Harrastamisen mallin tunnus.

Harrastamisen malli

Harrastamisen Suomen mallissa päätavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Suomen mallissa yhdistyvät lasten ja nuorten kuuleminen harrastustoiveista, olemassa olevien hyvien käytäntöjen ja toimintatapojen koordinoiminen sekä koulun ja harrastustoimijoiden yhteistyö.

Lasten harrastustoiveita on kartoitettu muun muassa koululaiskyselyillä sekä valtakunnallisesti, että paikallisesti.

Janakkalan harrastamisen malli lähtee ajatuksesta, että jokaisella kunnassa asuvalla lapsella tulisi olla tasavertainen mahdollisuus osallistua harrastuksiin. Erilaisia harrastuksia ja etsivää harrastustoimintaa tullaan järjestämään kaikissa perusopetuksen kouluissa lastensuojelulaitosten kouluja tai erityiskoulua unohtamatta lasten omien toiveiden pohjalta.

Kaiken kaikkiaan hanke koskettaa 2059 lasta ja nuorta ja 15 erillistä kouluympäristöä. Lukuvuoden 2021-2022 aikana kouluissa tulee tarjolle noin 40 harrastusryhmää niin liikunnan kuin kulttuurinkin aloilta.

Etsivä harrastustoiminta

Harrastustoiminnan koordinaattori kiertää kaikissa Janakkalan kouluissa tekemässä myös ns. etsivää harrastustoimintaa. Toiminta voi olla esimerkiksi erilaisten harrastusten pariin ohjaamista, paikallisten harrastusmahdollisuuksien kartoittamista ja tarvittaessa esimerkiksi oppilaan tukena olemista.

Etsivän harrastustoiminnan kautta oppilaat kohdataan koulun arjessa.

Työssä korostuu yksilöohjaus ja yksilökohtaiset, tuetut harrastuskokeilut erityisesti niiden lasten ja nuorten kanssa, joilla on jonkinlaisia esteitä harrastaa. Harrastuskoordinaattori etsiikin yhteistyöverkostonsa kanssa aktiivisesti ratkaisuja ja vaihtoehtoja näille lapsille ja nuorille. Toiminta ulotetaan lastensuojelulaitosten yhteydessä toimiviin kouluihin ja pyritään myös näille lapsille ja nuorille tarjoamaan mielekästä harrastustoimintaa ja samalla edesautetaan heitä kiinnittymään lähiyhteisöihin.

Kuntamaskottiilves harrastuvälineiden kanssa.

Lajiesittelyt

Eläinklubit

(Tarinmaan, Tervakosken ja Viralan koulu sekä Turengin ja Harvialan koulun)

Eläinklubeissa tutustutaan erilaisiin lemmikkieläimiin, opitaan miten ne käyttäytyvät ja miten eri eläimiä hoidetaan. Tehdään eläinaiheisia puuhia ja tavataan välillä myös suloisia eläimiä. Eläinklubissa pohditaan myös mitä ovat eläinten oikeudet ja miten voimme auttaa myös löytöeläimiä tai luonnonvaraisia eläimiä.

Turengin ja Harvialan eläinklubit järjestetään paikallisella kotieläintilalla.

Koira agilityssa.

Temput ja akrobatia

(Harvialan ja Leppäkosken/Haukankallion koulu)

Temppu- ja akrobatiaharrastuksissa opetellaan tekemään erilaisia temppuja turvallisesti. Kuperkeikoista kärrynpyöriin ja siitä kohti hurjempia temppuja ja loikkia. Osa tunneista voi painottua alkeisakrobatiaan ja toiset esimerkiksi parkouriin tai ryhmässä tehtäviin cheerleading-kuvioihin oppilaiden toiveiden mukaan.

Temppuilu vaatii keholta paljon, joten ryhmässä opitaan myös, miten omasta kehostaan voi pitää huolta harjoitellessa ja kotona.

Jääkiekko/salibandy

(Harvialan, Heinäjoen, Tanttalan, Tarinmaan ja Tervakosken koulu sekä Tervakosken ja Turengin yhteiskoulu)

Jalkapallo

(Turengin koulu)

Joukkuelajeissa pääasia on, että joukkue toimii ja osallistujilla on hauskaa. Pelit eivät tähtää turnauksiin ja jokainen saa pelata sillä taitotasolla mikä sattuu olemaan. Opetellaan erilaisia lajitaitoja ja miten omasta kehosta pidetään huolta. Pelaamisen lisäksi harjoitellaan erilaisia pelitaitoja tukevia asioita, kuten kehonhallintaa ja ryhmässä toimimista. Ryhmissä voidaan myös pohtia minkälaiset terveelliset elämäntavat auttavat pelitaitojen kehittymistä.

Mailapeleissä voidaan talveksi siirtyä ulos pelaamaan jääkiekkoa ja jäättömään aikaan pelata sisällä säbää. Jalkapalloa pelataan ulkona niin kauan kuin säät sen sallivat ja harjoitukset jatkuvat sisällä talven ajan.

Jalkapallo nurmikentällä.

Mopopaja

Mopopajassa pääset tutustumaan mopon huoltoon ja miten oikeastaan mopo toimii. Mopopajaan ei tarvitse tuoda omaa kulkupeliä, eikä sinne tulemiseen tarvitse edes omistaa sellaista. Pajassa korjataan ja huolletaan projektimopo, jonka kautta voit oppia huoltamaan myös oman kaksipyöräisesi.

Kangoo Jumps

Uusi liikuntamuoto yläkouluilla. Kangoo Jumps- hyppykengät ovat iskunvaimennuskykyiset ja auttavat vähentämään tärähdyksen vaikutuksia jopa 80 %, vallankumouksellisen IPS (Impact Protection System) ominaisuuden vuoksi, joka on eräänlainen kengässä oleva minitrampoliini. Tervetuloa kokeilemaan!

Skeittaus

Skeittaus on harrastus, joka on jo iät ja ajat ollut nuorten suosiossa ja nyt on mahdollisuus päästä skeittaamaan ihan ammattilaisen avustuksella. Opi uusia temppuja ja harjoittele tekniikoita ihan alkeista alkaen. Nyt on sen aika! Tervetuloa mukaan! Skeittiryhmä kokoontuu syksyllä niin pitkään kuin säiden puolesta pystyy ja keväällä jatketaan kunhan lumet sulavat.

Leffat

(Leppäkosken/Haukankallion ja Tervakosken koulu, Turengin yhteiskoulu)

Mitä, jos näkisit itsesi valkokankaalla? Janakkalassa se on mahdollista, sillä Tervakoskelta löytyy oma elokuvateatteri. Leffakerhossa esimerkiksi käydään läpi:

 • Tutustutaan elokuvan tuottamiseen, miten käsikirjoituksesta saadaan valkokankaalle kuvattu tuotos.
 • Tutustutaan erilaisiin animaatiotekniikoihin
 • Tutustutaan elokuvagenreihin
 • Tutkitaan, miksi erilaisilla elokuvilla on ikärajat

Ruokatreffit

(Turengin ja Vähikkälän koulu)

Ruokatreffeillä perehdytään helppojen ja ravitsevien välipalojen sekä ruokien valmistamiseen ja yhdessä tekemiseen. Valmistetut ruoat syödään yhdessä ja lopuksi siivotaan omat jäljet. Kursseilla rohkaistaan nuoria maistamaan, innostetaan tekemään itse, opetetaan valitsemaan järkeviä välipaloja ja korostetaan välipalojen / ruokien hyviä ominaisuuksia sekä ohjataan vastuullisuuteen. Ruuanvalmistuksen lisäksi jokaisella kerralla nostetaan esiin myös jokin vinkki arjen parempiin valintoihin ruuan ja ravitsemuksen osalta.

Alkupalaleivät.

Kiipeily

(Leppäkosken/Haukankallion koulu)

Pikakurssi kalliokiipeilyyn.

Harjoitellaan lajiin liittyviä taitoja, opetellaan käyttämään varusteita ja kiipeilemään turvallisesti. Kiipeillessä kehonhallinta lisääntyy ja luonnossa mieli lepää. Kalliot sijaitsevat koulun lähistöllä. Turvallisuussyistä kalliokiipeilyä harrastetaan vain syyskaudella niin pitkään kuin säät sallivat ja se on tarkoitettu koulun isommille oppilaille 5.-luokkalaisesta ylöspäin. Satunnaisen huonon sään sattuessa lajitaitoja harjoitellaan sisätiloissa.

Luonto

Metsäseikkailussa opitaan mielenkiintoisia juttuja metsästä, liikutaan luonnossa, opitaan erätaitoja ja tunnistetaan eläimiä. Luonnon monipuolisuuden kunnioittaminen ja metsä hyvinvoinnin edistäjänä ovat meille tärkeitä juttuja.

Taitoluistelu

Taitoluisteluryhmässä harjoittelu aloitetaan ihan alkeista. Kaikki voivat osallistua omalla taitotasollaan ja pääasia on, että harjoittelusta jää hyvä mieli.

 • Pääosassa kehonhallinta ja kehollinen itseilmaisu
 • Opetellaan erilaisia luistelutekniikoita
 • Luodaan positiivinen ja kannustava ympäristö, jossa suorituksen taso on toissijainen ja liikunnan positiivinen vaikutus ensisijainen tavoite.
 • Kiinnitetään huomiota myös terveisiin elämäntapoihin ja lihashuoltoon
 • Taitoluisteluryhmä kokoontuu vain kevätlukukaudella tammikuun alusta 10 kertaa (mikäli jäätilanne sen sallii)

Kuntosali ja fitness

Harjoittelun osa-alueita ovat:

 • Osallistujien ikätasoon sopivat kuntosaliharjoittelun muodot
 • Harjoittelun turvallisuusnäkökohdat
 • Kuntosalilaitteiden käyttö
 • Liikkuvuusharjoittelu
 • Kotiharjoitteluun sopivien harjoitusten opettelu
 • Terveet elämäntavat
 • Lihashuolto
 • Kehonhalllinta
  Kuntosalilaitteita Turengin liikuntahallin kuntosalilla.

Biljardi

 • Harjoitellaan biljardin perustekniikoita
 • Tutustutaan biljardin eri alalajeihin ja sääntöihin
 • Opetellaan vastuullista välineiden käyttöä ja välineiden huoltoa
 • Käytetään hyväksi omasta kunnasta löytyvät pöydät (esim. nuorisotiloilla)

Frisbeegolf

Frisbeegolffiin pääsee tutustumaan lähimetsässä.

 • Lajin sääntöihin tutustuminen
 • Harrastusvälineisiin ja niiden huoltoon tutustuminen
 • Lajikohtaiset perustaidot
 • Luonnon kunnioittaminen ja luonnossa liikkuminen
 • Rataetiketti, turvallisuus ja vastuullinen harrastaminen

Yleisurheilu

(Heinäjoen, Tanttalan, Tervakosken, Turengin, Viralan ja Vähikkälän koulu)

Yleisurheilussa tutustutaan monipuolisesti yleisurheilulajeihin, liikutaan yhdessä ja pidetään yllä liikunnan riemua, ilman suorituspaineita.  Samalla opitaan pitämään huolta omasta kehosta ja miten terveillä elämäntavoilla voi auttaa itseään voimaan hyvin.

 

 

Henkilökuva Kristiina Hänninen.