Saloinen

Saloisten kylä on idyllinen, harvaan asuttu vanha kylä. Asukkaita on noin 200. Järvi on kylän keskipiste, jonka rannalla on vielä toimiva kyläkauppa.

Suurehkoja maatiloja on muutamia. Yrittäjiä löytyy monilta aloilta esim. sahoja, putkiasentaja, lihakarjatilallisia, lypsykarjatila, hevostalli jne.

Saloisten vanhalla kansakoululla järjestetään kyläyhdistyksen ja nuorisoseuran sekä tieosuuskuntien ja metsästysseuran kokoukset. Joulun aikaan lauletaa koululla kauneimmat joululaulut. Vanajaveden opisto on vuosia vuokrannut koululta tilat kudontaan ja jumppaan.

Saloisten kyläyhdistys on perustettu vuonna 1994. Saloisten kyläyhdistys huoltaa ja pitää kunnossa vanhaa kansakoulua vuokratulojen turvin. Vuokrat tulevat asukkaalta ja Vanajaveden opistolta. Kulut pidetään kurissa, koska sähkölämmityksestä on luovuttu. Kaikissa koulun tiloissa on pönttöuunit, joiden lämmityksestä huolehtii koulutalon asukas.

Kyläyhdistys on julkaissut kylän historiakirjan ”Saloksilta”.

Saloisten kylällä on yleinen uimaranta, jota kyläyhdistys  hoitaa. Kylällä toimii myös Janakkalan-Saloisten Nuorisoseura.

Jaa sivu