Kalpalinna, Inkolinna ja Kiianlinna

Kalpalinna, Turenki

Erinomaiset polut lenkkeilyyn. On varmasti haasteellista jokaiselle. Huipulta on myös oivat näköalat joka suuntaan.

Laskettelu- ja alamäkipyöräilykeskuksesta tunnetun Kalpalinnan harjumaastossa kulkee lukuisia polkuja ja ulkoiluteitä. Maasto on pääosin helppokulkuista männikkökangasta, mutta korkeuserot ovat huikeat. Korkein kohta on laskettelukeskuksen käyttöön raivattu Inkolinna, joka kohoa 160 metriä merenpinnasta ja 60 metriä ympäröivästä maisemasta. Kiianlinna on tunnistettu yhdeksi Janakkalassa sijainneeksi linnavuoreksi. Linnavuoria käytettiin pakopaikkoina ja puolustuksen tukikohtina levottomina aikoina.

Katso alueen kartta

2 kommenttia aiheeseen “Kalpalinna, Inkolinna ja Kiianlinna

 1. Hei,
  Olin eilen kartoitusretkellä Kalpalinnan maisemissa Etelä-Suomen retkeilyoppaan päivitystä varten. Historiaan liittyvä kysymys: Kalpalinnan historiassa lukee, että ensimmäinen laskettelurinne oli Kiianlinnalla. Tarkoittaako se sitä, että rinne alkoi Kiianlinnan huipulta vai sitä, että ne alkoivat jyrkimmän töppyrän juurelta? Onhan se muinaismuistolailla suojeltu ja pintapuolista tutkimusta oli tehty sekä 1935 että 1939. Rakennettiinko ensimmäinen hiihtohissi nimenomaa Kiianlinnan rinteeseen, niin että lasku alkoi sen jyrkästä rinteestä?

  1. Hei, valitettavasti meillä ei kunnassa ole vastausta kysymyksiisi. Häme-wikissä on paljon aiheesta, mutta ei aivan noin tarkasti.
   https://www.hamewiki.fi/wiki/Kalpalinna
   Kalpalinnan nykyisistä omistajista Petri Ilmarinen tuntee paikan hyvin lapsuudestaan saakka, joten uskoisimme hänellä olevan varsin yksityiskohtaista tietoa myös historiasta. https://kalpalinna.fi/

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.