Elokuvat

NÄYTETTÄVÄT ELOKUVAT IKÄLUOKITTAIN

Klikkaa elokuvan nimeä nähdäksesi lisätietoja sekä linkit elokuvakohtaisiin tehtäviin.

Avaimia elokuvaan -materiaalia voi hyödyntää kaikkien elokuvien kanssa.

VARHAISKASVATUS/ALALUOKAT:

Bamse ja tulivuorisaari (S) 1 t 10 min (varhaiskasvatus, esi- ja alkuopetus)

Mimmi Lehmä löytää kotiin (S) 1 t 6 min (varhaiskasvatus, esi- ja alkuopetus)

Pelle Hermanni (S) 1 t 20 min (varhaiskasvatus, esi- ja alkuopetus, 3. ja 4. luokka)

ALAKOULU:

Pelle Hermanni (S) 1 t 20 min (varhaiskasvatus, esi- ja alkuopetus, 3. ja 4. luokka)

Supermarsu 2 (S) 1 t 30 min (1.-6. luokka + erityisopetus)

Sihja – Kapinaa ilmassa (K7) 1 t 29 min (3.-6. luokka)

Nuoruus pelissä (S) 1 t 30 min (4.-9. luokka)

YLÄKOULU:

Nuoruus pelissä (S) 1 t 30 min (4.-9. luokka)

Hamsterit (K7) 1 t 53 min (yläkoulu sekä lukio)

Koulu maailman laidalla (S) 1 t 50 min (yläkoulu sekä lukio)

LUKIO:

Hamsterit (K7) 1 t 53 min (yläkoulu sekä lukio)

I Wanna Dance: The Whitney Houston Movie (K12) 2 t 25 min (lukio)

Koulu maailman laidalla (S) 1 t 50 min (yläkoulu sekä lukio)


Bamse ja tulivuorisaari

Perhe-elokuva, Animaatio

(varhaiskasvatus, esi- ja alkuopetus)

Kesto: 1 t 10 min

Legendaarinen kolmikko Bamse, Pomppi ja Kilpinen suuntaavat Jules Vernen ”Matka maan keskipisteeseen” klassikkoseikkailun innoittamana uuteen jännittävään seikkailuun. Kolmikko saa tehtäväkseen pelastaa Kiljusen vanhan tutkijakollegan, joka on kadonnut mystisesti tutkimusmatkallaan. Pompin varoitukset pelastustehtävän vaarallisuudesta kaikuvat kuuroille korville ja ystävykset lähtevät seikkailuun. Matkan varrella kolmikko kohtaa nälkäisiä susia, itsekkäitä roistoja sekä hurjan tulivuorenpurkauksen ja vauhdikkaiden käänteiden lisäksi matkaseuraan liittyy omahyväinen kissa Katja. Bamse ystävineen ei osaa aavistaa, että viekkaalla kissalla on perille päästyään täysin toisenlaiset suunnitelmat kuin heillä.

Ensi-ilta: 25.5.2022, ohjaaja: Christian Ryltenius, pääosissa: Jussi Vatanen, Antti Timonen, Juha Varis, Karolina Blom

Elokuvan traileri

Elokuvaan liittyvät tehtävät


Mimmi Lehmä löytää kotiin

Perhe-elokuva, Animaatio

(varhaiskasvatus, esi- ja alkuopetus)

Kesto: 1 t 6 min

Kun maailmaa kierrellyt haikara ilmestyy maatilalle, Mimmi Lehmällä on syytä miettiä: mikä koti oikeasti on? Kuinka hän voi olla varma, että niitty ja maatila, jolla hän nyt asuu, ovat todella hänen kotinsa? Entä jos jossain muualla tässä suuren suuressa maailmassa on jotain parempaa? Varis yrittää näyttää ystävälleen, että ruoho ei ole vihreämpää tien toisella puolen – mutta joskus on eksyttävä löytääkseen tien kotiin.

Ensi-ilta: 11.11.2022, ohjaaja: Christian Ryltenius, pääosissa: Ona Kamu, Santtu Karvonen, Raili Raitala, Senni Peltoniemi

Elokuvan traileri

Elokuvaan liittyvät tehtävät


Pelle Hermanni

Komedia, Draama, Seikkailu, Fantasia, Perhe-elokuva, Kotimainen

(varhaiskasvatus, esi- ja alkuopetus, 3. ja 4. luokka)

Kesto: 1 t 20 min

Simo Ojasen aikoinaan käsikirjoittama sydämellinen hahmo seikkaili Ylen Pikku Kakkosessa vuosina 1978-1988. Useamman sukupolven suursuosikki astuu nyt elokuvan myötä 2020-luvulle suurilla klovnin kengillään, valmiina valloittamaan uudet areenat.

Pelle Hermanni lähtee etsimään isäänsä, jota ei ole nähnyt sen jälkeen kun tämä lähti mittaamaan maapalloa jaloillaan. Perään karkaa salaa Taikuri Maxin poika, kymmenvuotias Roni. Tästä alkaa riemastuttava seikkailu täynnä taikuutta, hullunkurisia käänteitä ja värikästä sirkuselämää, elokuva uuden sukupolven lapsille ja nostalgian nälkäisille aikuisille.

Elokuva on vauhdikas ja hyväntahtoinen tarina, joka sopii kaikenikäisille, teemanaan toisista välittäminen ja ystävyys.

Ensi-ilta: 9.9.2022, ohjaaja: Timo Koivusalo, pääosissa: Vesa Vierikko, Milo Tamminen, Oona Hakanpää, Martti Suosalo, Iina Kuustonen

Elokuvan traileri

Elokuvaan liittyvät tehtävät


Supermarsu 2

Komedia, Seikkailu, Perhe-elokuva, Kotimainen

(1.-6. luokka + erityisopetus)

Kesto: 1 t 30 min

Paula Norosen suosittuun kirjasarjaan pohjautuva ja Joona Tenan ohjaama Supermarsu 2 -elokuva saa ensi-iltansa lokakuussa 2022. Elokuva on jatkoa menestyselokuvalle Supermarsu, joka oli yksi vuoden 2018 katsotumpia elokuvia.

Elokuvassa Supermarsun on pelastettava mehiläiset, jotta se voi pelastaa maailman. Pelastaakseen mehiläiset sen on pelastettava koulun pahin kiusaaja. Elokuva tarttuu tärkeisiin yhteiskunnallisiin ja ekologisiin aiheisiin helposti ymmärrettävällä ja humoristisella tavalla.

Ensi-ilta: 14.10.2022, ohjaaja: Joona Tena, pääosissa: Senni Peltoniemi, Lucas Timperi, Essi Hellén, Mikko Penttilä, Eero Ritala, Tommi Korpela

Elokuvan traileri

Elokuvaan liittyvät tehtävät

Elokuvaan liittyvät tehtävät – erityisopetus


Sihja – Kapinaa ilmassa

Seikkailu, Perhe-elokuva, Kotimainen

(3.-6. luokka)

Kesto: 1 t 29 min

Elokuva kiltin pojan ja omintakeisen keijun ystävyydestä.

Alfred (Justus Hentula) on yksinäinen kaupunkilaispoika, joka rakastaa perhosia. Kesäloman jälkeen kaupungissa Alfred löytää auton takakontista keijun, joka on takkutukkainen, suttuinen ja Alfredin mielestä ihana. Hän on Sihja Pönttöhiittinen (Elina Patrakka). Sihja on huonosti käyttäytyvä, mutta valloittava keiju, jonka kanssa Alfred uskaltautuu lentämään. Alfredin vanhemmat Riia (Elena Leeve) ja Eerik (Elmer Bäck) ihmettelevät tytön tapoja, mutta iloitsevat, että pojalla on kerrankin ystävä.

Isä-Eerik on töissä Lisbeth Lukinmaan (Pirjo Lonka) johtamalla lannoitetehtaalla, jolla on mennyt huonosti. Perheen naapuri Perttu Nikkinen (Eero Ritala) kehittää uutta Mirakulaus-lannoitetta, joka näivettää samalla rikkaruohot. Siitä toivotaan tehtaan pelastusta.

Sihja ja Alfred tempautuvat seikkailuun selvittäessään, miksi kaupungin kaduilta alkaa löytyä kuolleita lintuja. Kekseliäällä toiminnalla ja keijuvoimien siivittäminä lapset onnistuvat estämään ympäristökatastrofin.

Ensi-ilta: 5.8.2022, ohjaaja: Marja Pyykkö, pääosissa: Elina Patrakka, Justus Hentula, Eero Ritala, Elena Leeve, Elmer Bäck, Pirjo Lonka

Elokuvan traileri

Elokuvaan liittyvät tehtävät


Nuoruus pelissä

Dokumentti

(4.-9. luokka)

Kesto: 1 t 30 min

Nuoruus pelissä on lämmin, humoristinen ja ajatuksia herättävä hyvänmielen perhe-elokuva. Elokuva kertoo nuoriin kohdistuvista odotuksista; voittamisesta, ystävyydestä, vastoinkäymisistä ja niiden voittamisesta. Jalkapallopelit turnauksessa ovat hienoja kokemuksia, mutta useimmat joutuvat kokemaan myös tappion – ennemmin tai myöhemmin. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Osloon, jossa pelataan vuosittain maailman suurin lasten jalkapalloturnaus Norway Cup. Peleihin osallistuu 30000 lasta noin 50 maasta, joten myös eri kulttuurit ja elämäntarinat kohtaavat tässä elokuvassa. Pelikentällä kaikilla lapsilla on yhtäläiset mahdollisuudet voittaa, mutta odotukset menestyksen suhteen kentän ulkopuolella ovat hyvin erilaiset.

Nuoruus pelissä -elokuva käsittelee sitä, miten erilaisia odotuksia nuoriin kohdistuu, kuinka erilaisista lähtökohdista tulevat lapset käsittelevät vastoinkäymisiään ja kuinka ihmiset heidän ympärillään niihin suhtautuvat ja ennen kaikkea – opettavat niistä selviytymään. Elokuvan ohjaajan oma tytär osallistui turnaukseen. Sen kautta ohjaaja perehtyi odotuksiin, joita turnaukseen latautui, pettymyksiin, joita pelit eittämättä tuottivat ja siihen, mikä turnauksessa oli lopulta tärkeintä.

Ensi-ilta: 26.8.2022, ohjaaja: Line Hatland

Elokuvan traileri

Elokuvaan liittyvät tehtävät


Hamsterit

Draama, Kotimainen

(yläkoulu sekä lukio)

Kesto: 1 t 53 min

Luonnonkatastrofeihin hurahtanut köyhä, Hamsteri-niminen luontokirjailija elää puuhuvilassaan maaseudulla yhdessä ainoan ystävänsä Minni-hiiren kanssa. Kylällä häntä pidetään hieman omituisena ja erityislaatuinen hän totta tosiaan onkin!

Kun naapuriin muuttaa veikkausvoiton saanut perhe, Hamsteri saa unelmiensa mahdollisuuden hamstraamiseen ja samalla muuttaa elämänhalunsa menettäneen kirjanpitäjä Rurikin, hänen vaimonsa Tellun sekä heidän lastensa elämän suunnan. Alkaa järjen rajat ylittävä hamstraaminen Hamsterin kuvitteleman ”kaikkien aikojen julmimman talven” varalta. Posketon hamstraus saa koko perheen elämän uusille, hilpeille urille ja Hamsterin unelmat näyttävät toteutuvan naapurin varastojen paisuessa hillittömiin mittasuhteisiin.

Elokuva perustuu Veikko Huovisen rakastettuun romaaniin Hamsterit (1957).

Ensi-ilta: 4.1.2023, ohjaaja: Markku Pölönen, pääosissa: Peter Franzen, Jaakko Ohtonen, Vilma Kinnunen, Katariina Havukainen, Satu Tuuli Karhu, Mika Nuojua

Elokuvan traileri

Elokuvaan liittyvät tehtävät (tulossa!)


Koulu maailman laidalla

Draama

(yläkoulu sekä lukio)

Kesto: 1 t 50 min

Ugyen asuu Bhutanin pääkaupungissa Thiumphussa ja unelmoi muusikon urasta Australiassa. Hänen opettajan koulutukseensa kuuluu harjoittelujakso kaukaisessa Lunanan kylässä, jonne on kahdeksan päivän patikkamatka lähimmästä kaupungista. Tuskaisen matkan jälkeen häntä aluksi hirvittää kylän alkeellinen elämä. Mutta pikkuhiljaa kyläläiset – mukaanlukien luokkahuoneessa asuva jakki – sulattavat hänen sydämensä.

KOULU MAAILMAN LAIDALLA oli Oscar-ehdokkaana parhaana kansainvälisenä elokuvana eikä vähiten mieltä ylentävän tarinansa ja Himalajan upeiden maisemien ansiosta.

Ensi-ilta: 25.11.2022, ohjaaja: Pawo Choyning Dorji, pääosissa: Sherab Dorji, Ugyen Norbu Lhendup, Kelden Lhamo Gurung, Pem Zam

Elokuvan traileri

Elokuvaan liittyvät tehtävät


I Wanna Dance: The Whitney Houston Movie

Draama, Musiikki

(lukio)

Kesto: 2 t 25 min

I Wanna Dance: The Whitney Houston Movie on vahva ja voitonriemuinen ylistys vertaansa vailla olevalle Whitney Houstonille. Elokuvan on ohjannut Kasi Lemmons, käsikirjoittanut Oscar®-ehdokas Anthony McCarten, tuottanut legendaarinen musiikkialan vaikuttaja Clive Davis ja sen pääosaa esittää BAFTA® -palkittu Naomi Ackie. Elokuva on peittelemätön muotokuva monitahoisesta naisesta, joka tunnettiin myös nimellä “The Voice”. Katsoja pääsee inspiroivalle, koskettavalle ja hyvin tunteelliselle matkalle läpi Houstonin uraauurtavan elämän newjerseyläisestä kuorotytöstä yhdeksi kaikkien aikojen myydyimmistä ja palkituimmista artisteista. Elokuvassa tykitetään ikonin pysäyttävimmät esiintymiset ja ääniraita hänen rakastetuimmista hiteistään kuin kuulisi ne ensi kertaa.

Ensi-ilta: 23.12.2022, ohjaaja: Kasi Lemmons, pääosissa: Naomi Ackie, Stanley Tucci, Ashton Sanders, Tamara Tunie, Nafessa Williams, Clarke Peters

Elokuvan traileri

Elokuvaan liittyvät tehtävät