Tervakosken paperitehtaan piippu tehdasrakennuksineen 1900-luvun puolivälin tietämillä.

Mitä tulee työntekijän aineellisiin etuihin, voi vain toivoa, että he kaikki saisivat osakseen samaa huolenpitoa kuin Tervakoskella.

Intendentin tarkastus Tervakoskella 1860, Janakkala ennen ja nyt III

Tervakoskella oli jo keskiajalla myllykylä, mutta nykyisiin mittoihinsa paikkakunta alkoi kehittyä, kun kosken partaalle perustettiin paperitehdas vuonna 1818. Paikkakunta hengitti ja kasvoi samaan tahtiin tehtaan kanssa. Sitä mukaa kun tehdas laajeni, se tarvitsi työntekijöitä mitä moninaisimpiin tehtäviin itse paperinvalmistuksesta alueen kunnossapitoon. Työntekijät puolestaan tarvitsivat asuntoja, kouluja lapsille ja tekemistä vapaa-ajallaan. Tehdas oli monessa mukana; se rakennutti asuintaloja niin työväestölle kuin eläkeläisille, tuki omakotirakentamista, perusti kouluja, oli mukana kirkon pystyttämisessä, tarjosi viljelypalstoja, palkkasi terveydenhoitajan ja lääkärin ja huolehti kulttuuritoiminnasta. Seuraelämän keskus oli komea Seurahuone, joka puutaloarkkitehtuurin ystävien suruksi purettiin vuonna 1963 valmistuneen Seuratalon tieltä. Seuratalossa, joka sekin edustaa ylpeästi oman aikakautensa tyylikästä arkkitehtuuria, harrastettiin, opiskeltiin kansalaisopiston kursseilla, näyteltiin ja pidettiin taidenäyttelyitä. Siellä toimi ja toimii edelleen mm. elokuvateatteri ja keilahalli.

Tervakoskesta muodostui omalaatuinen ja omavarainen yhteisö, jossa vietettiin hyvinkin vilkasta seura- ja kulttuurielämää. Kun sekä vihdan että joulukuusen sai hakea tehtaan metsästä, tervakoskelaiset käyttivät sanaa ”meidän” tarkoittaessaan itse asiassa tehtaan omaisuutta. *)

Tänään korkealaatuisiin erikoispapereihin keskittynyt Tervakoski Oy on Suomen vanhin edelleen toimiva paperitehdas. 330 henkeä työllistävä tehdas omistaa vielä maa-alueita ja kiinteistöjä, kuten mm. Tervakosken paloaseman ja Virkailijakerhon rakennukset. Uimahallin ja Seuratalon se on lahjoittanut kunnalle ja kuntalaisten käyttöön.

Tervakosken omaleimaiset vanhat asuinalueet, kuten Berliini-nimeä kantava viehättävä puutaloalue tai Pariisin kivitalot puhumattakaan kylän keskustaa hallitsevasta punatiilisestä tehtaasta kertovat historiasta, joka tekee Tervakoskesta persoonallisen paikan asua ja elää.

*) Tellervo Sillantie, Janakkala ennen ja nyt XXIX