Koronavirus.

Ajankohtaista koronasta

 

Uuden koronaviruksen tyypilliset oireet: Väsymys, voimattomuus, päänsärky, kuume, nuha, nenän tukkoisuus, haju- tai makuaistin häiriöt, yskä, kurkkukipu, kurkun karheus, hengenahdistus, lihaskivut, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. taudin kuva voi vaihdella lähes oireettomasta vakavaan tautiin. Oireet voivat myös vaihdella taudin edetessä. Lähde: WHO, ECDC, THL 2020.

Ajankohtainen koronavirustilanne

THL: varmistetut koronatapaukset Suomessa 

Kanta-Hämeen keskussairaalan koronatiedote

SOTE-palveluissa Kanta-Hämeessä käytämme vastaanotoilla, sairaalassa, kotihoidossa ja hoivayksiköissä edelleen maskeja riskiryhmään kuuluvien hoidossa. Hoivayksiköissä ja sairaalassa vierailevia pyydetään käyttämään maskia. Ethän tule sairaana vierailulle.

Miten toimit jos epäilet tartuntaa?

Toimintaohjeita THL:n verkkosivuilta

Milloin hakeudun testiin?

 • 12-vuotiaat ja vanhemmat
  Hakeudu koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi

  •  jos työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
  •  jos työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa.
  •  kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
  •  olet raskaana tai
  •  olet 40 vuotta täyttänyt ja et ole saanut koronavirusrokotetta eikä sinulla ole aiemmin (6 kk sisällä) todettu koronavirustartuntaa.
   Hakeudu myös testiin, jos terveydenhuollon ammattilainen on sitä sinulle suositellut.
 • Alle 12-vuotiaalta lapselta tulee ottaa koronavirustesti, jos hänellä on koronavirustartuntaan viittaavia oireita, ja
  • jos lapsen oireet edellyttävät terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan testiä.
  • jos samassa taloudessa asuu tai tapaa säännöllisesti 16 vuotta täyttäneitä, joilla on vakavasti alentunut vastustuskyky

Muiden osalta yhteydenoton sijaan voit sairastaa koronaviruksen rauhassa kotona. Laboratoriovarmistusta ei tarvita.

Matkustuksen ja koronapassin vuoksi testausta tarvitsevia pyydetään käyttämään yksityisiä testauspisteitä.

Kuinka varaan ajan testiin?

 • kirjaudu Omaolo-palveluun: tee korona-oirearvio, lähetä se terveysasemalle ja hoitaja ottaa sinuun yhteyttä
  • vaihtoehtoisesti soita arkisin klo 8-12  Janakkalan koronapuhelimeen 03 6801 063.

Kuinka saan tietää testivastauksen?

 • saat koronanäytevastauksen tekstiviestinä puhelimeesi tai voit tarkistaa sen Omakannasta.
 • Soitamme positiivisen vastauksen saaneille. Tässä on viivettä, kun positiivisia vastauksia on paljon.

Mistä saan ohjeita, jos oireet huolestuttavat?

Lisäksi:

 • sairastuneen on syytä pysyä eristykseessä  vähintään 5 vrk oireiden alusta siten että on kulunut 2 päivää ilman kuumetta ja muut oireet ovat vähenemässä tai poistuneet
 • tartunnanjäljitystä ei enää tehdä, joten tartunnan saaneiden on hyvä ilmoittaa niille, joiden kanssa on ollut tekemisissä oireisena aikana tai 1-2 pv ennen oireiden alkua
 • KHKS yhteispäivystyksessä ei ole lieväoireisille tarkoitettua pandemiavastaanottoa tai terveyskeskuksen ja työterveyshuollon koronatestausta korvaavaa toimintaa. KHKS yhteispäivystyksessä testataan vain niitä, joiden pitää tulla kiireellisen hoidon tai arvion vuoksi päivystykseen
 • jos harkitsee lähtemistä päivystykseen, kannattaa soittaa etukäteen 116 117 päivystysapunumeroon
 • jos on hätätilanne, soitetaan hätänumeroon 112
 • KHKS yhteispäivystykseen ei tule soittaa kysyäkseen testituloksesta, testausajoista tai karanteeniohjeista. Soita arkisin klo 8-12 Janakkalan koronapuhelimeen 03 6801 063.  lisää toimintaohjeita THL:n verkkosivuilta
 • Tartuntatautipäivärahasta tietoa täältä
  • laboratoriotestissä käyneille sairaanhoitajan todistus on Kelan mukaan riittävä tartuntatautipäivärahaa varten

Koronarokotukset

THL suosittelee tehosterokotetta influenssarokotteen yhteydessä

JANAKKALAN INFLUENSSAROKOTUSTIEDOTE 2022

THL suosittelee koronarokotuksen tehosterokotusta kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Tehosterokotteella ei ole kiire ja THL suositteleekin ottamaan rokotteen syksyn influenssarokotteen kanssa samaan aikaan marras- joulukuussa. Tehosterokotteen antamiseen eivät vaikuta aiemmin annettujen rokotteiden määrä eikä sairastetut koronataudit. Tehosteannoksen voi ottaa, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. (THL:n tiedote 1.9.2022). Influenssarokotuksen yhteydessä annettavia tehosterokotteita annetaan sekä Turengin, että Tervakosken terveysasemilla. Myös muita koronarokotusannoksia kuin yllämainittua tehosterokotetta voi ottaa influenssarokotuksen yhteydessä.

Ajanvaraus koronarokotukseen

Terveysasemien ruuhkautumisen välttämiseksi toivomme käytettävän sähköistä ajanvarausta

 • Sähköinen ajanvaraus korona- ja influenssarokotuksiin 24/7 janakkala.terveytesi.fi
 • Puhelinajanvaraus influenssa- ja koronarokotuksiin p. 03 680 1451  on avoinna ma-pe klo 12-14:30. Numerossa on takaisinsoitto.

Ajanvaraustiedot ja -ohjeet Kanta-Hämeen yhteisellä rokotussivustolla www.koronarokotuksetkantahame.fi.

Koronarokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton. THL:n taulukko koronarokotusten tarpeesta eri tilanteissa.

 

Rokotusajanvaraus on auki:

Kolmas koronarokoteannos annetaan yli 18-vuotiaille, sekä 12-17-vuotiaille riskiryhmäläisille. (THLtiedote 17.12.21THL-tiedote 3.3.22 )
 • Voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan kolmatta annosta, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.
 • 60 vuotta täyttäneille ja yli 18-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta.
 • Alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmas rokoteannos voidaan antaa 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.
 • 12–17-vuotiaille voidaan antaa kolmas rokoteannos, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Neljäs koronarokoteannos annetaan.

 • 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt
 • kaikille 60 vuotta täyttäneille
 • kaikki 18 vuotta täyttäneet lääketieteellisiin riskiryhmiin 1. ja 2. kuuluvat henkilöt
 • Jos on saanut kolme rokotetta ja sairastanut koronavirustaudin, neljättä rokotetta ei tarvita jos olet perusterve, etkä kuulu riskiryhmiin
 • Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Nuvaxovid-rokote: lisätietoa täältä

 • rokotteella on myyntilupa 1. ja 2. annoksiin (ei suositella 3. tai 4. annoksena muuta kuin poikkeustapauksissa). Kyseistä rokotetta suositellaan sellaisille yli 18-v. henkilöille, joille ei voida antaa mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta. Rokotteen saavat ottaa myös ne yli 18-v., jotka eivät halua muita koronarokotevalmisteita.
 • rokotetta saadaan vähän ja rokotteiden antaminen on keskitetty Hämeenlinnaan Verkatehtaalle. Ajanvaraus Nuvaxovid-rokotukseen: https://www.khshp.fi/rokotusohjelma/hameenlinnan-rokoteajanvaraus-novavax/ 

 

Rokotuspaikka

Turengin terveysasema
Perhekeskuksen monitoimitila (heti pääsisäänkäynnin edessä)
Tapailanpiha 13 B, 14200 Turenki.
Kulku terveysaseman pääovien kautta.

Tervakosken terveysasema (Kivimiehentie 2, 12400 Tervakoski) Influenssarokotuksen yhteydessä koronarokotus

 

5-11 vuotiaiden koronarokotukset

Kaikkien 5-11 vuotiaiden lasten on mahdollista ottaa koronarokotus. Ajan voi varata omahoitajan kautta  (Tervakosken omahoitajien yhteystiedotTurengin omahoitajien yhteystiedot).

Alle 12-vuotiaan lapsen rokottamiseen tarvitaan molempien vanhempien suostumus. THLn lomakkeeseen. Suostumuslomakkeen voit tarvittaessa noutaa myös neuvoloiden odotusaulasta tai Turengin Perhekeskuksen aulasta

5-11 -vuotiaiden lasten Comirnaty-rokotteen myyntiluvan mukainen rokotesarja sisältää kaksi rokotusta 6-12 viikon tehostevälillä.

Poikkeuksena kuitenkin:

 • Jos lapsi on sairastanut koronavirustaudin, ensimmäisen rokotteen voi antaa 4-6 kk kuluttua sairastetusta taudista. Toista rokotetta ei tällöin tarvita.
 • Jos lapsi on saanut ensimmäisen rokotteen ja sairastunut tämän jälkeen koronavirustautiin, toista rokotetta ei tarvita.

Jos lapsi tarvitsee esim. koronapassia varten kaksi rokotusta (ja sairastetusta taudista on yli 6 kk), toinen rokote voidaan antaa aikaisintaan 4 kk kuluttua ensimmäisestä rokotteesta tai sairastetusta taudista. Tällä hetkellä koronapassia edellytetään vain yli 16-vuotiailta.

Rokotusten tilanne Janakkalassa

Lisätietoja rokotteista:


Koronarokotustodistus

Koronarokotustodistus/koronapassi on tulostettavissa Omakanta.fi- palvelusta.Käytäthän sähköistä palvelua ensisijaisesti.

Rokotustodistus EU:n ulkopuolelta annetusta rokotteesta:
 • EU-asetuksessa 1 ja sen liitteessä on määritelty EU-koronarokotustodistuksen kieliversiot ja tietokentät. Jotta EU-koronarokotustodistuksen myöntäminen ulkomailla annetusta rokotuksista olisi mahdollista, tulee ulkomailla rokotuksia saaneen henkilön esittää joko suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen rokotustodistus, jossa on vastaavat tietosisällöt.
 • Lähetä paperikopio EU:n ulkopuolella saadusta rokotustodistuksesta (suomen-, ruotsin tai englannin kielellä) sekä yhteystietosi (puhelinnumero) mahdollista yhteydenottoa varten osoitteeseen: soten asiakaspalvelupiste, Turengin terveysasema, Tapailanpiha 11, 14200 Turenki postin tai terveysaseman kautta.
 • Jos rokotus pystytään tekemään, se näkyy Omakannassa. Todistus lähetetään postissa paperisena ja palautetaan lähetetty rokotustodistus samassa kirjeessä.

Mikä koronavirus?

Virus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Itämisaika, eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on arvion mukaan noin 2-12 päivää, keskimäärin noin 4-5 päivää. Varianttivirukset tarttuvat helpommin ja aiheuttavat vaikeampia taudinkuvia. Koronatartunta on mahdollinen ihmiskontakteissa. Koronan oireet eivät aina eroa muista hengitystietulehduksista.

Suurin osa sairastaa taudin lievin hengitystietulehduksen oirein kuten flunssassa. Oireita ovat nuha, tukkoisuus, kurkkukipu, yskä, kuume, ripuli sekä haju- ja makuaistin menetys. Koronavirustulehdusta ei voi aina erottaa oireiden perusteella muiden virusten aiheuttamista hengitystietulehduksista, vaan korona voi oireilla hyvin lievin oirein kuten esimerkiksi tukkoisuuden tunne. Lue lisää koronaviruksesta täältä.

Monisairaat, tupakoivat ja yli 60-vuotiaat ovat suuressa riskissä saada vakava hengitystieoireisto sairastuessaan koronavirustulehdukseen. Lue lisää vakavan koronavirustaudin riskiryhmistä. Koronarokotukset suojaavat hyvin vaikealta sairaalahoitoa vaativalta taudilta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedottaa ajantasaisesti koronavirus-tilanteesta

Ota koronarokotukset. Ne suojaavat vakavalta taudilta.

Viranomaisten tartuntailmoitukset

tartuntataudit@janakkala.fi