Kaksikielinen kirjailijailta

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto, Lukiokatu 2, Hämeenlinna

Aikuiset Kaksikielisyys Kirjailijat Kirjallisuus Nuoret Vanhukset Hämeenlinna

Svenska veckan -viikon kaksikielisessä kirjailijaillassa kirjailijat Philip Teir ja Juha Itkonen keskustelevat uutuusteoksistaan pääkirjaston Kirjastotorilla.

Philip Teir on suomenruotsalainen kirjailija ja toimittaja. Hän kirjoittaa mm. Dagens Nyheteriin ja toimii Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalin taiteellisena johtajana.

Philp Teirin kirjoittama J&B – Kohtauksia eräänlaisesta avioliitosta on häkellyttävä ja rehellinen kurkistus Jörn Donnerin ja Bitte Westerlundin avioliiton kulissien taakse. Teos ilmestyy syyskuussa 2023 suomeksi ja ruotsiksi. Ruotsinkielisen alkuteoksen “J&B Scener ur ett skenäktenskap” kustantaa Schildts & Söderströms. Kirjan suomentaa Jaana Nikula.

Jörn Donnerin ja Bitte Westerlundin liiton tiesi koko Suomi. Mutta tunsiko Bitte omaa miestään? Kun Bitte käy läpi miehensä jäämistöä, hän käsittää, ettei tuntenut tätä kovinkaan hyvin – huolimatta liki 40 vuoden yhteiselämästä ja yhteisistä lapsista. Alkaa tutkimusmatka erääseen avioliittoon. Donner tunnettiin paitsi räväkkyydestään myös naissuhteistaan. Kuinka paljon niitä oikeasti oli? Bitte lukee kirjoja, kirjeitä, käy arkistoissa ja ottaa yhteyttä Jörnin tunteneisiin. Samalla hän muistelee lapsuuttaan maalla, opiskeluvuosia, aikaa Los Angelesissa, elämää Bromarvissa, kompostia jota Jörn inhosi. Philip Teir on haastatellut kirjaa varten sekä Bitteä että sukulaisia ja lähipiiriä.

Juha Itkonen puolestaan kuvaa romaanissaan Teoriani perheestä (2023) taitavan prosaistin herkkyydellä varttumistaan lapsuudenperheensä esikoisena Hämeenlinnassa sekä vanhemmaksi tuloaan ja perheen dynamiikkaa neljän lapsen isänä. Kirkkaista muistikuvista sekä kevyistä ja painavista hetkistä kutoutuva kertomus näyttää sukupuoliroolien ja yhteiskunnan muuttumisen 1970-luvulta tähän päivään. Se ei anna kasvatusohjeita, mutta tarjoaa vahvoja samaistumiskohtia.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Tervetuloa! Välkommen!

Tapahtuman tiedot

Tapahtuma on ilmainen.

Tapahtumaan on esteetön pääsy.

Järjestäjä

Tavastsvenskarna rf ja Hämeenlinnan kaupunginkirjasto