käsien pesu hanan alla

Ajankohtaista koronasta

 

Uuden koronaviruksen tyypilliset oireet: Väsymys, voimattomuus, päänsärky, kuume, nuha, nenän tukkoisuus, haju- tai makuaistin häiriöt, yskä, kurkkukipu, kurkun karheus, hengenahdistus, lihaskivut, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. taudin kuva voi vaihdella lähes oireettomasta vakavaan tautiin. Oireet voivat myös vaihdella taudin edetessä. Lähde: WHO, ECDC, THL 2020.

Epäiletkö koronavirusta? Omaolo.fi

Jos epäilet saaneesi koronavirustaudin eli sinulla voi olla lieviäkin hengitystietulehduksen oireita, tee korona-arvio Omaolo-palvelussa ja selvitä tarvitaanko koronanäyte. Saat palvelun kautta varattua sähköisesti ajan näytteenottoon Turenkiin. Voit ottaa yhteyttä myös koronapuhelimeen arkisin klo 8-15.30, p. 03 6801 063. Oireisten tulee välttää ihmiskontakteja.

Ajankohtainen koronavirustilanne Janakkalassa

Janakkalan tilanne (tartuntataudeista vastaavalle lääkärille ilmoitetut janakkalalaiset, seurannassa olevat tapaukset)

 • 2020 maalis-toukokuun aikana 12 koronaa sairastavaa
 • 2020 elo-joulukuun aikana 32 koronaa sairastavaa
 • 2021 tammikuussa 6
 • 2021 helmikuussa 6
 • 2021 maaliskuussa 48 (+ 7 ulkopaikkakuntalaista Janakkalassa asuvaa)
 • 2021 huhtikuussa 25
 • 2021 toukokuussa 72  Joukkoaltistumisia Turengin alakoulussa ja Turengin yläkoulussa ja lukiossa, päiväkodeissa. Altistuneita  456 henkilöä toukokuussa.
 • 2021 kesäkuu 3
 • 2021 heinäkuu 16 (+ 3 ulkopaikkakuntalaista Janakkalassa oleskelevaa)
 • 2021 elokuu 25 (+2 ulkopaikkakuntalaista Janakkalassa oleskelevaa)
 • 2021 syyskuussa 9

THL: varmistetut koronatapaukset Suomessa (koronatapaukset päivittyvät tänne viiveellä)

Kanta-Hämeen ajankohtainen koronatiedote

Kanta-Hämeessa siirryttiin epidemian kiihtymisvaiheeseen 23.7.21 alkaen

Paikat joissa on voinut altistua koronavirukselle

Koronarokotukset

Ajanvaraustiedot ja -ohjeet Kanta-Hämeen yhteisellä rokotussivustolla www.koronarokotuksetkantahame.fi.  

 • Janakkalan ajankohtaiset rokotusuutiset.
 • Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.
 • Rokotuspaikka:
  Turengin terveysasema
  Perhekeskuksen monitoimitila (heti pääsisäänkäynnin edessä)
  Tapailanpiha 13 B, 14200 Turenki.
  Kulku terveysaseman pääovien kautta.

Ajanvaraus rokotukseen

Turhien puheluiden välttämiseksi, tarkasta ennen ajanvarausta oman ryhmäsi ajanvarauksen tilanne sekä ajanvarausohjeet www.koronarokotuksetkantahame.fi.

 • Sähköinen ajanvaraus janakkala.terveytesi.fi
 • Ajanvarauspuhelin 03 680 1451. Numero palvelee tiistaisin klo 8-13 ja siinä on takaisinsoitto, numeroon ei tarvitse siis soittaa uudestaan, jos se ei heti vastaa.

Koronarokotustodistus

Koronarokotustodistus on tulostettavissa Omakanta.fi- palvelusta.

 • HUOM. Tällä hetkellä rokotukset ovat päivittyneet Omakantaan Janakkalasta, mutta yksittäisiä voi vielä puuttua.
 • Matkalle lähtijöille voimme antaa kopion rokotesivusta tai englanninkielisen lääkärintodistuksen.

Rokotusten tilanne Janakkalassa

Rokotusajanvaraus on avoin kaikille yli 12-vuotiaille. Rokotteen saaneiden määrän Janakkalassa voit tarkistaa Ylen tilastosta.

Lisätietoja rokotteista:

Mikä koronavirus?

Virus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Itämisaika, eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on arvion mukaan noin 2-12 päivää, keskimäärin noin 4-5 päivää. Varianttivirukset tarttuvat helpommin ja aiheuttavat vaikeampia taudinkuvia.

Suurin osa sairastaa taudin lievin hengitystietulehduksen oirein kuten flunssassa. Oireita ovat nuha, tukkoisuus, kurkkukipu, yskä, kuume, ripuli sekä haju- ja makuaistin menetys. Koronavirustulehdusta ei voi aina erottaa oireiden perusteella muiden virusten aiheuttamista hengitystietulehduksista, vaan korona voi oireilla hyvin lievin oirein kuten esimerkiksi tukkoisuuden tunne. Lue lisää koronaviruksesta täältä.

Monisairaat, tupakoivat ja yli 70-vuotiaat ovat suuressa riskissä saada vakava hengitystieoireisto sairastuessaan koronavirustulehdukseen. Lue lisää vakavan koronavirustaudin riskiryhmistä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedottaa ajantasaisesti koronavirus-tilanteesta

Lataa puhelimeesi Koronavilkku: THLn tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle.

Kuinka suojautua tartunnalta?

Koronatartunta on mahdollinen ihmiskontakteissa. Koronan oireet eivät aina eroa muista hengitystietulehduksista.

Miten toimit jos epäilet tartuntaa?

Vältä ihmiskontakteja. Älä tule terveysasemalle tai sairaalaan ilman ajanvarausta.

Tee korona-arvio Omaolo-palvelussa ja selvitä tarvitseeko ottaa näyte. 

 • Kirjaudu Omaolo-palveluun: tee korona-oirearvio, saat hoito-ohjeet ja pääset varaamaan ajan sähköisesti koronanäytteeseen

THL ohjeistus lapset ja koronavirus: lue milloin voi mennä hoitoon, milloin koronatesti on tarpeen.

 • Terveysaseman koronapuhelin auttaa arkisin klo 8-15.30, p. 03 6801 063.
 • Viikonloppuisin ja arkisin klo 15.30 jälkeen kiireellistä hoitoa vaativissa tilanteissa voit olla yhteydessä Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystykseen p.116117.
 • Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita 112

Karanteenipäätökset

Koronalle altistuneen henkilön tartuntataudeista vastaava lääkäri määrää karanteeniin tartuntatautilain mukaisesti tartunnan leviämisen ehkäisemiseksi ja koronaviruksen sairastava määrätään eristykseen. (Tartuntatautilaki 1227/2016 60§). Kotoa ei voi poistua ilman terveysviranomaisen lupaa karanteenin tai eristyksen aikana. Ulkoilu on mahdollinen, kun paikalla ei ole muita ihmisiä. Julkisissa tiloissa (kauppa, apteekki ym.) ei saa asioida edes maskin kanssa. Kiireettömät vastaanotot tulee perua ja välttämättömät vastaanotot sovitaan etukäteen puhelimitse. Karanteeniaika on 10 vrk viimeisimmästä altistuksesta ja eristysaika vähintään 10 vrk. Karanteeni- ja eristysrikkomuksesta voidaan tuomita sakkoihin.

Karanteenilla estetään vaarallisen tartuntataudin leviäminen muihin henkilöihin. Karanteeni- ja eristyspäätös oikeuttaa Kelan tartuntatautipäivärahaan työssä käyvälle, minkä hakemiseen tarvitset eristys- tai karanteenipäätöksen.

Koronavirustestaukset

Koronavirustestit otetaan, jos on lieviäkin hengitystietulehduksen oireita. Tee korona-arvio Omaolo-palvelussa ja selvitä onko näyttenotto tarpeen. Omaolo-palvelun kautta pääset varaamaan ajan sähköisesti koronanäytteeseen.

STM tiedote 14.9.21: Lievästi oireilevia ei tarvitse testata, jos on saanut 2 rokotusta. Kuitenkin riskiryhmään kuuluvat, sote-ammattilaiset sekä hoivakotien asukkaat testataan entiseen tapaan. Jos on sairastanut koronainfektion 6 kk sisällä, ei oteta testiä. Hengitystieoireisten tulee kuitenkin pysytellä kotona sairastamassa.

Näytteitä otamme näytteenottopisteessä Turengin terveysasemalla arkisin.  Toimimme yhteystyössä Kanta-Hämeen keskussairaalan kanssa ja toteutamme THL näytteenottostrategiaa.  Vastauksen saat tekstiviestinä ja sen voi tarkistaa Omakannasta.

Koronatestissä käyneen tulee pysyä omaehtoisessa karanteenissa kunnes negatiivinen vastaus on valmistunut.

Koronanäytteet otetaan Turengin terveysasemalla. Lue tarkemmin tästä.

 

Ulkomaan matkaajien testaaminen

Suomeen tulleilta matkaajilta otetaan arkisin 72-120 h maahan tulon jälkeen COVID 19-näyte. Näyte on pakollinen kaikille, paitsi jos on sairastanut koronan 6 kk sisällä tai saanut 2 koronarokotetta (viimeisin yli viikko aiemmin).

Terveyskeskukseen tulee ilmoitukset rajavalvonnasta mm. Finentry-järjestelmän kautta ja terveyskeskuksesta soitetaan ja varataan aika koronanäytteeseen. Karanteenissa tulee pysyä, kunnes koronanäyte on vastattu negatiiviseksi.

Koronapuhelimeen voi myös soittaa koronanäyteajan saamiseksi.

Lue lisää maahantulorajoituksesta.

Terveyskeskuksessa emme tee koronatestauksia Suomesta ulkomaille matkaajille.

 

Viranomaisten tartuntailmoitukset

tartuntataudit@janakkala.fi