Kiipula

Kiipulan kylässä sijaitsevassa Kiipulan koulutus- ja kuntoutuskeskuksessa maisemaa hallitsee vanha, kaunis päärakennus Kustaanhovi. Nykyisin rakennus toimii juhla- ja kokoustilana. Kustaanhovissa on myös Koulumuseo, joka esittelee erityisopetuksen ja kehitysvammahuollon historiaa. Museo on avoinna sopimuksen mukaan.

Kiipulan historia kytkeytyy vahvasti Wilhelmiina ja Kustaa Kiipulan elämäntyöhön. Kiipulat pitivät menestyvää maatilaa, mutta testamenttasivat omaisuutensa tuberkuloosin vastustamistyöhön, kun oma tytär Alma Kiipula menehtyi keuhkotuberkuloosiin 38-vuotiaana vuonna 1907. Tilan kaksi poikaa olivat kuolleet aiemmin eikä tilalle ollut jatkajaa.

Testamentista alkanut toiminta laajeni koulutus- ja kuntoutustoiminnaksi. Kiipulasäätiö perustettiin vuonna 1945. Säätiön taustayhteisöjä ovat Janakkalan kunta ja Filha ry (entinen Hengitys ja Terveys ry).

Kiipula on edelleenkin pieni kylä: työntekijöitä Kiipulan koulutus- ja kuntoutuskeskuksen päätoimipaikan tontilla on noin 200 ja päivittäinen asiakasmäärä (opiskelijoita ja kuntoutujia) 400–500. Koko Suomessa Kiipulan työntekijöitä on yli 400.

Toiminta koostuu Kiipulan ammattiopistosta, Kiipulan kuntoutuskeskuksesta ja puutarhasta eli Kiipula Gardensista. Koulutus- ja kuntoutusosaamisen lisäksi Kiipula tunnetaan kukistaan: Kiipula aloitti leikkogerberan viljelyn ensimmäisten joukossa Suomessa. Gerbera on päässyt myös Kiipulan tunnuskukaksi. Kiipula Gardensin tuotteita voi hankkia myymälästä Miinantorilta.

Jaa sivu