Käännekohta-näyttely

Hämeenlinnan taidemuseo, Viipurintie 2, Hämeenlinna

Aikuiset Harrastajat Harrastukset Kirjailijat Kirjallisuus Kirjat Kuvataide Lukeminen (toiminta) Museot Näyttelyt Vanhukset Hämeenlinna

Käännekohta paneutuu suomalaisten kirjojen kansiin sekä kansi- ja kuvataiteen suhteeseen. Etupäässä näyttely keskittyy kuvataiteilijana paremmin tunnetun Ahti Lavosen (1928­–1970) ja graafikko Martti Mykkäsen (1926­–2008) teoksiin. Kaksi erilaista näkökulmaa aikaan ja kirjataiteeseen täydentävät toisiaan. Näkökulma laajenee lisäksi kirjoista ammentavaan nykytaiteeseen: kuvanveistäjä Panu Rytkösen (s. 1983) teos saa innoituksensa 1950–60-lukujen suomalaisista kirjoista ja niiden tekijöiden omistuskirjoituksista.

Uudistamisen halu ilmeni sotien jälkeisillä vuosikymmenillä kaikissa taiteissa ja viihteen lajeissa kuvataiteista jazziin. Se ilmeni voimakkaasti kirjasuunnittelussakin ja modernismi, informalistinen kuvataide sekä pop-taide heijastuivat myös kirjasuunnitteluun. Samaan aikaan kun kotimainen design kiinnosti maailmalla, toimivat kuvittajat, mainosgraafikot ja kirjankansisuunnittelijat uuden ajan airuina Suomessa.

Tämä näkyy hyvin esimerkiksi Keltaisen kirjaston teosten, suomalaisten sodanjälkeisten modernistikirjailijoiden ja Veikko Huovisen kirjojen kansissa. Mikä kiinnostavinta, kokeilu ei rajautunut arvostettuun taiteeseen vaan näkyi yhtä lailla uskonnollisissa pamfleteissa ja arkisissa tietokirjoissa. Lukuisat kirjankannet ovat suorastaan ikonisia: kirjoja ei voisi kuvitella ilman juuri niitä kansia, ja joskus ulkoasu on kestänyt jopa usean sukupolven ajan.

Näyttelyn ovat kuratoineet toimittaja ja tietokirjailija Ville Hänninen sekä Hämeenlinnan taidemuseon amanuenssi Soile Ollikainen. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Ville Hännisen kirja Käännekohta: kansitaiteen nousu 1950–60-luvuilla.

Tapahtuman tiedot

Tapahtuma on maksullinen.

Tapahtumaan on esteetön pääsy.

Hintatiedot

12 € / 10 €

Järjestäjä

Hämeenlinnan taidemuseo