Laboratorion odotusaula rakennuksen pääoven vieressä.

Laboratorio

Janakkalan laboratorio on siirtynyt 3.10. alkaen Fimlabin järjestettäväksi.

Ajanvaraukset laboratoriotutkimuksiin tehdään Fimlabin Vihta ajanvarausjärjestelmän kautta. Ajanvarausjärjestelmään pääset osoitteesta  fimlab.vihta.com.

Voit  asioida muissa Fimlabin näytteenottopisteissä Janakkalan terveysasemalta tehdyn lähetteen kanssa.

Vuoden 2023 alusta alkaen kiireetön laboratorioasiointi Janakkalan alueen laboratorioissa vaatii aina ajanvarauksen. Vuoronumeropalvelu palvelee ainoastaan päivystysasiakkaita ja heitä, jotka hakevat tarvikkeita kotinäytteenottoa varten tai palauttavat kotona otettuja näytteitä.

 

2.1.2023 alkaen laboratorion aukioloaikoihin tulee muutoksia.

Turengin laboratorio palvelee asiakkaita arkisin klo 7.30-14.00.

Tervakosken laboratorio palvelee maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 7.30-11.00.

Asiakkaat voivat palauttaa kotona ottamiaan näytteitä vain laboratorion aukioloaikoina. Vuoden 2023 alusta alkaen emme enää ota näytteitä vastaan aukioloaikojen ulkopuolella.

Laboratoriotutkimuksiin valmistautuminen

Lähetteen laboratoriotutkimuksiin saa omalta lääkäriltä/hoitajalta tai alueen yhteistyösairaaloista. Otathan saamasi yhteistyösairaalan paperilähetteen mukaan näytteenottoon tullessasi. Kiireellisissä asioissa ota ensin yhteyttä omaan hoitajaan puhelinaikoina tai päivystykseen lähetteen varmistamiseksi ja palvelun jouduttamiseksi.
Laboratoriotutkimusten tuloksiin vaikuttaa se, miten olet niihin valmistautunut. Toimimalla ohjeiden mukaan saadaan luotettavat tulokset. Ilmoita näytteenottajalle, jos et ole voinut noudattaa annettuja ohjeita.

Paasto

Laboratorionäytteet otetaan yleensä 10 – 12 tunnin paaston jälkeen (enintään 14 tuntia). Koeaamuna voit juoda lasillisen vettä.

Alkoholi

Vältä alkoholin käyttöä 48 tuntia ennen näytteenottoa.

Tupakka, kahvi, tee, kaakao ja energiajuomat

Vältä kofeiinipitoisten juomien juontia ja tupakointia näytteenottoaamuna.

Insuliini

Jos käytät insuliinia, saat paasto-ohjeet sinua hoitavalta lääkäriltä tai terveydenhoitajalta.

Lääkkeet

Lääkeainepitoisuuksia määrittäessä, lääkkeet otetaan aina kokeen jälkeen, esim. P-TSH, S-Digoks. Lääkkeiden ottaminen tulisi siirtää verinäytteenoton jälkeen, mikäli se hoidon kannalta on mahdollista,eikä ole toisin ohjattu.

Rasitus

Vältä hikoilua aiheuttavaa ruumiillista rasitusta näytteenottoaamuna.

Virtsanäytteet ja ulostenäytteet

Virtsa-/ulostenäytteen voi ottaa ainoastaan laboratoriosta tai hoitoyksiköstä saatuun näyteastiaan. Virtsanäytteen voit antaa myös laboratoriossa. Virtsan on oltava rakossa vähintään 4 tuntia ennen keskisuihkuvirtsanäytteen ottoa. Ulostenäytteet otetaan aina kotona.

Tutkimusvastaukset

Laboratoriotuloksia tiedustellaan sovitusti omalta hoitajalta tai pyytävältä hoitoyksiköltä. Laboratorio ei tulkitse tai anna laboratoriotuloksia.
Lisätietoja voi kysyä laboratoriosta.

Kohdunkaulan syöpäseulonta

Kohdunkaulan syöpäseulontanäytteidenotto jatkuu laboratoriossa jälleen 1.6.2020 alkaen. Henkilökohtaisten kutsukirjeiden lähettäminen seulonnan piiriin kuuluville tänä vuonna 30-, 35-, 40-, 45.- 50-, 55- ja 60 -vuotta täyttäville on aloitettu. Lue lisää: Seulonnat

 

Tervakosken terveysaseman laboratorio

Laboratorioon tulee aina ilmoittautua itseilmoittatumisautomaatin avulla. Asiakasmäärä maksimissaan 50/päivä.

Laboratorion sisäänkäynti parkkipaikan puoleisesta B-ovesta.
Kivimiehentie 2

12400 Tervakoski