Ajankohtaista koronasta

 

Uuden koronaviruksen tyypilliset oireet: Väsymys, voimattomuus, päänsärky, kuume, nuha, nenän tukkoisuus, haju- tai makuaistin häiriöt, yskä, kurkkukipu, kurkun karheus, hengenahdistus, lihaskivut, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. taudin kuva voi vaihdella lähes oireettomasta vakavaan tautiin. Oireet voivat myös vaihdella taudin edetessä. Lähde: WHO, ECDC, THL 2020.

Ajankohtainen koronavirustilanne

Janakkalan koronatapaukset 2020-31.5.22. Emme raportoi tautitapauksia 1.6.22 jälkeen tälle sivulle. Koronatapausten määrän voi katsoa THL tilastosta alla. 17.1.22 alkaen koronanäytteiden ottokriteerit ovat muuttuneet eikä tapausten määrä kerro todellista tapausmäärää.

THL: varmistetut koronatapaukset Suomessa 

Kanta-Hämeen keskussairaalan koronatiedote

14.4.22 THL suosittelee maskin käyttöä edellen tietyissä tilanteissa. Lue lisää täältä

1.6.22 SOTE-palveluissa Kanta-Hämeessä käytämme edelleen maskeja

Miten toimit jos epäilet tartuntaa?

Toimintaohjeita THL:n verkkosivuilta

Milloin testiin?

 • 12-vuotiaat ja vanhemmat
  Hakeudu koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi

  •  jos työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
  •  jos työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa.
  •  kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
  •  olet raskaana tai
  •  olet 40 vuotta täyttänyt ja et ole saanut koronavirusrokotetta eikä sinulla ole aiemmin (6 kk sisällä) todettu koronavirustartuntaa.
   Hakeudu myös testiin, jos terveydenhuollon ammattilainen on sitä sinulle suositellut.
 • Alle 12-vuotiaalta lapselta tulee ottaa koronavirustesti, jos hänellä on koronavirustartuntaan viittaavia oireita, ja
  • jos lapsen oireet edellyttävät terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan testiä.
  • jos samassa taloudessa asuu tai tapaa säännöllisesti 16 vuotta täyttäneitä, joilla on vakavasti alentunut vastustuskyky
 • Kirjaudu Omaolo-palveluun: tee korona-oirearvio, saat hoito-ohjeet ja jos näyte on tarpeen, pääset varaamaan ajan sähköisesti koronanäytteeseen Turenkiin tai soita arkisin klo 8-12  Janakkalan koronapuhelimeen 03 6801 063
 • Turengin terveysaseman tulehdusvastaanoton ajanvaraus lääkärin tai sairaanhoitajan tutkimusta tarvitseville omahoitajan kautta tai koronapuhelin 03 6801 063
 • saat koronanäytevastauksen tekstiviestinä puhelimeesi tai voit tarkistaa sen Omakannasta.
 • Soitamme positiivisen vastauksen saaneille. Tässä on viivettä, kun positiivisia vastauksia on paljon. Lue ohjeet sairastuneelle

Lisäksi:

 • koronalle altistuneelle, jolla ei ole rokotussuojaa, suositellaan omaehtoista karanteenia mikäli mahdollista,
 • jos oireisella kotitesti on positiivinen, testatulla on lähtökohtaisesti korona jà tällöin on syytä pysyä eristykseessä  vähintään 5 vrk oireiden alusta siten että on 2 oireetonta päivää ennen eristyksen loppua
 • tartunnanjäljitystä ei enää tehdä, joten tartunnan saaneiden on hyvä ilmoittaa niille, joiden kanssa on ollut tekemisissä oireisena aikana tai 1-2 pv ennen oireiden alkua
 • KHKS yhteispäivystyksessä ei ole lieväoireisille tarkoitettua pandemiavastaanottoa tai terveyskeskuksen ja työterveyshuollon koronatestausta korvaavaa toimintaa. KHKS yhteispäivystyksessä testataan vain niitä, joiden pitää tulla kiireellisen hoidon tai arvion vuoksi päivystykseen
 • jos harkitsee lähtemistä päivystykseen, kannattaa soittaa etukäteen 116 117 päivystysapunumeroon
 • jos on hätätilanne, soitetaan hätänumeroon 112
 • KHKS yhteispäivystykseen ei tule soittaa kysyäkseen testituloksesta, testausajoista tai karanteeniohjeista.  Soita arkisin klo 8-12  Janakkalan koronapuhelimeen 03 6801 063.  lisää toimintaohjeita THL:n verkkosivuilta
 • Tartuntatautipäivärahasta tietoa täältä
  • laboratoriotestissä käyneille sairaanhoitajan todistus on Kelan mukaan riittävä tartuntatautipäivärahaa varten

Koronarokotukset

Ajanvaraustiedot ja -ohjeet Kanta-Hämeen yhteisellä rokotussivustolla www.koronarokotuksetkantahame.fi.  

Koronarokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton. Janakkalan ajankohtaiset rokotusuutiset.

Rokotusajanvaraus on auki:

 • yli 12-vuotiaille

THL:n taulukko koronarokotusten tarpeesta eri tilanteissa.

Kolmas koronarokoteannos annetaan yli 18-vuotiaille, sekä 12-17-vuotiaille riskiryhmäläisille. (THLtiedote 17.12.21THL-tiedote 3.3.22 )
 • Voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan kolmatta annosta, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.
 • 60 vuotta täyttäneille ja yli 18-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta.
 • Alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmas rokoteannos voidaan antaa 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.
 • 12–17-vuotiaille voidaan antaa kolmas rokoteannos, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Neljäs koronarokoteannos

neljänsiä koronarokoteannoksia suositellaan

Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Jos on saanut kolme rokotetta ja sairastanut koronavirustaudin, neljättä rokotetta ei tarvita.

Viides rokotusannos

 •  Voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille joilla vähintään 4kk 4. rokoteannoksesta.
 • Koronavirustartunta vastaa yhtä rokoteannosta myös immuunipuutteisilla henkilöillä, joten taudin sairastanut ja neljä rokoteannosta saanut henkilö ei tarvitse viidettä rokoteannosta tässä vaiheessa.

Ajanvaraus koronarokotukseen

Tarkasta ennen ajanvarausta oman ryhmäsi ajanvarauksen tilanne sekä ajanvarausohjeet www.koronarokotuksetkantahame.fi.

Nuvaxovid-rokote: lisätietoa täältä

 • rokotteella on myyntilupa 1. ja 2. annoksiin (ei suositella 3. tai 4. annoksena muuta kuin poikkeustapauksissa). Kyseistä rokotetta suositellaan sellaisille yli 18-v. henkilöille, joille ei voida antaa mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta. Rokotteen saavat ottaa myös ne yli 18-v., jotka eivät halua muita koronarokotevalmisteita.
 • rokotetta saadaan vähän ja rokotteiden antaminen on keskitetty Hämeenlinnaan Verkatehtaalle. Ajanvaraus Nuvaxovid-rokotukseen: https://www.khshp.fi/rokotusohjelma/hameenlinnan-rokoteajanvaraus-novavax/ 

Rokotuspaikka

Turengin terveysasema
Perhekeskuksen monitoimitila (heti pääsisäänkäynnin edessä)
Tapailanpiha 13 B, 14200 Turenki.
Kulku terveysaseman pääovien kautta.

5-11 vuotiaiden koronarokotukset

Kaikkien 5-11 vuotiaiden lasten on mahdollista ottaa koronarokotus. Ajan voi varata omahoitajan kautta  (Tervakosken omahoitajien yhteystiedotTurengin omahoitajien yhteystiedot).

Alle 12-vuotiaan lapsen rokottamiseen tarvitaan molempien vanhempien suostumus. THLn lomakkeeseen. Suostumuslomakkeen voit tarvittaessa noutaa myös neuvoloiden odotusaulasta tai Turengin Perhekeskuksen aulasta

5-11 -vuotiaiden lasten Comirnaty-rokotteen myyntiluvan mukainen rokotesarja sisältää kaksi rokotusta 6-12 viikon tehostevälillä.

Poikkeuksena kuitenkin:

 • Jos lapsi on sairastanut koronavirustaudin, ensimmäisen rokotteen voi antaa 4-6 kk kuluttua sairastetusta taudista. Toista rokotetta ei tällöin tarvita.
 • Jos lapsi on saanut ensimmäisen rokotteen ja sairastunut tämän jälkeen koronavirustautiin, toista rokotetta ei tarvita.

Jos lapsi tarvitsee esim. koronapassia varten kaksi rokotusta (ja sairastetusta taudista on yli 6 kk), toinen rokote voidaan antaa aikaisintaan 4 kk kuluttua ensimmäisestä rokotteesta tai sairastetusta taudista. Tällä hetkellä koronapassia edellytetään vain yli 16-vuotiailta.

Rokotusten tilanne Janakkalassa

Lisätietoja rokotteista:


Koronarokotustodistus

Koronarokotustodistus/koronapassi on tulostettavissa Omakanta.fi- palvelusta.Käytäthän sähköistä palvelua ensisijaisesti.

Rokotustodistus EU:n ulkopuolelta annetusta rokotteesta:
 • EU-asetuksessa 1 ja sen liitteessä on määritelty EU-koronarokotustodistuksen kieliversiot ja tietokentät. Jotta EU-koronarokotustodistuksen myöntäminen ulkomailla annetusta rokotuksista olisi mahdollista, tulee ulkomailla rokotuksia saaneen henkilön esittää joko suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen rokotustodistus, jossa on vastaavat tietosisällöt.
 • Lähetä paperikopio EU:n ulkopuolella saadusta rokotustodistuksesta (suomen-, ruotsin tai englannin kielellä) sekä yhteystietosi (puhelinnumero) mahdollista yhteydenottoa varten osoitteeseen: soten asiakaspalvelupiste, Turengin terveysasema, Tapailanpiha 11, 14200 Turenki postin tai terveysaseman kautta.
 • Jos rokotus pystytään tekemään, se näkyy Omakannassa. Todistus lähetetään postissa paperisena ja palautetaan lähetetty rokotustodistus samassa kirjeessä.

Mikä koronavirus?

Virus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Itämisaika, eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on arvion mukaan noin 2-12 päivää, keskimäärin noin 4-5 päivää. Varianttivirukset tarttuvat helpommin ja aiheuttavat vaikeampia taudinkuvia.

Suurin osa sairastaa taudin lievin hengitystietulehduksen oirein kuten flunssassa. Oireita ovat nuha, tukkoisuus, kurkkukipu, yskä, kuume, ripuli sekä haju- ja makuaistin menetys. Koronavirustulehdusta ei voi aina erottaa oireiden perusteella muiden virusten aiheuttamista hengitystietulehduksista, vaan korona voi oireilla hyvin lievin oirein kuten esimerkiksi tukkoisuuden tunne. Lue lisää koronaviruksesta täältä.

Monisairaat, tupakoivat ja yli 60-vuotiaat ovat suuressa riskissä saada vakava hengitystieoireisto sairastuessaan koronavirustulehdukseen. Lue lisää vakavan koronavirustaudin riskiryhmistä. Koronarokotukset suojaavat hyvin vaikealta sairaalahoitoa vaativalta taudilta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedottaa ajantasaisesti koronavirus-tilanteesta

Lataa puhelimeesi Koronavilkku: THLn tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle.

Kuinka suojautua tartunnalta?

 Koronatartunta on mahdollinen ihmiskontakteissa. Koronan oireet eivät aina eroa muista hengitystietulehduksista.

Koronavirustestaukset

Matkustuksen ja koronapassin vuoksi testausta tarvitsevia pyydetään käyttämään yksityisiä testauspisteitä. Ylempänä kriteerit näytteenotolle terveyskeskuksessa.

Jos oireesi ovat lievät, etkä kuulu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, etkä kuulu muihin yllä mainittuihin ryhmiin,voit tehdä halutessasi kotitestin.

Kotitestin positiivista tulosta ei tarvitse varmentaa laboratoriotestillä, jos oireesi ovat lieviä eivätkä vaadi yhteydenottoa terveydenhuoltoon.

Kotitestin tulos on luotettavampi, jos testi toistetaan useana peräkkäisenä päivänä tai 2- 3 päivän välein. Jos oireisen kotitesti on negatiivinen, niin testin voi tehdä 2-3 päivän kuluttua uudelleen, jos oireet jatkuvat.

Tee korona-arvio Omaolo-palvelussa ja selvitä onko näyttenotto tarpeen. Omaolo-palvelun kautta pääset varaamaan ajan sähköisesti koronanäytteeseen.  Vastauksen saat tekstiviestinä ja sen voi tarkistaa myös Omakannasta.

Koronatestissä käyneen tulee pysyä omaehtoisessa karanteenissa kunnes negatiivinen vastaus on valmistunut.

 • Jos saat positiivisen vastauksen, ilmoita heille, joiden kanssa olet ollut tekemisissä oireisena aikana tai 1-2 pv ennen oireiden alkua

Koronanäytteet otetaan Turengin terveysasemalla. Lue tarkemmin tästä.

 

Ulkomaan matkaajien testaaminen

Lue  maahantulorajoituksesta.

Suomeen tulevien matkustajien testausta teemme terveyskeskuksessa. Koronanäytteitä ei tarvita, jos on hyväksytty koronavirusrokotesarja tai on sairastanut koronvirustaudin 6 kk sisällä.

Aikaa varataksesi soita koronapuhelin 03 6801 063

Terveyskeskuksessa emme tee koronatestauksia Suomesta ulkomaille matkaajille.

Viranomaisten tartuntailmoitukset

tartuntataudit@janakkala.fi