Turengin puinen rautatieasema.

Janakkalan suurimmassa taajamassa Turengissa asuu noin 7500 asukasta. Turengissa on hyvin runsas palvelutarjonta päivittäistavarakaupoista erikoisliikkeisiin ja ravintoloihin sekä luonnollisesti useita päiväkoteja, ala- ja yläkoulut sekä lukio. Turengista löytyy myös vierasvenesatama, josta pääsee Hiidenjokea pitkin Vanajavedelle sekä laskettelu- ja alamäkipyöräilykeskus Kalpalinna.

Turengin kehittymiseen vaikutti olennaisesti maamme vanhin, Helsingistä Hämeenlinnaan kulkenut rautatie, joka otettiin käyttöön vuonna 1862. Turengin komea, Suomen vanhimpiin kuuluva puinen asemarakennus rakennettiin silloisen pikkukylän kokoon nähden huomattavan suureksi, koska ajatuksena oli tehdä Turengista Pietarin radan risteysasema.

Rautatie lienee yksi syistä, joiden vuoksi Hämeen raakasokeritehdastoimikunta päätti rakentaa sokeritehtaansa Turenkiin. Sokeritehtaan koneiden käynnistäminen vuonna 1948 käynnisti myös Turengin kehittymisen yhdeksi Suomen voimakkaimmin teollistuneeksi maalaiskunnaksi.

1960-luvulla sokeritehdas sai seuraa jäätelötehtaasta, kun Valio Meijerien Keskusosuusliike päätti jäätelökulutuksen huikeasti kasvaessa perustaa kolmen pieneksi jääneen tehtaansa sijaan yhden suurtehtaan. Jäätelöä valmistetaan Turengissa edelleen, mutta sokerin tuotanto loppui 1998.

Turengista tuli myös kunnan hallinnollinen keskus, kun nyt jo purettu Päivärinteen huvila ostettiin kunnantaloksi vuonna 1917. Siihen saakka kuntaa oli johdettu Tarinmaalta Hamppulan koulusta käsin. Nykyinen kunnantalo valmistui 1963.

Eri aikakausien kerrostumat ovat edelleen hyvin havaittavissa Turengissa. Päiväkävelyllä voi vaihtaa tunnelmasta toiseen ja eläytyä edesmenneiden janakkalalaisten elämään: kuvitella uteliaat katseet asemanseudun vanhoissa puutaloissa junan höyrytessä asemalle ja kuulla tehtaanpillin vihellykset teollisuusrakennusten hallitsemassa keskustassa ennen kuin jatkaa matkaa uudenkarheille omakotitaloalueille.