Luonto

Laurinmäki on viehättävä käyntikohde ympäri vuoden. Poikkeuksellisen monipuolisen ja kauniin luonnon keskellä risteilee luontopolusto, jonka varrella on opastauluja kertomassa ympäristöstä. Polku on merkitty maastoon valkoiseksi maalatuin kepein ja kävyn kuvin. Luontopolun ja metsälaavun ovat toteuttaneet Janakkalan Luonto ja Ympäristö ry ja Tarinmaan seudun kyläyhdistys ry yhteistyössä Janakkalan kunnan kanssa.

Tutustu Laurinmäen luontoon eri teemojen kautta näillä sivuilla! Sivun vasemman reunan valikosta pääset teemasivuille, joilta löydät tekstin lisäksi kuvia sekä ääninäytteitä.

Näkymä Laurinmäen luontopolun varresta Määkynmäeltä

Luontopolusto pähkinänkuoressa

Luontopolku alkaa torpparimuseon alueelta ja kiertää kokonaisuudessaan noin neljän kilometrin mittaisen reitin lehdossa ja kuusimetsässä. Polku johtaa kulkijan kallioiselle Määkynmäelle, josta on upeat näköalat Kernaalanjärven ja Hakoisten linnavuoren suuntaan. Määkynmäen polku on osin vaikeakulkuinen.

Vuonna 2015-2016 luontopolkua laajennettiin Määkynmäeltä eteenpäin: laajennuksen myötä polku piteni kilometrillä, ja polun uuden osan varrelle rakennettiin laavu ja tulipaikka.

Lyhyempi luontopolkureitti alkaa niin ikään torpparimuseolta, mutta kiertääkin rauhoitetun männyn kautta takaisin museoalueelle; käänny tällöin lehdon jälkeen risteyksestä oikealle, jolloin saavut Räikälän kievarin aukiolle. Kievarin aukiolla on myös nuotiopaikka. Lyhyempi reitti kattaa kaikki alueen kulttuurinähtävyydet: polun varrelta löydät rautakautisen uhrilehdon, uhrilähteen sekä kuppikiviä.

Laurinmäen luontopolun varrella on laavu ja nuotiopaikka

Monet alueen kasveista, kuten mustakonnanmarja, näsiä ja keltamo, ovat erittäin myrkyllisiä. Varsinkin lasten kanssa retkeiltäessä on syytä olla tarkkana mitä marjoja suuhun pistetään. Nyrkkisääntö onkin, että suuhun ei saa laittaa mitään marjoja tai kasveja, joita ei itse varmasti tunnista. Muistathan myös jokamiehenoikeudet.