Kuva vuodelta 1898 mansardikattoisesta Tervakosken kartanosta, jonka ikkunoissa markiisit ja edessä kiviset portaat.

Tervakosken kartano

Tervakosken kartano syntyi Johan Nordenswanin ostettua kylältä kaksi isoa tilaa, Hovilan rusthollin 1783 ja Talolan rälssitilan 1800 eli käytännössä kaikki Tervakosken varren maat sekä mailla toimineet sahan ja kaksi myllyä.  Johan myi tilan kuitenkin pian nuorimmalle pojalleen Gustaf Georg Nordenswanille, joka hankki edelleen lisää maata sekä perusti paperitehtaan. Tehdas oli pitkään sivujuonne maanviljelykseen keskittyvän kartanon elämässä, samat työntekijät hoitivat niin maataloustyöt kuin paperinvalmistuksen. Maatalous ja tehdas toimivat pitkään rinnakkain mm. siten, että tehtaan väelle maksettiin osa palkasta luontaiseduilla ja maataloustuotteilla.

Kartanon päärakennus on vuodelta 1802 ja nykyinen klassistinen asu on 1930-luvulla arkkitehti Jarl Eklundin suunnittelema.  Se toimi Tervakosken tehtaan toimitusjohtajan asuntona. Kartano on nykyisin yksityisomistuksessa.

Kartanon vieressä oli mittava maataloustuotannon keskus eläinsuojineen. Nykyisin siellä järjestetään kirpputoreja, kynttiläpajan Lumotun navetan puoti avaa ovensa joulun alla ja entisessä tallissa toimii viehättävä kesäkahvila Tallicafé.