Talohaaveista tonttikauppoihin

Haaveiletko uudesta kodista? Harkitsetko talon rakentamista? Talo, tontti ja unelmat pitää sovittaa yhteen

– Tontti määrää minkälaisen talon sille saa rakentaa, muistuttaa Janakkalan kunnan maankäyttöinsinööri Eija Paturi.
– Jokaisella talonrakentajalla on mielessä jonkinlainen talo, romanttinen puuhuvila tai moderni kivitalo. Rouvat näkevät itsensä perkolassa pelargonioiden kimpussa ja miehet moottoripyörää tuunaamassa uudessa autotallissa stereoiden rockatessa taustalla.

Ennen kuin selataan talovaihtoehtoja, täytyy kuitenkin tietää, minne taloa ollaan rakentamassa. Kaikki Janakkalan kunnan myymät tontit ovat asemakaava-alueilla, joilla rakentamista säätelevät rakentamistapaohjeet. Niissä määritellään mm. mikä on alueelle rakennettavien talojen kerroskorkeus, julkisivumateriaali ja -väri sekä kattokaltevuus.

– Ohjeet ovat hyvin sitovia. Niiden tarkoitus on, että jokainen rakentaja tietää, minkälainen talo on tulossa naapuriin. Viereen ei voi tulla massiivista tiilitaloa, jos alue on suunniteltu 1-kerroksisille, vaaleilla puutaloille, Paturi kertoo.

Rakentamistapaohjeet löytyvät netin tonttiluetteloista, missä on myös ajantasainen tieto vapaina olevista tonteista ja niiden hinnoista.

Rakennusvalvonta neuvoo rakennusprojektissa

Kun mieleinen tontti on löytynyt, siitä tehdään varaus. Pian varauksen teon jälkeen kunta lähettää laskun 1000 euron varausmaksusta. Varaus on voimassa puoli vuotta, jonka aikana tontista on tehtävä kauppa tai vuokrasopimus. Tontti voidaan myydä tai vuokrata myös ilman varausprosessia. Varauksen peruuntuessa varausmaksua ei makseta takaisin, mutta kauppaa tai vuokrasopimusta tehtäessä se hyvitetään kauppasummasta tai vuokrasta.
– Ohjaan jo varausvaiheessa rakentajat rakennusvalvonnan puoleen, jotta varmistutaan siitä, että ajateltu talo on mahdollista tontille rakentaa. Keskustelussa pääsee hyvään alkuun vaikka talotehtaiden mallikuvilla. Varsinaiseen rakennuslupahakemukseen tarvitaan jo tarkat piirustukset. Rakennusvalvonta auttaa eteenpäin vaadittavien papereiden kanssa.

Kaksi kuukautta varauksesta rakentamiseen

Nopeimmillaan rakentamaan voi päästä noin kahden kuukauden kuluttua tontin varaamisesta, mutta se vaatii sitä, että rakentajalla itsellään on selvät sävelet ja tehdään täysin kaavan mukaisia ratkaisuja.
– Janakkalan kunnassa olemme hyvinkin nopeita ja pystymme edistämään tontti- ja rakennuslupa-asioita samanaikaisesti.

Tontin ja talon hankintaan ei kuitenkaan kannata lähteä kiireellä, se kostautuu. Eija Paturi neuvoo myös palkkaamaan rakennusprojektin johtoon rakentamisen ammattilaisen, ellei itse ole sellainen.
– Mutta jos mielessäsi on käynytkään, että Janakkalaan voisi olla kiva rakentaa talo, niin meihin voi olla saman tien yhteydessä. Neuvomme eteenpäin ja lähden vaikka tonteille mukaan näyttämään, mitä on tarjolla, Paturi sanoo.

Tervetuloa tutustumaan!