käsien pesu hanan alla

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

Tee  Omaolon korona-arvio   ja saat hoito-ohjeet

Voit arvioida tilanteesi myös Koronabotilla

 

 

 

 

Mikä koronavirus?

Virus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Itämisaika, eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on arvion mukaan noin 2-12 päivää, keskimäärin noin 4-5 päivää. Leviämisen tehokkuutta eikä tartuttavuusaikaa vielä tunneta tarkasti.

Suurin osa sairastaa taudin lievin hengitystietulehduksen oirein kuten flunssassa. Oireita ovat yskä, kuume, kurkkukipu. Koronavirustulehdusta ei voi erottaa oireiden perusteella muiden virusten aiheuttamista hengitystietulehduksista.

Monisairaat ja yli 70-vuotiaat ovat suuressa riskissä sairastuessaan koronavirustulehdukseen saada vakava hengitystieoireisto. Tupakointi pahentaa hengitystulehdusoireita.

Liikkeellä on influenssaa sekä muita hengitystietulehduksia aiheuttavia flunssa-viruksia

Koronavirustilanne Janakkalassa ja Kanta-Hämeessä 5.4.2020

Janakkalassa on todettu lisääntyvästi yksittäisiä tartuntoja, yhteensä 4 varmistettua. Altistuneet on tavoitettu ja asetettu karanteeniin.

Uusia todennettuja tartuntoja ei ole Janakkalassa todettu, mutta koronavirustestejä ei ole tehty enää laajamittaisesti Kanta-Hämeessä, joten tarkkaa tietoa koronaviruksen leviämisestä ei ole tiedossa.  Kanta-Hämeessä on löytynyt koronaviruspositiivisia henkilöitä, eikä ole tietoa mistä tartunta on tullut.

Koronavirusnäytteitä otetaan vain sairaalahoitoa vaativista potilaista ja sote-henkilöstöstä.

Kaikki hengitystietulehduksen oireita potevien tulisi olla kotikaranteenissa, kunnes 2 oireetonta päivää on kulunut.

Janakkalassa on mahdollisuus saada koronatartunta ihmiskontakteissa. Kuntalaisten tulisi noudattaa valtakunnallisia ohjeita poikkeustilanteessa.

 • Pese kädet usein huolellisesti vedellä ja saippualla.
 • Suojaa suusi, kun yskit tai aivastat. Käytä esimerkiksi nenäliinaa tai hihaa.
 • Vältä ihmiskontakteja, pidä 2 metrin turvaväli
 • Ulkopuolisten vierailut sairaaloissa, hoitolaitoksissa ja palvelukodeissa on kielletty
 • Jos olet palannut ulkomailta, pysy kotona 14 päivää. Sovi asiasta työnantajasi kanssa.

Miten toimit jos epäilet tartuntaa?

Pysy kotona, älä tartuta muita

  • Tee oirearvio Omaolossa ja saat myös hoito-ohjeet
  • Jos sinulla on lievät hengitystietulehduksen oireet:
   • Soita terveysasemalle vain jos oireesi on vaikeita ja tarvitset apua, ettei puhelimemme ruuhkaudu.
   • Voit rauhassa seurailla vointiasi, jos oireet ovat lievät. Suurin osa sairastaa taudin vähäoireisena.
   • Jos kuulut riskiryhmään ja vointisi on hyvä, niin voit seurata vointia. Aina voit soittaa terveyskeskukseen, kun tilanne huolettaa
   • Koronavirusnäytteitä otetaan vain vaikeasti sairaista sairaalahoitoa tarvitsevista potilaista.
   • Hengitystietulehdusten omahoidosta voit lukea www.terveyskirjasto.fi
   • Sovi työnantajasi kanssa poissaolosta. Terveysasemalta emme kirjoita alle 10 vrk sairaslomia epidemiatilanteessa. Työntantajia suosittelemme siirtymään alle 10 vrk sairaslomissa omailmoitusmenettelyyn.
  • koronainfektio-puhelinpalveluun voit myös soittaa klo 8-18, puh 03 6801 063. Siinä on takaisinsoittojärjestelmä. Puhelinpalvelussa terveydenhuollon ammattilaiset arvioivat hoidon tarvetta, antavat itsehoito- ja kotihoito-ohjeita ja ohjaavat tarvittaessa vastaanotoille
  • jos vointisi on huono, sinulla on hengitysvaikeuksia ja tarvitset apua:

Terveyspalveluiden toiminta Janakkalassa poikkeustilanteessa

Sosiaali- ja terveydenhuollossa olemme varautuneet epidemiatilanteen hoitoon. Tärkeä on välttää ihmiskontakteja koronavirustartuntojen estämiseksi.

 • Terveysasemilla pyrimme hoitamaan potilaiden asiat sähköisesti tai puhelimessa mikäli mahdollista.
 • Kiireettömiä asioita siirrämme myöhemmäksi
 • Hoitotarvikejakelu toimii vain ajanvarauksella.  Soita diabeteshoitaja Riitta Pihko puh 03 680 1416
 • Pitkäaikaisten sairauksien kontrolleja siirretään eteenpäin. Jos asia huolettaa, voit soittaa terveysasemalle omahoitajalle

Terveysasemalle ei tulla, jos on hengitystietulehduksen oireita. Vaikeat hengitystietulehdukset hoidetaan  ajanvarauksella muista potilaista erillään tulehdusvastaanotoilla 

 

Sairaslomatodistukset

Emme kirjoita sairaslomatodistuksia lyhytaikaisen (alle 10 pv) sairauden tai lapsen sairauden takia Työntantajia suosittelemme siirtymään alle 10 vrk sairaslomissa omailmoitusmenettelyyn.

Ulkomailta tulleilleiden tulee pysyä kotikaranteenissa 14 vuorokautta. Asiasta tulee sopia työnantajan kanssa. Tämä varotoimi ei ole peruste sairaslomalle. Emme kirjoita todistuksia peruuntuneesta matkasta.

Yksityisyrittäjän sairasloma:  täytä omaolo-arvio ja mainitse siellä, että olet yksityisyrittäjä ja tarvitset sairaslomatodistuksen KELA varten.

 

Hengitys- ja muut suojaimet

ovat käytössä hengitystietulehduspotilaiden hoidossa terveydenhuollon ammattilaisilla terveysasemilla ja sairaalassa.

 

Kotihoidon toiminta

Kotihoidossa noudatetaan sosiaali- ja terveysministeriön antamaa ohjeistusta, jonka tarkoituksena on suojata asiakkaita mahdolliselta henkilökunnan kantamalta oireettomalta taudilta. Kotihoidon henkilökunta on ohjeistettu STM:n ohjeen mukaisesti käyttämään terveiden ja oireettomien asiakkaiden kanssa aina kertakäyttöistä kirurgista suu-nenäsuojusta tai pestävää kankaista suojainta, esimerkiksi huivia. Hengitystieinfektioon sairastunutta asiakasta hoidettaessa käytetään kirurgista suu-nenäsuojusta, suojakäsineitä sekä suojatakkia tai esiliinaa. Lisäksi olemme tehostaneet käsihygieniaa ja pyrimme siihen, että yhden asiakkaan luona käy mahdollisimman usein sama tuttu hoitaja. Olemme myös ohjeistaneet henkilöstöä kiinnittämään kaikissa tilanteissa tehostetusti huomiota mahdollisen koronavirustartunnan havaitsemiseen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kotihoidon henkilöstö ei työskentele flunssaoireisena.

Karanteenipäätöksen

tekee kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri Tartuntatautilain (Tartuntatautilaki 1227/2016, 62§) mukaisesti vain silloin, kun on henkilö on altistunut yleisvaaralliselle tartuntataudille. Henkilö on tällöin ollut lähikontaktissa koronavirustartunnan saaneeseen ja sairaalasta tai terveyskeskuksesta otetaan yhteyttä tällaisiin henkilöihin. Karanteenilla estetään vaarallisen tartuntataudin leviäminen muihin henkilöihin. Karanteenipäätös oikeuttaa Kelan tartuntatautipäivärahaan.

 

Koronavirustestaukset

Koronavirustestauksia tehdään vain sairaalahoitoa tarvitseville sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle

Apua ja vinkkejä poikkeustilanteeseen >>

Lue myös koronaviruksen aiheuttamat muutokset muussa kunnan toiminnassa >>

 

5.4.2020 klo 7.30

Virpi Kröger
johtava ylilääkäri, tartuntatautivastuulääkäri
Janakkala

Jaa sivu