Jokimaa

Jokimaan reilun 300 asukkaan kylä sijaitsee Itä-Janakkalassa, n. 20 km päässä kunnan keskuksista Turengista ja Tervakoskesta sekä lähikaupunki Riihimäestä. Hämeenlinnaan ja Hyvinkäälle on matkaa 35 km.

Uusia asukkaita, myös lapsiperheitä, on viime vuosina saatu rakentamaan kotejaan kylään tonttimarkkinoiden avulla. Jokimaalta käydään työssä oman kunnan alueella, Hausjärvellä, Riihimäellä, Hämeenlinnassa, Hyvinkäällä ja myös pääkaupunkiseudulla. Yhä harvempi saa elantonsa enää perinteisestä maataloudesta, joka vielä 60-70-luvuilla oli kylän pääelinkeino. Kesällä kylän elämää vilkastuttavat puhdasvetisellä Mallinkaistenjärvellä vapaa-aikaansa viettävät mökkiläiset.

Kylän kokoontumispaikkana toimii v. 1949 valmistunut Löyttymäen seudun VPK:n talo, jota kyläseura on kunnostanut nykypäivän tarpeisiin sopivaksi. Rakennusta ylläpidetään talkootyöllä. Taloa vuokrataan myös ulkopuolisille juhlien pitopaikaksi. Se korvaa 70-luvulla lopetetun entisen koulun, joka toimii yksityisesti vuokrattavana juhlatalona.

Kyläseura järjestää erilaisia tilaisuuksia ja toimintaa kaikenikäisille kyläläisille: kesän rantapäivät Mallinkaisten leirikeskuksessa, joulunajan tilaisuudet, talvitapahtumat ja hiihtolatujen ajaminen ovat kyläseuran jokavuotisia perinteitä.

Jaa sivu