Moottoripyöriä kesäillalla parkissa.

Luonnonkaunis Mallinkaisten kylä sijaitsee Vanajaveden laakson savilakeuden ja Itä-Janakkalan ylänkömaan saumakohdassa. Maisemakuvaa luovat kylän etelä- ja länsiosissa Alimaan ja Korven suuret, tasaiset peltolakeudet, ja kylää keskeltä halkovat korkeat soraharjut, kalliot ja mäet joista muun muassa Ilovaara, Kakarinkallio, Käärmemäki, Mäyränlamminkallio ja Lavankallio ovat huipulta avautuvien komeiden maisemien vuoksi kiipeämisen arvoisia. Kylän pohjois- ja itäosassa sijaitsevat lukuisat kirkasvetiset, pienet lammet ja järvet, joista suuri osa on vielä rakentamattomia ja osa kaavalla rakentamiselta suojattuja. Kartalta löytyvät Sammaljärvi, Paha Valkea, Saukonlammi, Haukilammi ja monet muut.

Mallinkaisilla on ollut asutusta ainakin 1700- ja 1800-lukujen taitteesta alkaen. Länsi-Janakkalan ja Turengin kartanoilla oli – ja on osin vieläkin – kylässä laajat maanomistukset. Torppia oli 1900-luvun alussa paljon.
1800-luvulla Sammalojassa toimi ainakin yksi mylly ja 1800-luvun loppupuoliskolla pääosin raivattiin Alimaan lakeus pelloiksi. Aivan 1900-luvun alkuvuosina perustettiin Mallinkaisten kansakoulu, joka toimi kouluna vuoteen 1974 asti ja siitä lähtien kylän toiminnan keskuksena. Kuvankauniin hirsisen kyläkoulun omistaa nykyään Mallinkaisten kyläyhdistys. Yhdistys perustettiin 1990-luvun alussa ja sillä on monipuolista, vilkasta toimintaa koululla.

Parhaimmillaan Mallinkaisilla oli kaksikin kauppaa. Tämän päivän palveluista paraskuntoisin on muutama vuosi sitten peruskorjattu ja päällystetty Mallinkaistentie Turengista Löyttymäelle. Sitä pitkin kelpaa polkea tai autoilla Mallinkaisille. Mallinkaisilla on noin 50 asuttua taloa ja asukasluku on noin 150.

Mallinkaisten eläimistö on runsas. Karhuista tehdään havaintoja jokseenkin vuosittain ja yhtenä vuotena kontiolla oli talvipesä Löyttylammin takarinteessä. Ilveskanta on voimakas, hirviä ja peuroja näkee usein jakevättalvella voi kuulla huuhkajan huhuilua. Alimaasta on tullut keväisin ja syksyisin tuhansien hanhien ja joutsenien levähdyspaikka, jossa suuret parvet viihtyvät viikkojen ajan.

Mallinkaisten kyläyhdistys

Kylällä toimii Mallinkaisten kyläyhdistys, joka on perustettu vuonna 1992. Kyläläisten kokoontumispaikkana ja kylän sydämenä toimii hyväkuntoinen Mallinkaisten entinen kansakoulu, joka on rakennettu v. 1903.

Kyläkoululla on myös kuntosali ja viikoittain erilaista toimintaa esim. liikuntaryhmiä ja kerhoja. Kyläyhdistys järjestää myös erilaisia tapahtumia esim. maalaismarkkinat, talvirieha ja kesällä Motoristikahviloita.

Vuokrattavat tilat

Kyläkoulu
Mallinkaisten kyläyhdistyksen omistama, yli 100-vuotias kyläkoulu, sijaitsee Mallinkaistentien varrella noin 10 kilometrin päässä Turengista ja noin 30 kilometriä Hämeenlinnasta sekä Riihimäeltä. Rakennuksessa on vuokrattujen asuntojen välissä kaksi luokkahuonetta. Toisessa luokkahuoneessa sijaitsee kuntosali ja toista luokkahuonetta vuokrataan juhla-ja kokoustilaksi. Juhla/kokoustilaan mahtuu noin 50 henkilöä. Keittiössä kahvinkeittimet, vedenkeitin, jääkaappi, pakastin ja sähköhella. Kahviastiasto 50 henkilölle, piano, wc:t eteistilassa, ulkona pelikenttä, joka sopii myös pysäköintiin.
p. 040 176 4779, mallinkaisten.kylayhdistys@gmail.com

Harrastusmahdollisuudet

  • Mallinkaisten Kyläkoululla on kuntosali, mikä on kaikkien käytössä 30€/ vuosi jäsenmaksulla. Kuntosalille pääsee joka päivä klo 9-21.
  • Kyläkoulun pihalla on myös uusi liikunta/leikkipuisto.
  • Kyläkoululla kokoontuvat myös liikuntaryhmät, kerhot ja käsityöpiiri.

Muuta mielenkiintoista

  • Motoristikahvila
    Kesätorstaisin Mallinkaisten Kyläkoululla avaa ovensa Mallinkaisten Motoristikahvila. Kahvila on avoinna heinä-elokuussa torstaisin klo 17.30-20.00.
  • Itä-Janakkalan mobiilireitti tutustuu kuuteen Janakkalan kylään.
    Lataa reitti ja sovellus puhelimeesi, tarvitset siihen vain Nomadi sovelluksen.
  • Mallinkaistenjärven laavut ja kaunis luonto
    Metsäinen retkeilyalue, jossa retkeilijöiden käytössä on tulentekopaikkoja ja uimaranta. Järvenrantaa seurailevien polkujen varrella on monin paikoin hienoja jyrkkiä kallioita, kuten Valskerinkallio. Saparonniemellä kasvaa saarnia ja metsälehmuksia, jotka ovat luonnonsuojelulailla suojeltuja.