käsien pesu hanan alla

Ajankohtaista koronasta

 

Uuden koronaviruksen tyypilliset oireet: Väsymys, voimattomuus, päänsärky, kuume, nuha, nenän tukkoisuus, haju- tai makuaistin häiriöt, yskä, kurkkukipu, kurkun karheus, hengenahdistus, lihaskivut, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. taudin kuva voi vaihdella lähes oireettomasta vakavaan tautiin. Oireet voivat myös vaihdella taudin edetessä. Lähde: WHO, ECDC, THL 2020.

 

Jos epäilet saaneesi koronavirustaudin eli sinulla on lieviäkin hengitystietulehduksen oireita, tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa ja varaa samantien aika näytteenottoon Turenkiin. Voit ottaa yhteyttä myös koronapuhelimeen 

 

Epäiletkö koronavirusta? Omaolo.fi

Ajankohtainen koronavirustilanne Janakkalassa

Janakkalan tilanne (tartuntataudeista vastaavalle lääkärille ilmoitetut janakkalalaiset, seurannassa olevat tapaukset)

 • 2020 maalis-toukokuun aikana 12 koronaa sairastavaa
 • 2020 elo-joulukuun aikana 32 koronaa sairastavaa
 • 2021 tammikuussa 6
 • 2021 helmikuussa 6
 • 2021 maaliskuussa 48 (+ 7 ulkopaikkakuntalaista Janakkalassa asuvaa)
 • 2021 huhtikuussa 25
 • 2021 toukokuussa 71  Joukkoaltistumisia Turengin alakoulussa ja Turengin yläkoulussa ja lukiossa, päiväkodeissa. Altistuneita  451 henkilöä toukokuussa.
 • 2021 kesäkuu 3

 

THL: varmistetut koronatapaukset Suomessa (koronatapaukset päivittyvät tänne viiveellä)

Kanta-Hämeen ajankohtainen koronatiedote

27.5.21 Janakkalan lukio ja yläkoulut etäopetukseen

21.5.21 Jänispolun eskarilaisia karanteeniin

14.5.21 Lisää luokkia karanteeniin

12.5.21 Turengin alakoulussa 2 luokkaa karanteeniin ja 4-6 luokat etäopetukseen

11.5.21 Turengin alakoulussa uusia karanteeneja

 

Kanta-Hämeessa olemme korona-epidemian suhteen jälleen leviämisvaiheessa 18.5. alkaen. Kiihtymisvaiheeseen siirtymistä harkitaan viikolla 24. Tavoite on päästä perustasolle. 

Janakkalassa epidemiatilanne on ollut huono huhti-toukokuussa ja epidemian aiheutti covid-19 alfa (uk-variantti) virus. Epidemiatilanne on kesäkuussa ollut hyvä. 

Yli 10 hengen kokoontumisrajoitus on voimassa. Etätyötä suositellaan. Maskien käyttöä suositellaan vahvasti kaikissa tilanteissa yli 12-vuotiaille sisätiloissa, ulkotiloissa ja julkisessa liikenteessä, missä ei voi välttää lähi-ihmiskontakteja. Pidä myös 2 m turvavälit ja huolehdi käsihygieniasta. Viisasta on välttää kaikkia ihmiskontakteja mahdollisuuksien mukaan vielä toisaiseksi. Oireisten tulee hakeutua koronanäytteeseen. 

Koronalle altistuneen henkilön tartuntataudeista vastaava lääkäri määrää karanteeniin tartuntatautilain mukaisesti tartunnan leviämisen ehkäisemiseksi ja koronaviruksen sairastava määrätään eristykseen. (Tartuntatautilaki 1227/2016 60§). Kotoa ei voi poistua ilman terveysviranomaisen lupaa karanteenin tai eristyksen aikana. Ulkoilu on mahdollinen, kun paikalla ei ole muita ihmisiä. Julkisissa tiloissa (kauppa, apteekki ym.) ei saa asioida edes maskin kanssa. Kiireettömät vastaanotot tulee perua ja välttämättömät vastaanotot sovitaan etukäteen puhelimitse. Karanteeniaika on 14 vrk viimeisimmästä altistuksesta ja eristysaika vähintään 10 vrk. Karanteeni- ja eristysrikkomuksesta voidaan tuomita sakkoihin.

Ulkomailta tulleiden tulee hakeutua koronanäytteeseen 72 tuntia maahan saapumisesta. Suositellaan 14 päivän vapaaehtoista karanteenia maahan saapumisen jälkeen. Lue lisää maahantulorajoituksesta.

Terveyskeskuksessa emme tee koronatestauksia Suomesta ulkomaille matkaajille.

Epidemian aiheuttamat lisätehtävät ovat ruuhkauttaneet terveysasemien toimintaa. Kiireettömien asioiden hoito näin ollen voi viivästyä, kun hoidamme kiireiset asiat etusijalla.

Koronarokotukset

Ajanvaraustiedot ja -ohjeet Kanta-Hämeen yhteisellä rokotussivustolla www.koronarokotuksetkantahame.fi. Sivustolle päivitetään aina viimeisin tieto tai arvio rokotusaikataulusta ja ajanvarauksen avautumisesta ja voit seurata rokotusten etenemistä Kanta-Hämeessä.

Janakkalan ajankohtaiset rokotusuutiset.

Rokotukset etenevät Suomen rokotusstrategian mukaisesti. Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

Koronarokotustodistuson tulostettavissa Omakanta.fi- palvelusta.

 • HUOM. Tällä hetkellä kaikki rokotukset eivät ole päivittyneet Omakantaan Janakkalasta. Korjaus on pyydetty järjestelmätoimittajalta mahdollisimman pikaisesti. Tarpeettomia koronarokotustodistukseen liittyviä yhteydenottoja terveydenhuoltoon tulee välttää.
 • Matkalle lähtijöille voimme antaa kopion rokotesivusta tai maksullisen englanninkielisen lääkärintodistuksen.

Ajanvaraus

Turhien puheluiden välttämiseksi, tarkasta ennen ajanvarausta oman ryhmäsi ajanvarauksen tilanne sekä ajanvarausohjeet www.koronarokotuksetkantahame.fi.

 • Sähköinen ajanvaraus janakkala.terveytesi.fi
 • Ajanvarauspuhelin 03 680 1451. Numero palvelee maanantaisin ja tiistaisin klo 8-13 ja siinä on takaisinsoitto, numeroon ei tarvitse siis soittaa uudestaan, jos se ei vastaa.

Rokotusten tilanne Janakkalassa

Yli 70-vuotiaista sekä riskiryhmiin kuuluvista suurin osa on saanut ensimmäisen rokotteen ja heidän tehosterokotukset ovat käynnissä. Perusterveiden osalta rokotusajanvaraus on avattu 25-69-vuotiaille.

Rokotteen saaneiden määrän Janakkalassa voit tarkistaa Ylen tilastosta.

Lisätietoja rokotteista:

Mikä koronavirus?

Virus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Itämisaika, eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on arvion mukaan noin 2-12 päivää, keskimäärin noin 4-5 päivää. Varianttivirukset tarttuvat helpommin ja aiheuttavat vaikeampia taudinkuvia.

Suurin osa sairastaa taudin lievin hengitystietulehduksen oirein kuten flunssassa. Oireita ovat nuha, tukkoisuus, kurkkukipu, yskä, kuume, ripuli sekä haju- ja makuaistin menetys. Koronavirustulehdusta ei voi aina erottaa oireiden perusteella muiden virusten aiheuttamista hengitystietulehduksista, vaan korona voi oireilla hyvin lievin oirein kuten esimerkiksi tukkoisuuden tunne. Lue lisää koronaviruksesta täältä.

Monisairaat, tupakoivat ja yli 70-vuotiaat ovat suuressa riskissä saada vakava hengitystieoireisto sairastuessaan koronavirustulehdukseen. Lue lisää vakavan koronavirustaudin riskiryhmistä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedottaa ajantasaisesti koronavirus-tilanteesta

Lataa puhelimeesi Koronavilkku: THLn tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle.

Kuinka suojautua tartunnalta?

Koronatartunta on mahdollinen ihmiskontakteissa. Koronan oireet eivät aina eroa muista hengitystietulehduksista.

Miten toimit jos epäilet tartuntaa?

Vältä ihmiskontakteja ja hakeudu koronatestiin. Älä tule terveysasemalle tai sairaalaan ilman ajanvarausta.

THL ohjeistus lapset ja koronavirus: lue milloin voi mennä hoitoon, milloin koronatesti on tarpeen.

  • Kirjaudu Omaolo-palveluun: tee korona-oirearvio, saat hoito-ohjeet ja pääset varaamaan ajan sähköisesti koronanäytteeseen 
   • HUOM. Potilastietojärjestelmään tehdään versiopäivitys lauantaina ja sunnuntaina 24.4. – 25.4.21 ja Omaolon sähköinen ajanvaraus on myös pois käytöstä.
  • Koronapuhelinpalvelu on käytössä arkisin klo 8-15.30, puh 03 6801 063.
   • Puhelinpalvelussa terveydenhuollon ammattilaiset arvioivat hoidon tarvetta, antavat itsehoito- ja kotihoito-ohjeita ja ohjaavat tarvittaessa vastaanotoille.
   • Huomoithan: Koronapuhelimessa on takaisinsoittojärjestelmä. Soitathan vain kerran ja  otat meihin yhteyttä vain yhteen numeroon ja odotat vastausta. Soitamme kyllä takaisin, mutta ruuhka-aikoina takaisinsoioi kestää. Klo 8-15.30 välisenä aikana tulleet puhelut soitetaan saman päivän aikana takaisin. Soitot samassa asiassa useaan numeroon aiheuttavat turhia takaisinsoittoja ja pahentavat ruuhkaa.  Älä sulje puhelinta liian aikaisin, vaan odota kunnes neuvotaan sulkemaan puhelu.

Koronavirustestaukset

Koronavirustestit otetaan kaikista, joilla on lieviäkin hengitystietulehduksen oireita.

Näytteitä otamme näytteenottopisteessä Turengin terveysasemalla arkisin.  Toimimme yhteystyössä Kanta-Hämeen keskussairaalan kanssa ja toteutamme THL näytteenottostrategiaa. Hengitystieoireisia pyydetään tekemään Omaolon korona-arvio, jolloin voi sähköisesti varata ajan näytteenottoon terveysasemalle. Vastauksen voi tarkistaa Omakannasta.

Koronatestissä käyneen tulee pysyä omaehtoisessa karanteenissa kunnes negatiivinen vastaus on valmistunut. 1 oireeton päivä tulee viettää kotioloissa, vaikka koronatesti olisikin negatiivinen.

Koronanäytteet otetaan Turengin terveysasemalla. Lue tarkemmin tästä.

Oireettomilta Suomeen tulleilta matkaajilta otetaan arkisin 72h edellisen näytteenoton jälkeen COVID 19-näyte. Ota yhteys koronapuhelimeen koronanäyteajan saamiseksi. 

Muutoin Kanta-Hämeen terveyskeskukset eivät testaa oireettomia henkilöitä paitsi infektiolääkärin määräyksellä joukkoaltistuksissa. Matkaa varten emme ota koronanäytteitä.

Karanteenipäätös

Karanteenipäätöksen tekee kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri Tartuntatautilain (Tartuntatautilaki 1227/2016, 62§) mukaisesti vain silloin, kun on henkilö on altistunut tai sairastunut yleisvaaralliseen tartuntatautiin. Altistunut henkilö on tällöin ollut lähikontaktissa koronavirustartunnan saaneeseen ja sairaalasta tai terveyskeskuksesta otetaan yhteyttä tällaisiin henkilöihin. Karanteenilla estetään vaarallisen tartuntataudin leviäminen muihin henkilöihin. Karanteenipäätös oikeuttaa Kelan tartuntatautipäivärahaan.

Sote-palveluiden toiminta Janakkalassa poikkeustilanteessa »

Viranomaisten tartuntailmoitukset: tartuntataudit@janakkala.fi