Harvialan kartanon puisto

Harvialan kartano

Harvialan kartanosta on ensimmäiset maininnat 1200-luvulta, minkä jälkeen kartano siirtyi suvulta toiselle ja sen saleissa kulki lukusia sotapäälliköitä, ritareita, maamarsalkkoja ja vapaaherroja. Nykyinen maisemaa leimaava taimitarhatoiminta alkoi, kun tilasta muodostetun Harviala Oy:n osakkeet vuonna 1913 myytiin W.Rosenlew & Co osakeyhtiölle.

Nykyinen valkoinen päärakennus on rakennettu 1940-luvulla, puolustusvoiminen räjähdysainetuotannossa v. 1941 tapahtuneen räjähdyksen seurauksena palaneen vanhan päärakennuksen kivijalkaan. Muut rakennukset ovat vuosilta 1898 – 1920.

Kartanoaluetta on ympäröinyt puutarha ja puisto, jossa kasvaa edelleen useita harvinaisiakin jalopuita. Harvinaisimmista puista mainittakoon komea amerikanjalopähkinä keltaisen konttorirakennuksen kulmalla, pensaana kasvava oratuomi ja hyvin erikoinen kääpiölännenpihta. Liekö ilmastonmuutoksen vaikutusta vai ei, mutta puistoalueen reunoilla voidaan tätä nykyä nähdä hyvin runsaasti esim. isolehtilehmuksen ja japaninpihdan siementaimia. Myös jalopähkinän taimia voi löytää emopuun ympäriltä, jotkut jo hyvin kookkainakin. Jalopuiden sijainnin voi katsoa kartanon pihalla olevasta opaskartasta, maastossa ne on merkitty nimikyltein.

Katso alueen kartta.