Hetan mökki, eli mäkitupa on pienin asuinrakennusLaurinmäen torpparimuseolla.

Hetan mökki

Hetan mökki rakennettiin vuonna 1868 Paturin talon maalle. Laurinmäelle se siirrettiin vuonna 1965. Hetan mökki on pieni mäkitupa, joka oli tyypillinen asumus vanhuksille ja yksineläjille. Mäkitupa oli jonkun maatilan alueella oleva vuokra-asumus, johon ei yleensä kuulunut viljelypinta-alaa. Mäkituvissa asuttiin 1700-luvulta 1900-luvun alkupuolelle. Mäkitupalaiset työskentelivät yleensä palkollisina ulkopuolisissa töissä ja maksoivat vuokransa tekemällä työtä tilalliselle.

Hetan mökin ensimmäinen tiedetty asukas oli Hedwig (Heta) Kustaantytär Selin (s. 1836, k. 1919), joka muutti mökkiin vuonna 1892. Hän asui yksin mökissä melkein 30 vuotta ja ansaitsi elantonsa ompelemalla naisten pukuja ja myöhemmin tikkaamalla täkkejä. Mökin vuokran hän maksoi tekemällä päivätöitä Paturin taloon muutaman päivän vuodessa.

Viimeinen mökin omistaja Saara Ihander asui siinä 28 vuotta. Hän muutti mäkitupaan 1930-luvun alussa isänsä ja kolmen lapsensa kanssa. Kunta lunasti mökin Saaralta vuonna 1958 tietöiden vuoksi.