Vanha kuva komeasta puisesta seuratalosta.

Seuratalo

Paperitehdas oli merkittävässä roolissa myös työntekijöiden vapaa-ajalla. Yhteisöelämän keskukseksi valmistui 1885 komea puinen Seuratalo, jonka juhlasaliin mahtui alkuvuosina koko kylän väki. Talossa oli myös mm. kirjasto, lukusali ja kaksi biljardisalia, toinen työväelle ja toinen virkailijoille. Tehtaan isännöitsijä Humble perusti Tervakosken Klubi –nimisen yhdistyksen 1886 isännöimään Seurahuonetta ja yhteisten toimintojen tyyssijaksi. Sen tarkoituksena oli olla seurapiirinä ja muodostaa yhdysside tehtaalla ja kartanossa toimiville henkilöille. Jäseneksi otettiin jokainen 15 vuotta täyttänyt tehtaan palveluksessa oleva henkilö. Taloon hankittiin mm. elokuvakone jo vuonna 1917. Merkittävää kaikessa vapaa-ajan toiminnassa oli, että se oli suunnattu koko tehtaan ja kylän väelle asemaan katsomatta. Sosiaalisen toiminnan taustalla olikin tiiviin ja sopuisan, mutta samalla muusta maailmanmenosta ja mm. työväenliikkeen ajatuksista erillään elävän yhteisön ylläpitäminen.

Vanhan rakennuksen katsottiin kuitenkin tulleen tiensä päähän 1950-luvulla. Rakennus purettiin ja sen tilalle valmistui nykyinen, rakennusneuvos Heimo Kautosen suunnittelema Seuratalo vuonna 1962. Talosta löytyy mm. kolmiratainen keilahalli, elokuvateatteri sekä iso juhlasali, jonka näyttämöllä on sellainenkin upea erikoisuus kuin näyttämötorni. Se mahdollistaa täysmittaisen lavasteen nostamisen köysistön avulla kokonaan ylös.

Tehtaan yhteiskunnallisen roolin muututtua Tervakosken paperitehdas myi Seuratalon Janakkalan kunnalle vuonna 1983. Muutama vuotta aikaisemmin kunta oli jo ostanut tehtaan rakennuttaman uimahallin.