Lapset polskivat vettä laiturilla.

Miksi Janakkalaan?

Janakkala on mainio paikka ankkuroitua. Suurin osa Suomen työpaikoista on työssäkäyntimatkan päässä, erityisesti Helsingin ja Tampereen välisellä Suomen kasvukäytävällä. Silti kodin voi perustaa samanaikaisesti luonnonhelmaan mutta palvelujen äärelle, naapurikaupunkien Riihimäen ja Hämeenlinnan tarjonnan ulottuville. Aika luksusta, vai mitä?

Janakkalassa on kaksi taajamaa, Tervakoski, jonne bussi kuljettaa moottoritietä Helsingistä tunnissa ja Turenki, jossa pysähtyvät pääradan paikallisjunat. Taajamia ympäröivä maaseutu on täynnä elinvoimaisia kyliä, joissa monissa on oma kyläkoulu.

Janakkalassa on kunnallistekniikalla varustettuja rakentamisvalmiita tontteja ympäri kuntaa, mutta tarjolla on paljon taloja ja tiloja myös niille, jotka rakastavat vanhojen lattialautojen natinaa. Vuokra-asuntoja on tarjolla Janakkalan Asunnoilla sekä yksityisillä markkinoilla.

Janakkalassa on mm:

 • Kattava kouluverkko kyläkouluineen ja tulevine uusine koulukeskuksineen.
 • Kaikkialla läsnä oleva lähiluonto polkuineen, latuineen ja vesistöineen.
 • Huikea määrä erilaisia harrastusmahdollisuuksia liikunnasta keramiikkaan ja musiikista kieliopintoihin.
 • Toista sataa yhdistystä, kansalais- ja musiikkiopistot harrastamista tukemassa
 • Valokuituverkko
 • Toimivat peruspalvelut terveydenhoidosta varhaiskasvatukseen.
 • Kattavat palvelut Tervakoskella ja Turengissa kaipaat sitten pizzaa tai hierontaa.
 • Hyvät pendelöintimahdollisuudet, myös julkisilla moottoritietä tai päärataa pitkin.
 • Yritystalo Veturi asiantuntijoineen maksutta alueen yritysten tukena.
 • Vilkas elinkeinoelämä paljon työllistävistä isoista tehtaista pikkuputiikkeihin.
 • Kaksi uimahallia ja kaksi ylläpidettyä avantoa.
 • Lukuisia liikuntapaikkoja kuntoportaista tekonurmiin, frisbeegolfista lasketteluun.
 • Erilaisia ja erityisesti musiikkitapahtumia niin paljon, ettei mitenkään kaikkiin ehdi.
 • Lähiruoan reko-jako kuukausittain sekä Tervakoskella että Turengissa

Janakkala Suomen kartalla

Rullaamalla sivua alaspäin ja lukemalla lisää, pääset tutustumaan Janakkalaan lähemmin.

Uudet koulut rakenteilla

Janakkalassa on erittäin kattava kouluverkko ja lähivuosina tulossa kokonaan uudet, terveet ja asianmukaiset koulukeskukset sekä Tervakoskelle että Turenkiin, jossa koulukeskus Välkky otettiin käyttöön syyslukukauden 2023 alkaessa. Lukiolla on kaksi toimipistettä molemmissa taajamissa ja kyläkoulut säilytetään, kunhan oppilasmäärä ei laske alle yhteisesti sovitun.

Päivähoitomahdollisuuksia on niin perhepäivähoidossa kuin omissa tai yksityisissä päiväkodeissa, yksityiseen hoitoon on käytössä palveluseteli.

Liiku niin paljon kuin jaksat

Janakkalan liikuntamahdollisuuksia voi kuvata erinomaisiksi. Puitteita luovat kaksi tekonurmikenttää, yleisurheilukentät, Turengin liikuntahalli, Tervakosken upouusi liikuntahalli, Tervakosken ja Kiipulan uimahallit, lukuisat uimarannat ja kaksi avantoa, frisbeegolfradat, joita on pian neljä, Kalpalinnan uutta tulemista tekevä laskettelu- ja urheilukeskus, maastopyöräily- ja melontareitit, ratsastuskoulut sekä valaistut hiihtoladut ja ulkoilureitit. Omaa jäähallia tai boulderointiseinää ei meillä ole, mutta naapurista, ihan läheltä löytyy. Eri lajeja edustavia urheiluseuroja on yli 20.

Onni on oma harrastus

Janakkalassa voi harrastaa niin partiota, kuorolaulua kuin metsästystä. Meillä toimii yli 100 yhdistystä, jotka ottavat avosylin vastaan uusia jäseniä harrastamaan, vapaaehtoistoimintaan tai liikkumaan. Vanajaveden opisto tuo jos jonkinlaisia kurssia kieliopinnoista kädentaitoihin useisiin opetuspisteisiin ympäri Janakkalaa ja arvostettu Sibelius-opisto kouluttaa monipuolisesti musiikin saralla. Erikoisempien lajien pariin pääsee helposti naapurikaupungeissa, eteläisestä Janakkalasta on vartin matka Riihimäelle ja pohjoisesta saman verran Hämeenlinnaan.

Terveyttä kaiken ikää

Terveyskeskuksia on kaksi, joista Turengin on kauttaaltaan peruskorjattu ja Tervakoskella on puolestaan rakennettu kokonaan uusi terveyskeskus. Terveyspalveluista vastaa OmaHäme.

Sattuu ja tapahtuu!

Janakkalassa tapahtuu niin paljon, ettei kaikkeen ehdi mitenkään mukaan. Pelkästään konsertteja ja keikkoja on runsaasti, niitä järjestävät ravintolat, kirjasto, kulttuuritoimi ja yhdistykset. Laurinmäen museoalueella toimiva Keltaisen talon kulttuurikahvila on tullut tunnetuksi intiimeistä konserteistaan, Napialan Wanha Koulu hurmaavista tapahtumistaan. Musiikkifestareita on kaksi, kesäinen Janakkalan Barokki sekä keväinen Janakkalan Musiikkipäivät. Harrastajateattereita on useita ja liikuntatapahtumia moneen menoon.
Taajamilla ja kylillä on omat vuosittaiset tapahtumansa, samoin kuin monipuolisella Kiipulalla.

Palveluksessasi

Janakkalan palvelut ovat keskittyneet taajamiin Tervakoskelle (n. 4000 asukasta) ja Turenkiin (n. 7000 asukasta). Molemmista löytyvät kaikki arjen kauppapalvelut, kirjasto sekä kuntaa kiertävä kirjastoauto, terveyskeskus, eläinlääkäri sekä kivoja kahviloita ja ravintoloita. Tervakoskella on myös elokuvateatteri, uimahalli ja Puuhamaa, Turengissa enemmän vähittäiskaupan palveluita, kuten moneen tarpeeseen taipuva Tokmanni ja Alko.

Jos autolla ajaminen ei kiinnosta, pendelöinti sujuu Tervakoskelta ja Turengista Helsinki-Tampere moottoritien busseilla, liittymissä on liityntäpysäköintialueet. Turengissa pysähtyvät kaikki pääradan paikallisjunat.

Lähiruoan jakotapahtumassa kauppias

Veturista elinvoimaa

Janakkalan yritystalo Veturin asiantuntijat auttavat niin aloittavia kuin toimivia yrityksiä kaikessa mahdollisessa yritystoimintaan liittyvässä – maksutta.

Hyviä vuokrakoteja Janakkalasta

Janakkalan Asunnot tarjoaa vuokralle hyviä koteja niin perheille kuin yksin asuvillekin, opiskelijoita tietenkään unohtamatta. Lisäksi osa asunnoista on tarkoitettu erityisesti ikäihmisille, ja asuntoja vuokrataan myös yritysten käyttöön. Tutustu kohteisiin ja vapaana oleviin asuntoihin Janakkalan Asuntojen nettisivuilla ja lähetä hakemuksesi!


Janakkalan kunnan avoimet työpaikat

Avoimia työpaikkoja Kanta-Hämeessä


Tutustu Janakkalan luontoon

Janakkalassa luonto on läsnä kaikkialla ja siitä pääsee nauttimaan omien mieltymysten mukaan niin valaistuilla reiteillä, harjupoluilla tai vaikka melomalla lukuisia jokia pitkin.

» Retkenarvoisia paikkoja


Seuraa meitä Facebookissa

Helppo tapa tutustua Janakkalaan on seurata meitä Facebookissa, näet missä mennään, mitä tapahtuu ja mistä puhutaan.

» Tykkää!