käsien pesu hanan alla

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

 

Uuden koronaviruksen tyypilliset oireet: Väsymys, voimattomuus, päänsärky, kuume, nuha, nenän tukkoisuus, haju- tai makuaistin häiriöt, yskä, kurkkukipu, kurkun karheus, hengenahdistus, lihaskivut, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. taudin kuva voi vaihdella lähes oireettomasta vakavaan tautiin. Oireet voivat myös vaihdella taudin edetessä. Lähde: WHO, ECDC, THL 2020.

 

Jos epäilet saaneesi koronavirustaudin, tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa ja varaa samantien aika näytteenottoon Turenkiin.

Epäiletkö koronavirusta? Omaolo.fi

Ajankohtainen koronavirustilanne Janakkalassa 29.11.2020

Janakkalan tilanne (tartuntataudeista vastaavalle lääkärille ilmoitetut, seurannassa olevat tapaukset)

 • maalis-toukokuun aikana 12 koronaa sairastavaa
 • elokuussa 1 (altistuneita karanteenissa 9 henkilöä)
 • syyskuussa 3 (altistuneita karanteenissa 107 henkilöä)
 • lokakuussa 14 (altistuneita karanteenissa 115 henkilöä)
 • marraskuussa 6 (altistuneita karanteenissa 54 henkilöä)

Kanta-Hämeessä yhteensä 438 koronatapausta.

 Fimlab on vastannut 26.11.20 mennessä Janakkalassa otetut koronanäytteet. Jos testi on positiivinen, terveyskeskuksesta soitetaan. Vastauksen näkee Omakannassa.

Kanta-Hämeen ajankohtainen koronatiedote

THL: varmistetut koronatapaukset Suomessa (koronatapaukset päivittyvät tänne viiveellä)

Kanta-Hämeessa olemme korona-epidemian suhteen kiihtymisvaiheessa. Tämän vuoksi suositellaan maskien käyttöä kaikissa tilanteissa sisätiloissa ja julkisessa liikenteessä, missä ei voi välttää lähi-ihmiskontakteja. Pidä myös 2 m turvavälit ja huolehdi käsihygieniasta.

Mikä koronavirus?

Virus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Itämisaika, eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on arvion mukaan noin 2-12 päivää, keskimäärin noin 4-5 päivää.

Suurin osa sairastaa taudin lievin hengitystietulehduksen oirein kuten flunssassa. Oireita ovat nuha, tukkoisuus, kurkkukipu, yskä, kuume, ripuli sekä haju- ja makuaistin menetys. Koronavirustulehdusta ei voi aina erottaa oireiden perusteella muiden virusten aiheuttamista hengitystietulehduksista, vaan korona voi oireilla hyvin lievin oirein kuten esimerkiksi tukkoisuuden tunne. Lue lisää koronaviruksesta täältä.

Monisairaat, tupakoivat ja yli 70-vuotiaat ovat suuressa riskissä saada vakava hengitystieoireisto sairastuessaan koronavirustulehdukseen. Lue lisää vakavan koronavirustaudin riskiryhmistä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedottaa ajantasaisesti koronavirus-tilanteesta

Lataa puhelimeesi Koronavilkku: THLn tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle.

Kuinka suojautua tartunnalta?

Koronatartunta on mahdollinen ihmiskontakteissa. 

Miten toimit jos epäilet tartuntaa?

Vältä ihmiskontakteja ja hakeudu koronatestiin. Älä tule terveysasemalle tai sairaalaan ilman ajanvarausta.

THL ohjeistus lapset ja koronavirus: lue milloin voi mennä hoitoon, milloin koronatesti on tarpeen.

  • Kirjaudu Omaolo-palveluun: tee korona-oirearvio, saat hoito-ohjeet ja pääset varaamaan ajan sähköisesti koronanäytteeseen 
  • Koronapuhelinpalvelu on käytössä arkisin klo 8-15.30, puh 03 6801 063.
   • Puhelinpalvelussa terveydenhuollon ammattilaiset arvioivat hoidon tarvetta, antavat itsehoito- ja kotihoito-ohjeita ja ohjaavat tarvittaessa vastaanotoille.
   • Huomoithan: Koronapuhelimessa on takaisinsoittojärjestelmä. Soitathan vain kerran ja  otat meihin yhteyttä vain yhteen numeroon ja odotat vastausta. Soitamme kyllä takaisin, mutta ruuhka-aikoina takaisinsoioi kestää. Klo 8-15.30 välisenä aikana tulleet puhelut soitetaan saman päivän aikana takaisin. Soitot samassa asiassa useaan numeroon aiheuttavat turhia takaisinsoittoja ja pahentavat ruuhkaa.  Älä sulje puhelinta liian aikaisin, vaan odota kunnes neuvotaan sulkemaan puhelu.

Koronavirustestaukset

Koronavirustestit otetaan kaikista, joilla on lieviäkin hengitystietulehduksen oireita. Koronatesti on luotettavinta ottaa 24 tuntia oireiden alusta.

Näytteitä otamme näytteenottopisteessä Turengin terveysasemalla.  Toimimme yhteystyössä Kanta-Hämeen keskussairaalan kanssa ja toteutamme THL näytteenottostrategiaa. Hengitystieoireisia pyydetään tekemään Omaolon korona-arvio, jolloin voi sähköisesti varata ajan näytteenottoon terveysasemalle. Oireettomista ei oteta näytteitä. Vastauksen voi tarkistaa Omakannasta.

Koronatestissä käyneen tulee pysyä omaehtoisessa karanteenissa kunnes negatiivinen vastaus on valmistunut. 1 oireeton päivä tulee viettää kotioloissa.

Koronanäytteet otetaan Turengin terveysasemalla. Lue tarkemmin tästä.

Kanta-Hämeen terveyskeskukset eivät testaa oireettomia henkilöitä paitsi infektiolääkärin määräyksellä joukkoaltistuksissa. Tämä koskee myös ulkomaan matkalle lähteviä tai matkalta palanneita oireettomia matkailijoita. Oireettomia henkilöitä kehotetaan pysymään omaehtoisessa karanteenissa 14 päivää THL:n ohjeen mukaisesti. Yksityiset terveysyritykset testaavat erilaisilla kriteereillä kuin terveyskeskus.

Karanteenipäätös

Karanteenipäätöksen tekee kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri Tartuntatautilain (Tartuntatautilaki 1227/2016, 62§) mukaisesti vain silloin, kun on henkilö on altistunut tai sairastunut yleisvaaralliseen tartuntatautiin. Altistunut henkilö on tällöin ollut lähikontaktissa koronavirustartunnan saaneeseen ja sairaalasta tai terveyskeskuksesta otetaan yhteyttä tällaisiin henkilöihin. Karanteenilla estetään vaarallisen tartuntataudin leviäminen muihin henkilöihin. Karanteenipäätös oikeuttaa Kelan tartuntatautipäivärahaan.

Sote-palveluiden toiminta Janakkalassa poikkeustilanteessa »

Apua ja vinkkejä poikkeustilanteeseen »

Viranomaisten tartuntailmoitukset: tartuntataudit@janakkala.fi