Virala

Noin neljänsadan asukkaan Viralan kylä sijaitsee Helsinki-Tampere-moottoritien kupeessa: hyvät liikenneyhteydet ja moottoritien liittymä ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, että Viralasta on löytynyt koti monelle lapsiperheelle.

Kylällä toimii myös vireä 100-vuotias alakoulu, jossa on esikoululaisineen nelisenkymmentä oppilasta. Vanajavesistöön kuuluva Viralanjärvi halkaisee kylän pohjois-eteläsuunnassa. Itärannalla sijaitsee fasaaneja kasvattava Viralan kartano, järven pohjoispäästä länteen päin levittäytyy Viralan vanha myllykylä. Järven pohjoispään campingalueella voi kesäaikaan piipahtaa myös terassilla. Asukkaat arvostavat kotikylässään kaunista, rauhallista maalaismaisemaa ja luonnonläheisyyttä. Koulun toimintaa pidetään erittäin merkityksellisenä.

Viralan kyläyhdistys
1980-luvulla perustettu, vuonna 1997 rekisteröity Viralan kyläyhdistys on alun perin keskittynytkin oman koulun säilyttämiseen kylällä. Vuosien varrella kyläyhdistys on järjestänyt monenlaista kylän viihtyisyyttä lisäävää toimintaa. Heinäkuun lopulla järjestetään vuosittain perinteeksi muodostuneet latotanssito. Jokirantaan on rakennettu laavu kyläläisten käyttöön. Lisäksi kyläyhdistys on kunnostanut omaan käyttöönsä koulun piharakennuksesta kokous- ja varastotilan.

Jaa sivu