Seksuaaliterveysneuvonta

Ajanvaraus ja neuvonta

Seksuaaliterveysneuvonnan tehtävänä on seksuaalisen terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitäminen sekä edistäminen, sukupuolitautien ja ei toivottujen raskauksien ehkäisy. Palvelut on tarkoitettu kaikille palvelua tarvitseville.  Käynnit ovat maksuttomia ja luottamuksellisia.

Ehkäisyneuvonta

Ehkäisyneuvonta on tarkoitettu raskauden ehkäisyä tarvitseville. Käynnillä mietitään jokaiselle yksilölle ja parille tarkoituksenmukainen ja sopiva ehkäisy. Ehkäisyneuvontaa saa eri ehkäisyvälineiden valinnassa, käytössä ja käytön seurannassa. Ennen neuvolakäynnille tuloa on hyvä miettiä, mitä toivoo ehkäisyltä ja tutustua valmiiksi jo eri vaihtoehtoihin.

Janakkalan kunta tarjoaa maksuttoman ehkäisyn 15-19 -vuotiaille kuntalaisille. Maksuttoman ehkäisyn piiriin kuuluvat valmisteet:

  • kierukka
  • ehkäisykapseli
  • ehkäisypillerit

Lisäksi neuvolassa jaetaan ehkäisyneuvontakäynneillä kondomeja.

Jälkiehkäisy on kaikille kuntalaisille maksutonta. Jälkiehkäisytabletti otetaan mahdollisimman pian suojaamattoman yhdynnän jälkeen, mieluiten 12 h kuluessa, viimeistään 72 h kuluessa.

Ehkäisyimplanttien ja -kierukoiden vaihtoa tarvitsevat asiakkaat voivat olla suoraan yhteydessä oman alueensa neuvolaterveydenhoitajaan.

Sukupuolitaudit

Neuvolasta saat tietoa ja tarvittaessa hoitoa sukupuolitauteihin liittyen.

Papa-näytteet

Kohdunkaulan irtosolunäyte (papa-koe) otetaan yli 30 vuotiailta 5 vuoden välein seulontojen yhteydessä, jos papa-näytteet ovat aiemmin olleet normaaleja.
Papa-seulonta

Lapsettomuus

Neuvolasta saat keskusteluapua ja tukea lapsettomuusasioihin liittyen. Myös lapsettomuushoitojen alkututkimukset voidaan ohjata neuvolankautta. Ota rohkeasti yhteyttä neuvolaan.