Roerich-pakti: historia ja nykyaika

Näyttely kulttuurin merkityksestä ja suojelusta

Sopimus taiteellisten ja tieteellisten laitosten ja historiallisten muistomerkkien suojelemisesta eli Roerich-pakti on maailman ensimmäinen kansainvälinen sopimus kulttuurin suojelemisesta sodan ja rauhan aikana. Se allekirjoitettiin 15.4.1935 venäläisen taiteilijan, tiedemiehen ja filosofin, Nikolai Roerichin aloitteesta Valkoisessa talossa Washingtonissa.

Paktin tunnuksena on Rauhan Lippu, jossa on valkoisella pohjalla kolme punaista ympyrää punaisen kehän sisällä. Ne merkitsevät filosofian, taiteen ja tieteen synteesiä kulttuurin kehässä tai rakkauden, kauneuden ja tiedon ykseyttä luovassa työssä yhteisen hyvän puolesta. Rauhan Lippua sanotaan Kulttuurin Punaiseksi Ristiksi, ja sillä on tarkoitus merkitä museot, konserttisalit, koulut, kirjastot ja muut kulttuurilaitokset suojelun piiriin kuuluvina.

Näyttely on osa vuonna 2012 alkanutta kansainvälistä projektia, joka on toteutettu 17 maassa. Se on ollut esillä mm YK:n ja Unescon päämajoissa sekä Haagin Rauhan palatsissa. Suomessa näyttely on kiertänyt vuodesta 2015 useilla paikkakunnilla.

Kävijöille esitellään Paktin sisältöä, syntyä ja ajankohtaisuutta arkistomateriaalien, valokuvien ja dokumenttifilmien avulla. Esillä on myös Nikolai Roerichin töiden jäljennöksiä.

Näyttelyn tarkoituksena on tuoda esiin Roerichin ajatusta Rauha Kulttuurin kautta. Se tarkoittaa uudenlaista ajattelua, jossa vuorovaikutus ihmisten ja kansojen välillä ei perustu rahan, teknologian tai aseiden avulla hallitsemiseen, vaan Kulttuuriin ja yhteistyöhön. Näyttely on omiaan herättämään kiinnostuksen myös oman alueen kulttuuriperintöä ja sen suojelua kohtaan.

2019 on suuri juhlavuosi: Nikolai Roerichin syntymästä tulee kuluneeksi 145 vuotta, hänen vaimonsa Helena Roerichin syntymästä 140 vuotta ja heidän nuoremman poikansa Svjatoslavin syntymästä 115 vuotta.

Näyttelyn avajaiset ti 12.2., jolloin näyttelyn järjestäjät ovat paikalla klo 17-19 kertomassa aiheesta enemmän.

Suomessa näyttelyn järjestää:
Suomen Nikolai ja Helena Roerich -seura ry
041 535 7662 | www.roerich.fi | @roerichfinland

Tapahtuman aloitusaika

12.02.2019

Tapahtuman päättymisaika

08.03.2019

Tapahtumapaikka

Janakkalan pääkirjasto
Koulutie 2 A
14200 Turenki

Tapahtuman järjestäjä

Suomen Nikolai ja Helena Roerich -seura ry