-palvelusta
Täältä löydät ajantasaiset tiedot Vipu-mobiilista
Muutokset tilan toiminnassa
Muistathan ilmoittaa muutoksista. Ilmoitukset tukiin vaikuttavista muutoksista tilalla on tehtävä 15 työpäivän kuluessa maataloustoimistoon.
• tilakaupat, sukupolvenvaihdokset
• tilinumero- ja osoitemuutokset
• muutokset tilan osallisissa
• ilmoitus koko tilan hallinnan siirrosta
• asiointioikeuksien muutos sähköisiin palveluihin
• ympäristökorvauksen sitoumuksen siirto esim. jatkajalle
• rekisteröityminen rehuntuotannon alkutuotannon toimijaksi
• muutokset eläintenpitäjärekisteriin
Muutostilanteita on monenlaisia, helpointa on useasti soittaa ja kysyä miten muutoksessa toimitaan!