Elokuvateatterin projektorien ohjaustaulu.

Elokuvateatterin alkuvaiheet

Tervakosken vanhalla Seurahuoneella oli 1916 vieraillut kiertävä elokuvien esittäjä. Vierailut olivat saaneet suuren suosion ja jo 1917 Klubin johtokunnassa oli ehdotettu oman elokuvakoneen hankintaa. Konsuli Wasenius lahjoittikin Klubille 5000 mk koneen hankkimiseen. Tästä 2000 mk käytettiin koneeseen ja 3000 mk jäi filmien vuokraamiseen. Kone saatiin asennettua 1917 ja elokuvien suosio Tervakoskella oli alkanut.

Vuonna 1925 päätettiin hankkia uusi ajanmukainen kone. Koneelle rakennettiin palosuojattu konehuone Filmit oli mykkiä ja Klubi hankki 1929 konserttigramofonin elokuviin tunnelmaa tuomaan. 1932 hankittiin äänielokuvakone ja ensimmäinen kotimainen Tervakoskella esitetty äänielokuva oli Tukkipojan morsian.

Tervakosken Seurahuone purettiin 1959 ja sen tilalle rakennettiin uusi Seuratalo. Mutta sitä ennen oli rakennettu uusi elokuvateatteri rakennusneuvos H. Kautosen piirustusten mukaan Seurahuoneen välittömään yhteyteen. Nykyisen elokuvateatterin avajaisjuhla oli joulukuussa 1958 ja avajaisjuhlan elokuvana esitettiin värielokuva Desiree.

* * *
Lue myös: ”Elokuvateattereita”-blogin postaus Tervakosken elokuvateatterista

* * *

Kino Tervakoskessa koet nykyelokuvat 60-luvun tyylin!