Kesänavaustapahtumassa on paljon ihmisiä Laurinmäen aurinkoisella museopihalla.

Laurinmäen Kesänavauksessa torpparimuseon alue täyttyy koko perheen luontoaiheisista rasteista ja työpajoista aina luontopolulle asti! Lastentapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

Tapahtuman ohjelma seuraa maailman ympäristöpäivän (5.6.2024) teemaa: “We cannot turn back time, but we can grow forests, revive water sources, and bring back soils. we are the generation can make peace with land”. Olemme sukupolvi, joka voi elvyttää maan ja kääntää sen uuteen kukoistukseen, “Our land. Our future. We are #GenerationRestoration.”  

Ohjelma: Janakkalan luonto- ja ympäristöyhdistys. Yhteistyössä: Harvialan Martat, Vanajavesikeskus, Janakkalan Latu, Birdlife Kanta-Häme, Hakolan marjatila, Tarinmaan seudun kyläyhdistys, Keltainen talo ja Janakkalan kunta.

Kesänavauksen ohjelmassa:

11 ja 15.30 Näytelmä: Viimeinen sukupolvi (Johanna ja Mikko Sahila)
Näytelmä on syntynyt vuoden ympäristöpäivän teeman ja Juha Kauppisen Korvaamattomat -kirjan innoittamana.
Maapalloa vaivaavat tulvat, kuivuus, ruokapula ja luontokato. Äiti maa on sairastunut, eikä tulevaisuus näytä valoisalta. Tällöin avainlajit astuvat esiin ja tarttuvat toimeen. Ajatuksia herättävä näytelmä tuo tietoa avainlajeista, niiden merkityksestä luonnolle sekä muistuttaa meitä siitä, että olemme yksi laji muiden joukossa.

11.30 ja 14.30 Vauvojen luontokylpy. Ilmoittautuminen museopihan Info-pisteellä, lähtö museon pihalta
Vauvojen luontokylpy on vauvan tai taaperon oma retki lähiluontoon. Luontokylvyssä lapsi saa tutustua luontoon moniaistisesti leikkien ja tutkien. Vauvantahtisesti aistitaan ympäröivää luontoa, tutustutaan luonnosta löytyviin elementteihin ja leikitään vuorovaikutuksellisia leikkejä. Toimintaan ovat tervetulleita kaikenlaiset perheet sekä isovanhemmat, kummit ja muu vauvan lähipiiri.Retken aikana saadaan luonnon hyvinvointivaikutuksia niin vauvoille kuin aikuisille. Luontokylvyssä tavataan toisia vauvaperheitä luonnon helmassa. Tuokion kesto on 45-60min ja toiminta on suunnattu 6-18kk ikäisille lapsille.

12, 12.30, 13, 13.30, 14, 14.30 Metsämieli -kierrokset metsässä. Lähtö museon pihalta
Metsämieli-kävelyllä kuljemme metsässä n. 25 min kestävän kierroksen, jonka aikana teemme hyvää mieltä ja virkistystä tuovia helppoja harjoituksia. Pääset mm. rakentamaan hyvien tekojen keon ja ihmettelemään sammalten säihkettä.

11-16 Tapahtumainfo, Janakkalan luonto- ja ympäristöyhdistyksen yhdistysinfo ja EA-piste
11-16 Omatoimirasti: Elämänpuut ja avainlajit -polku Keltaiselta talolta museoalueelle
Lähde matkalle luonnon avainlajien ja elämän mahdollistajien polulle ja opi lisää lajien merkityksestä luonnon kokonaisuudessa. Lisäksi luontopolun varrella on paikkoja rauhoittumiseen ja luonnon temppurata.

Non-stop ohjatut pajat klo 11.30-15.30

Sytykepaja – tehdään jätteestä uutta
Kartonkijätteistä ja vanhoista kynttilän pätkistä syntyy kätevissä käsissä nuotiosytykkeitä kesän ja syksyn retkille. Saat mukaasi pajalta itse tekemäsi sytykkeet.

Ruokaa itse kylväen
Lähiruokaa voi kasvattaa itse. Tule kylvämään oma herneviljelmäsi!

Tee koti linnulle -pönttöpaja
Kolopuut ovat luonnossa vähissä. Tule rakentamaan pikkulinnulle koti! Pajalla rakennat itsellesi linnunpöntön, joka sopii niin sini- ja talitiaisen kuin kirjosieponkin kodiksi.

Tutkijapaja

Luontotunnepaja
Maalataan luonnosta, tehdään astipolkua metsässä ja mietitään, mitä ajatuksia puilla voisi olla…

Lintutarkkailijan paja
Oletko taitava löytämään lintuja luonnosta? Kulje polkureitti ja etsi siellä piileksivät linnut. Tunnistitko löytämäsi linnut? Saat pajaan lainaksi kiikarit.

Voimaa luonnosta – rikkaruohot kunniaan
Tule oppimaan ja maistamaan luonnon omia herkkuja


Tarinmaan Seudun kyläyhdistys myy lettuja ja makkaraa. Keltaisen talon kahvilasta saa myös lounasta ja talolla järjestetään illalla lasten tapahtuman jälkeen Atmos Duon keikka klo 19 (maksullinen, varaukset ja tiedustelut: talojenystavat@gmail.com).