Myrkkykeisoa Rahitun lisäksi Liinalammilla ja Lastujärvellä
Myrkkykeisoa on havaittu Janakkalassa useilla yleisillä uimarannoilla. Myrkkykeisot on merkattu lippusiimoin ja rannoille viety myrkkykeisosta varoittavat laput. Tällä hetkellä myrkkykeisoa on havaittu Liinalammilla, Lastujärvellä ja Rahitulla. Rahitun uimaranta on tällä hetkellä suljettuna, kunnes vesinäytteet on saatu otettua ja analysoitua, muut rannat ovat käytettävissä. Rannoilla uiminen voidaan toteuttaa turvallisesti myrkkykeisoon koskematta, kun rajatuille alueille ei mennä.
Myrkkykeison kaikki osat sisältävät kikutoksiinia, joka on hyvin myrkyllistä. Myrkkykeisoa ei tule syödä tai koskea, eikä sen ympäristössä olevilta vesialueilta tule juoda vettä, sillä rikkoutuneet kasvinosat voivat saastuttaa jopa pieniä vesialueita. Jos kasviin koskee, tulee käsiä pestä huolellisesti 10–15 minuuttia. Jos kosketuskohta alkaa oireilemaan, on hakeuduttava sairaalahoitoon. Jos kasvia on nielty, tulee välittömästi hakeutua sairaalahoitoon.
Myrkkykeiso muistuttaa ulkonäöltään koiranputkea. Kasvilla on vihreä onttomainen varsi ja pienet ryppäissä kasvavat valkoiset kukat. Myrkkykeison erottaa koiranputkesta kasvupaikastaan, sillä koiranputki viihtyy pihoilla ja tienpientareilla, kun taas myrkkykeison tyypilliset kasvupaikat ovat rehevien vesistöjen matalassa rantavedessä. Myrkkykeiso kukkii heinä-elokuussa ja sen korkeus on 30–150 senttimetriä. Myrkkykeiso ei varoita myrkyllisyydestään pahalla hajulla tai maulla, vaan sen lehdet tuoksuvat tillille ja maku muistuttaa persiljaa ja palsternakkaa.
Yleisillä alueilla mahdollisesti turvallisuutta vaarantavista myrkkykeisoista pyydetään ilmoittamaan Janakkalan ympäristönsuojeluun.