Keskittymisen taito syksyn teemana
Syksyn aikana rakennamme yhteistä ymmärrystä keskittymisen taidoista nykytiedon valossa. Perhekeskuksen syksyn koulutusteemana on keskittymisen taitojen tukeminen. Asiaa käsitellään yhteisammatillisesti mm. luennoilla, työpajoissa, somessa, työpaikoilla ja kasvuympäristöissä. Tavoitteena on luoda paikallinen toimintamalli avuksi perheille ja ammattilaisille.
Kutsumme mukaan vanhemmat, lapset ja nuoret kertomaan kokemuksia ja näkemyksiä siitä, mikä auttaa keskittymään. Mietimme yhdessä miten keskittymiskykyä tukeva arki rakennetaan. Keskittymisen haasteet koskevat koko perhettä ja niitä voi olla niin lapsilla kuin vanhemmillakin. Arki rakennetaan perheessä yhteistuumin. Lapsen kasvuyhteisöt ja perhekeskus ovat tarvittaessa apuna ja tukena.
Keskittymisen taito on yksi elämisen perustaidoista
Keskittymisen taitoa tarvitaan kaikissa arjen toiminnoissa: niin leikkiessä, pelatessa, pukeutuessa, opiskellessa kuin työelämässäkin. Nykyaika haastaa tätä kykyämme jatkuvasti. Miten tätä meille kaikille tärkeää taitoa voidaan tukea? Mikä auttaa lasta keskittymään?
Keskittymistaidoissa on se hieno puoli, että valmiudet niihin kehittyvät lapsuudesta aikuisuuteen saakka, toteaa neuropsykologian erikoispsykologi Liisa Klenberg. Keskittymiseen tarvitaan joustavuutta, malttia ja tarkkaavuuden kohdentamista.
Hyvä ympäristö tukee keskittymistä
Ympäristön tuki on oleellinen osa keskittymisen tukemista sekä kehittymistä. Yhdessä tehden eri arjen tilanteissa lapsen keskittymisen taidot kehittyvät. Toiset tarvitsevat enemmän ympäristön tukea keskittymiseen kuin toiset. Tällöin on hyvä pysähtyä miettimään, mitkä ovat asioita, jotka tukevat lapsen keskittymistä niin kotona, päiväkodissa, koulussa ja harrastuksissa. Keskittymisen tueksi voidaan yhdessä lähiympäristön kanssa sopia mm. keskittymistä tukevia toimintatapoja ja ympäristön selkeyttämistä.
Paula Heinonen
toimintaterapeutti, palveluvastaava
Päivi Mustonen
psykologi