Laboratorion odotusaula rakennuksen pääoven vieressä.

Laboratorio

Janakkalan laboratorio on siirtynyt 3.10. alkaen Fimlabin järjestettäväksi. Toiminta säilyy ennallaan. Ajanvaraus Fimlabin järjestelmän kautta ei onnistu vielä. Tietoteknisiä muutoksia tehdään ja muutoksista tiedotetaan erikseen.
  • sähköinen ajanvaraus laboratorioon käytössä normaalisti. Voit varata ajan laboratorioon Kansalaisen terveyspalvelusta  Kansalaisen terveyspalvelu (eOmahoito). Jos sinulla on kestolähete, uuden ajan varaaminen onnistuu näytteenottoa seuraavana päivänä. Lue myös lisää asioinnista omaisen puolesta.
  • ethän tule laboratorioon, jos sinulla on hengitystietulehduksen oireita
  • pyri mahdollisimman lyhyeen käyntiin laboratoriossa
  • Tervakoskella näytteenotto maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 7.10-10.45. Terveysaseman ovet avataan klo 7.00. Kotona otettuja näytteitä voi tuoda myös tiistaisin ja perjantaisin klo 8:00-10:45.

Laboratorio palvelee Tervakoskella ja Turengissa Janakkalan kunnan asukkaita. Janakkalan terveyskeskuksesta määrätyt laboratoriokokeet otetaan Turengin tai Tervakosken toimipisteissä. Toimimme yhteistyössä Fimlabin kanssa toteuttaen alueen muiden sairaaloiden pyytämiä tutkimuspyyntöjä (RAS, K-HKS, COXA, TAYS ja FIMLAB). Voit tulla näytteenottoon kumpaan tahansa laboratorioon niiden aukioloaikoina.

Laboratorioon tarvitset aina lähetteen.  Huom! Emme ota näytteitä yksityislääkärin lähetteellä.

Turengin laboratorio avoinna arkisin klo 7:10 – 11:00.

Sydänfilmit otamme saapumisjärjestyksessä. Papa-kokeisiin ja sieniviljelyihin täytyy varata aina aika sähköisesti tai puhelimitse (numerot alalaidassa).

Viivakoodillinen henkilökortti (kela-/ajokortti) nopeuttaa asiointia! Ota kortti valmiiksi esille.

Turengissa laboratorio toimii terveysasemakorttelissa B2-talon 1. kerroksessa.

Turengin terveysaseman B-talo, jossa muun muassa laboratorio sijaitsee.

Turengin terveysasemakorttelin kartta

Lue tästä: Kansansairauksien seuranta tiedote-2020

Laboratoriotutkimuksiin valmistautuminen

Lähetteen laboratoriotutkimuksiin saa omalta lääkäriltä/hoitajalta tai alueen yhteistyösairaaloista. Otathan saamasi yhteistyösairaalan paperilähetteen mukaan näytteenottoon tullessasi. Kiireellisissä asioissa ota ensin yhteyttä omaan hoitajaan puhelinaikoina tai päivystykseen lähetteen varmistamiseksi ja palvelun jouduttamiseksi.
Laboratoriotutkimusten tuloksiin vaikuttaa se, miten olet niihin valmistautunut. Toimimalla ohjeiden mukaan saadaan luotettavat tulokset. Ilmoita näytteenottajalle, jos et ole voinut noudattaa annettuja ohjeita.

Paasto

Laboratorionäytteet otetaan yleensä 10 – 12 tunnin paaston jälkeen (enintään 14 tuntia). Koeaamuna voit juoda lasillisen vettä.

Alkoholi

Vältä alkoholin käyttöä 48 tuntia ennen näytteenottoa.

Tupakka, kahvi, tee, kaakao ja energiajuomat

Vältä kofeiinipitoisten juomien juontia ja tupakointia näytteenottoaamuna.

Insuliini

Jos käytät insuliinia, saat paasto-ohjeet sinua hoitavalta lääkäriltä tai terveydenhoitajalta.

Lääkkeet

Lääkeainepitoisuuksia määrittäessä, lääkkeet otetaan aina kokeen jälkeen, esim. P-TSH, S-Digoks. Lääkkeiden ottaminen tulisi siirtää verinäytteenoton jälkeen, mikäli se hoidon kannalta on mahdollista,eikä ole toisin ohjattu.

Rasitus

Vältä hikoilua aiheuttavaa ruumiillista rasitusta näytteenottoaamuna.

Virtsanäytteet ja ulostenäytteet

Virtsa-/ulostenäytteen voi ottaa ainoastaan laboratoriosta tai hoitoyksiköstä saatuun näyteastiaan. Virtsanäytteen voit antaa myös laboratoriossa. Virtsan on oltava rakossa vähintään 4 tuntia ennen keskisuihkuvirtsanäytteen ottoa. Ulostenäytteet otetaan aina kotona.

Tutkimusvastaukset

Laboratoriotuloksia tiedustellaan sovitusti omalta hoitajalta tai pyytävältä hoitoyksiköltä. Laboratorio ei tulkitse tai anna laboratoriotuloksia.
Lisätietoja voi kysyä laboratoriosta.

Kohdunkaulan syöpäseulonta

Kohdunkaulan syöpäseulontanäytteidenotto jatkuu laboratoriossa jälleen 1.6.2020 alkaen. Henkilökohtaisten kutsukirjeiden lähettäminen seulonnan piiriin kuuluville tänä vuonna 30-, 35-, 40-, 45.- 50-, 55- ja 60 -vuotta täyttäville on aloitettu. Lue lisää: Seulonnat

 

Turengin terveysaseman laboratorio

Ilmoittautumista ei ole. Valitse vuoronumeroautomaatista joko Näytteenotto-painike, jos tulet verikokeisiin tai Muut asiat -painike, jos sinulla on näytetuonti tai -ohjaus.
Tapailanpiha 11

14200 Turenki

Puh. 03 680 1446
Avoinna:

näytteenotto 7.10-11 ilman ajanvarausta

Soittoajat:

arkisin 13-14

Tervakosken terveysaseman laboratorio

Ota vuoronumero automaatista ja istu aulaan odottamaan. Asiakasmäärä maksimissaan 50/päivä.

Laboratorion sisäänkäynti parkkipaikan puoleisesta B-ovesta.
Kivimiehentie 2

12400 Tervakoski

Puh. 03 680 1715
Avoinna:

maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin 7.10-10.45

Soittoajat:

arkisin 13-14