Lehdon linnut

Laurinmäen puronvarsilehto

Loppukeväästä ja alkukesällä puronvarsilehdossa kaikuu lintujen konsertti. Rehevä lehto tarjoaa sopivan pesimäympäristön ja runsaasti ravintoa. Tiheässä lehtometsässä lintuja on usein vaikea nähdä, mutta laulu paljastaa lajien kirjon.

Retkeilijä havaitsee lehdon lajeista usein ensimmäisenä sirittäjän, jonka voimakas ja kiihtyvä säe kiinnittää huomion. Keltakurkkuinen sirittäjä on pitkän matkan muuttolintu, talvet se viettää Afrikan lämmössä.

Peukaloisen laulu on voimakas ja pulppuileva säe. Itse laulajaa on usein vaikea nähdä, sillä pieni ja ruskea peukaloinen puikkelehtii vilkkaasti pyrstö pystyssä kantojen ja pensaiden varjoissa. Kun laulajan onnistuu näkemään, hämmästyttää, miten niin pienestä linnusta voi lähteä niin mahtavan kova ääni.

Muita lehdon tyypillisiä lintuja ovat lehto- ja mustapääkerttu. Niiden laulut ovat kauniin lurittelevia sävelkulkuja, ja aluksi voi olla vaikeaa erottaa, kummasta lajista on kysymys. Mustapääkertun laulussa on kuitenkin enemmän korkeita ja kirkkaita huilumaisia sävelmiä. Useimmista muista kerttulajeista poiketen mustapääkertun sukupuolet on helppo erottaa maastossa: isäkertun päälaki on musta, äitikertun tiilenpunainen.

Sirittäjä

 

 

 

 

 

 

Kuuntele sirittäjä:

 

 

Peukaloinen

 

 

 

 

 

 

Kuuntele peukaloinen: